Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, máme14-ti měsíční dvojčata - chlapce. Oba jsou zdraví, prospívají dobře, mám jen dotaz ohledně přijímání tuhé stravy, zejména pečiva - rohlík, chléb. Od 12 měsíců jedí pravidelně kousky zeleniny v polévce, k obědu v těstovinách, měkké rýži apod., z ovoce snědí v kouscích jen banán. Rohlík nebo chléb snědí výjimečně, v malém množství, nakrájený na velmi malé kousky. Není to v tomto věku nedostačující? (Znám mladší batolata, která ráda ohlodávají suché rohlíky, naši chlapci se ale větším kouskem hned dusí.) Má na ochotu jíst tuhou stravu vliv počet zoubků? Chlapci mají oba od 10 měsíců dosud jen 4 zuby nahoře a 2 dole, další zatím ne. Jídlo nekoušou, spíš rozmělňují nebo je rovnou spolknou. Oba chlapce stále poměrně často kojím, o jiné tekutiny mají minimální zájem. Má kojení vliv na ochotu přijímat tuhou stravu? Chlapci jinak jedí 4 až 5 krát denně, snídaně, svačiny i večeře mají ale stále ve formě kaše.
Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Gábina
Ja bych rekla, ze pocet zoubku asi takovy vliv nema. Nas syn vzdycky preferoval huste a s kouskama pred kasickama i kdyz mel jenom 2 zuby. Ted ma 8 zubu a nejradeji ji sam-rohlik, chleba s lucinou, banan na kolecka, jablko. Ja myslim, ze kazde mimi je jine a nema cenu to srovnavat. Hlavne, ze jedi ne:))) Jana
Preferoval „tuhou“ stravu i kdyz jsem jeste kojila. Pravda je, ze se pomerne brzy taky sam odstavil (10mes) Jana
Myslím, že baštíte v pohodě. U známých jedí ještě plně mixovanou stravu a jsou starší než vy. Jejich doktorka to přikládá kojení, což mi přijde jako blbina, ale prostě to neřeší. Ti tvoji kluci jsou šikovní, zvládají kousky, ono je to časem začne zajímat a řeknou si, buď v klidu ![]()
Eva
Ahoj, máme 15m holčičku také stále kojenou a ta zase odmítá kousky v jídle na lžičce, zvedá se jí žaludek, vyndává je z pusiny a nechce papat dokud to nepomixuju
Jinak jí ráda a dobře. Zato chleba, rohlík nebo sušenka jí problémy nedělají
. Zoubky má 2 dole a 3 nahoře. Takže pořád zkoušíme a snad se to časem zlepší.
Lucka a Petra 15m
Ahoj, jsme na tom stejně jako Lucinda- moje 16 m dcera odmítá kousky zeleniny, ovoce, masa, jinak zvrací a nadavuje se, nebo je vlepším případě vyplivne… Kousky chleba nebo piškoty a sušenky zvládá. pokud jí to pomixuju, jí pěkně a dost. Takže čekám a doufán, že se to taky naučí. Má 8 zubů, ale moc je nepoužívá. SARA
Ahojky,
u nás se to změnilo když si sama zkusila chroupat jablíčko. Nejdříve jí to nejelo, sice si sama ukousla, ale po chvilce žužlání kousek vyplivla. Pak mi jednou sebrala jablko celé, zalezla si do svého pelíšku v rohu a začala se prokousávat šlupkou. Od té doby baští klidně celé kusy, pečlivě je rozkouše (zubů má 5) a co nejde, to vyplivne - šlupky, tvrdou část, kmín v chlebu,… pečivem ji teda moc necpu, spíš ovocem a zeleninou. Zrovna dnes poprvé poobědvala brambory s masem na majoránce
a to podotýkám, nejsem kdovíjaká kuchařka.
takže zkus pomalu nabízet a ono se to zlomí samo, pak už jen přidělat na ledničku zámek a vypustit je do zahrady
![]()
Ahoj holky,
tak jsme na tom podobně. Vše co má v ruce, nebo mu dám do pisinky, krásně pokouše. Cokoliv je na lžičce a je tam malinký kousek, tak to pokouše, ale další lžičku si už nevezme.
Já tedy ještě k tomu řeším to, že nechce nic vařeného k obědu, pouze hippíky. Asi to bude tím, že to má lepší konzistenci. Takovou já nevyrobím. I když jsem dala hippíka a uvařila jsem bramboru a zahustila, tak to ten potvorák zjistil a zavřel pusu. CHJO. Ale co, někdy se to zlomí.
Dvojčátka máš šikovná, tak i tohle jednou příjde - MUSÍ.
Krásný den. Alča a Peťulín 13 měs.