Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky,a chci se zeptat:
musela jsem se brzy vrátit do práce,malému je teď rok a od malinka měl problémy s prdíky.Doktor mi řekl,že u kluků je to normální a že bohužel máme smůlu,že sme mezi těmi,co na to trpí víc.Nevím,zda je to normální,když mi roční dítě neprospí ani jednu noc celou.Tím myslím,že když se mi vzbudí 2-3 x jsem šťastná a krásně vyspalá.Jenže miláček straší někdy i v půlhodinových intervalech a původcem všeho sou právě zmiňované větry.Kojím už jen v noci a sakra si po té době dávám pozor,co malému dát jíst i co jím sama,takže v tomto by problém být neměl.Fenyklový čaj pije,bříško masíruju a nic a nic a nic.Je to vážně hrozné a to tím víc,že každý den musím být v sedm v práci a za tu noc naspím tak max.3 hodiny.
Nemáte některá podobný problém?Když už nic jiného,ať aspoň vím,že v tom nejsem sama.
Mila
A když se vzbudí, bereš jej do náruče, tím natažením bříška si vážně uleví? Nebo jak jej opět uspíě? Slyšíš, že prdí? Možná je problém jinde a jen se v noci budí a nechce být sám, začal se bát, což dříve třeba nečinil tak často a tehdy to třeba vážně byly ty prdy, kdežto nyní se problém přeměnil.. Zkoušeli jste třeba malé světlo, aby se v noci zorientoval, kde je a že může být klidny? Má „spací“ hračku pro uklidnění, když ji našmátrá, že je v bezpečí? Nebo prostě musí mít vaši přítomnost, aniž by byl zvednut z postýlky a od bolení bříška si ulevil?
E.
Jo jo,to víš že prdí,tlačí a najednou to nejde,tak začne kňourat a nakonec brečet.Beru ho,uklidní ho prso nebo flaška s fenyklovým čajem…ale jen na chvíli.Někdy usnu s ním v posteli,jindy ho přendám a do půlhodiny zase začne kňourat.Vůbec nevím,co dělat.Hračku v postýlce taky má,ale on si jí stejně nikdy moc nevšímal,spíš zabírá dudlík…a to zas jen na chvíli.Když to řeším s kamarádkama,tak na mě koukaj,jak když sem nějakej exot,protože ani jedna takový problémy nemá a neměla…podotýkám že maj bezprdíkový holčičky ![]()
Ahoj Mílo,
tak našemu Vaškovi je 13 měsíců a spí už asi 2 měsíce
Přesně jak píšeš, byla jsem vyčerpaná, nevyspalá, úplně hotová a to nechodím do práce, takže to, že mi mozek nefungoval mi nemuselo celkem vadit
. Vašík se taky budil 5-8× za noc (průměr), plakal a házel sebou. ale popravdě, mě vůbec nenapadlo spojovat to s prdíky, i když jako miminečko měl tříměsíční koliku jako řemen. Ale prostě jsem tak nějak byla přesvědčená, že v roce už to prdy nejsou
. Navíc dost kojených dětí v noci nespí prostě proto, že jsou zvyklá se budit, ne z hladu, ale ze zvyku přitulit se k mamince.
Takže jsem přestala v noci kojit. Bylo mi to líto, ale už jsem nemohla a slyšela jsem, že to může pomoct. Večer jsem na:,–(ila Sunar (naštěstí mu chutnal) a nechala si jen ranní kojení (asi po měsíci, už nechtěl prso vůbec). A světe div se, asi po týdnu protestů začal spát. Ne že by se celou noc nevzbudil, občas začne plakat, ale to obvykle vyřeší táta. Někdy jen párkrát zakňourá, zahlemejždí se a spí dál. Chrní tak od půl deváté, do půl šesté. To vstávání nic moc, ale ve srovnání s neprospalými nocemi je to balada. Já se občas vzbudím stejně, jsdu se na něj podívat, srovnat ho v postýlce a přikrýt.
V žádném případě tě neodrazuji od kojení. Já sama bych kojila o sto šest, ale už jsem vážně nemohla a přestat kojit prostě u nás fungovalo.
Tak ať se vám spinkání brzy zlepší
Makýš
Ahojky,
nechci tě strašit, ale můj syn začal spát celou noc až ve 2 letech, kojený byl do 9 měsíců a na větry nikdy netrpěl. Takže, každé mimi je úplně jiné. Prostě některé spí a některé ne. Prostě musíš vydržet. Myslím, že nic jiného nepomůže. A je vážně zvláštní, že by se v roce budit s prdíky, já myslela, že na ně trpí miminka, protože se nemůžou hýbat a tím pádem si nemůžou ulevit.
Možná, že vážně pomůže přestat kojit, prostě chce být u tebe a proto se budí. Švagrová má 2,5 roku starého syna, pořád kojí a taky se ji celou noc budí, jenom proto, aby si cucnul. Nic mu už neteče, ale má prostě prso v puse.
Tak ať se brzo vyspíš a synáček se přestane co nejdříve budit.
Zuzka a Kuba 33m
Ahoj Milo,
já jsem teprve nastávající maminka, ale zrovna nedávno jsem četla, že v lékárně se objevil nový krém na prdíky a bolavé bříško. Nevím, jak se jmenuje, je to takový cizí slovo, ale vím, že je od firmy Altamed a stojí kolem 60 Kč. Bříško se s ním namaže a je po starostech. Psali, že je hlavně pro mimi, ale mohou ho používat i dospělí. Tak zkuste, uvidíte.
Zdraví Berča
Makysku,neodrazuješ mě od kojení,stejně budu muset přestat,ale jde to dost těžko.Mám příšerně silnou a bolestivou menstruaci,takže gynďák mi to chce upravit hormony.Měla jsem s kojením přestat už před 3 měsíci,ale malej mi odmítá jakékoli umělé mléko a mně je to líto,tak radši trpím
.I když je fakt,že teď do něj v noci (jak je rozespalej) třeba tu flašku Sunaru dostanu.Uvidíme,budu zvyšovat dávky a třeba to zabere jako u vás.
ahoj milo,
my měly s mojí 12m holčičkou stejný problém.prdíky stále,prostě jako bys psala o nás. moje dr. mi řekla ať skusím vy:,–(it ten fenyklový čaj,že to může paradoxně zhoršovat!dala jsem na její radu,občas dám sab simplex před spaním a výrazně se nám prdíky zlepšily,už ji nebudí!
luka
Milo,
to je jiná, když nechce UM. Ale zkus mu do něj přidat třeba rozmixovaný banán, nebo koupit nějaké ochucené, Vašek miluje banánový Sunar. Nebo pokud vážně nechce, ale sní dost večeře (vašek tedy má normální večeři, třeba rejži s kuřetem a pak už tomu mlíku taky moc nedá), tak by měl vydržet celou noc bez mlíka. Roční dítko už se vážně nebudí hlady, pokud se večer nají. Takže já bych nedávala Sunar v noci, protože by se ti zas mohl začít budit na pití. Mně se osvědčil přístup v noci nic, v noci se spí, nejí se, nepije se. Dostaneš až ráno. Jak jsem psala. Asi týden se vztekal a požadoval pozornost a pak to přešlo.
Tak hodně sil a trpělivosti
Makýš
Ahojky,
protoze se u sveho kloucka, ktery se vykuli co nevidet, prdiku dost obavam, dala jsem si tu praci a objevila ten krem, co popisovala Berca.
Vyrobcem je firma ALTERMED , nikoliv Altamed, pripravek se jmenuje Flatulin gel , skutecne je pouzitelny pro kojenecky i dospele. Cena je 60 Kc.
O Altermedu nas informovali na predporodnim kurzu jako o firme, ktera vyrabi jednu z dobrych rad kosmetiky pro miminka.
Hajinka
S prdíky ti neporadím, ale s pitím Sunaru třeba. Musela jsem po 9 měsících přestat kojit a malý vůbec nechtěl pít z lahve ani MM, ani sunar, ani čaj. Ale protože jedl dobře bílý jogurt, napadlo mě jednou naředit ho vodou 1:1 do lahve. A on začal pít! Postupně jsem ředila víc vodou, asi po dvou týdnech začal i čaj a po dalších dvou týdnech konečně i Sunar. A to už jsem kojila jen 1× denně. Ale budí se v noci dva až třikrát ( když bolí zuby, tak víckrát) stejně.
Julda
Tak to tě Hajinko musim zklamat,protože ten máme a nijak zvlášť tedy nezabírá.Teda aspoň nám :/ No každopádně dneska té večeři moc nedal,takže Makýš,počítám,že dnes se vzbudí hlady a já mu zkusím ten Sunar dát.Jinak s tebou souhlasím,že baští a bumbá se přes den,v noci se spí…v tom případě potřebuju nějaké zázračné zaklínadlo na uklidnění,protože zatím fungovalo bohužel jen prso a přes den něco k snědku.Malej je trošku s tím jídlem jako Otesánek (tělíčkem naštěstí ne
),takže když má něco v pusince,je klid.Pro Luku,překvapuje mě,že i holčička má takové problémy-jak sem psala,většina mých kamarádek má holčičky a ty jsou naprosto v pohodě.Jsi vyjímka.Jinak Sabík dávám každý večer do kaše,ale ten efekt to u nás taky nemá.Nehledě na to,že mi to potvrdil i doktor,že tyhle kapičky jsou účinné především u plně kojených děti,protože bublinky,které se dělají z mateřského mléka ve střevech právě tenhle Sabík rozpouští,aby tam nezlobily.Takže za chvíli jdu na kutě,a´t si něco naspím,protože toho prďolu už slyším jak tam s sebou hází ![]()
Ahojky, malej mel taky s vetrikama problemy od narozeni, asi od sesti mesicu dostava UM Omneo a uz s tim nema problem. Ted je mu 11m, prdi, ale vubec u toho nekrici naopak se smeje
a v noci spi celou noc, pred tim se budil taky kazdou pul hodinu