Přeočkování proti tetanu a kojení

29
9.6.05 14:15

Přeočkování proti tetanu a kojení

Ahoj holky,
mám už 14 let od posledního přeočkování proti tetanu, čili nejvyšší čas na další přeočkování. Problém je v tom, že zatím pořád svoji skoro 17 měsíční dceru kojím a moc se mi nechce přestat. A navíc začínáme plánovat další miminko. Jako „správná praštěná matka“ jsem se ptala na různých místech vč. primářky infekčního na Bulovce (byla pro očkování a kojit můžu dál), ale zase na naší okr. hyg. stanici mi dr. řekla rezolutně ne a malou odstavit, ostatní vč. Terezčiny ošetřující dr. se sice netvářili nadšeně, ale prý to kontraindikace není.
V podstatě jsem rozhodnutá se nechat naočkovat, spíš se chci zeptat, jestli některá z vás byla v podobné situaci a prcek, případně i bříško, vaše očkování zvládl v pohodě.
Díky moc za odpovědi, Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
9.6.05 14:31

Já měla bejt očkovaná v dubnu tr. Na dětskym mi řekli, že by bylo lepší to odložit, když kojim, že je to nevhodný. Ale je rozdíl, že já mám te´d 8měsíční holčičku, kterou kojim prakticky výhradně.
Osobně bych rozhodně nechtěla očkování v těhu a co se koja týče, nevim nevim (moje dr mi řekla, že mě stejně nenaočkuje, když kojim - nedá mi ani kapky do nosu). Takže mam smůlu a jen se klepu, že chytnu 3 injekce.
Každopádně mě zajímá, jakou zkušenost mají ostatní…
 GaB

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.6.05 14:33

Ahoj,
já jsem byla přeočkovaná zhruba v 6 týdnu těhotenství (nevěděla jsem, že jsem těhotná) a nevadilo to. I když jsem dlouho měla strach, jestli to přeci jen nebude mít nějaký vliv na mimi. Na gynekologii se netvářili zrovna nadšeně, ale na genetice kam jsem šla i z jiných důvodů říkali, že těhotenství není kontraindikace, naopak v některých zemích v Africe se snaží z preventivních důvodů očkovat budoucí matky. No, nic se nestalo, ale ty nervy co jsem měla bych ti nepřála. Pro kojení prý platí to stejné. M.

• Citovat
  • Upravit
486
9.6.05 14:39

Ahoj Martino,
dala bych na primářku z infekční kliniky, je člověk z nejpovolanějších, řadoví lékaři se na ni obracejí v případech, kdy si nejsou jistí, jestli očkovat smějí nebo ne. Od ostatních je to odmítání spíš alibismus, většina o tom prakticky nic neví (jsem taky dr. a takhle hluboce fušovat do indikací a kontraindikací očkování bych si taky nedovolila) :oops: .
 Jendys

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.6.05 20:25

Ahoj Martino,
mně to přeočkovávali, když byly malý 2 měsíce. Ptala jsem se tenkrát doktorky a ta řekla, že to vůbec nevadí. Teď jsou jí 4 roky, žádné problémy jsem nevypozorovala.
 Jita

• Citovat
  • Upravit
538
9.6.05 20:45

Ahojky,
taky jsem byla očkovaná a pravděpodobně jsem už byla těsně těhotná. Malá je v pohodě, a přesně jak už někdo psal, v některých zemích se očkují právě těhulky, protože je pak částečně chráněné i miminko. Tak asi tak:-)
Albi+zdravá Anika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
15.7.06 21:49

Mám stejný problém: kojím a měla bych jít na tetan. Protože mám úžasně chytrou paní doktorku :evil: , tak si raději info hledám sama. Víte o tom něco? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1221
4.11.17 09:26

Ahoj, byla jste některá očkovaná tetanovkou při kojení? Dr.mi jí při kojení nechce dát, přitom na netu jsem našla, že se může..Tak nevím..Už mám 15 let od posledního očkování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
4.11.17 10:01

Neockovala bych, ja ji mam proslou delsi dobu a nehodlam si ji dat.

• Citovat
  • Upravit
741
4.11.17 10:06

Ano, byla jsem na přeočkování při kojení, malému bylo 9 měsíců. Při testu protilátek po 15 letech jsem je měla dostatečné, teď po 17 letech mi vyšly protilátky nulové, tak mě naopak doktorka hnala očkovat, miminku to dle ní neublíží (je to mrtvá vakcína). Být tebou, nechám si udělat test na protilátky a podle toho se rozhodla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
4.11.17 11:38

Taky mi ji dr. nedala pri kojeni, domluvili jsme se az skoncim s kojenim tak se mam ozvat. No nakonec jsem jeste pri kojeni otehotnela, a dr. me naockovala az po odkojeni tretiho ditete ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
496
4.11.17 12:01

@spiritt
Já jsem přeočkovaní při kojení dostala, když jsem si způsobila tržnou ránu na hlavě na jeden steh. Nevím jestli to nebylo zbytečný. Ale dítěti to neublížilo ani jsem na něm nic nepozorovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.8.25 12:52

Mám 15 let očkování a dítě 8m, řekla jsem si že počkám rok až budu kojit méně nebo je lepší vůbec? Jaký máte na to názor? Mám v bytě kočárek, po sezoně umývám boty, pěstujeme nějakou zeleninu. Četla jsem, že by musela být hlubší rána, ale tak oděrku od bot si taky člověk udělá. Zase očkujeme i miminko a fakt teď nevím.

• Citovat
  • Upravit
14686
28.8.25 13:07
@Anonymní píše: Více

Poslední očkování proti tetanu jsem dostala při kojení 2měsíční dcery. Doktor mě nechtěl očkovat v těhotenství (já také nechtěla). Při kojení jsme v tom neviděla problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
28.8.25 13:29
@Janča6 píše: Více

no naopak je nyní doporučené očkovat v těhotenství černý kašel a ta vakcína přeočkuje i tetanus. Takže ani samotná tetanovka nevadí v těhotenství. Ale protilátky u mladých drží víc než těch 15 let, takže pokud těhotná (i kojící) nechce očkovat v těhotenství, tak to respektuji a přeočkuji jí až později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí