Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky,
mam dotaz, máte některá v těhotenství problémy s bolestmi v podbřišku? jsem tedy již ve druhém trimestru a dr.mi říkal, že mam citlivější dělohu, jak se to napíná a napsal mi magnezko, ale musím teda říct, že někdy to bolí jak pes, hlavně na levé straně když dlouho sedím a chci vstát, tak tam vystřeluje a vždycky se bojím o mimi, ale dle UZ je vše v pořádku. Tak mě jen zajímají vaše zkušenosti, vím, že se děloha hodně vytahuje a někdo to asi cítí víc a někdo méně a ještě mě zajímá kdy jste cítily první pohyby, já zatím teda nic, ale jsem prvorodička..
moc děkuju za vaše příspěvky ![]()
ahojky taky mi doktor řekl že mám citlivější dělohu,tvrlo mi břicho do toho,bolelo to jako před menzí tak mi taky předepsal magnezko ktere vbc nepomáhalo.. pohyby? nevim nikdo mi neřekl že si to mám zapamatovat,jednou v poradně pohyby jsou ? a já už jo a oni od kdy?ale že by mi předtim něco řekly to ne ![]()
já mam to magnezko pár dní, tak pořád doufám, že zabere, břicho sice netvrdne, ale mam tam takový tlaky a to píchání fakt nic moc, naštěstí je to na druhý straně než slepák, tak aspon nemusím plašit s tím…, ale asi to je normální..
A ty pohyby jsi cítila od kdy,nepamatuješ?
MR píše:
já mam to magnezko pár dní, tak pořád doufám, že zabere, břicho sice netvrdne, ale mam tam takový tlaky a to píchání fakt nic moc, naštěstí je to na druhý straně než slepák, tak aspon nemusím plašit s tím…, ale asi to je normální..
A ty pohyby jsi cítila od kdy,nepamatuješ?
no abych řekla pravdu mě nepomáhalo jen se mi to horšilo a pak jsem ho přestala brát a bylo po problému,ale co jsem tak četla pomáhá
.a jak často ho bereš? 3krát 2 tabletky?
nn nepamatuji,boužel mi to nikdo neřekl že to mám vědět.v kolikátym si týdnu?
ano, beru magnezko 3×2 tabl. ale teprv čtyři dny…
Jsem na zač. 18 týdne, ale jako prvorododička, tak je možná ještě brzo na pohyby, hlavně mi v tom břiše furt škrundá a tak, takže bych to možná ani nepoznala, zatím… No jsem těhotná po IVF, tak jsem asi trochu větší hysterka a nejradši bych chodila na ultrazvuk jednou týdně, abych měla klid… Co ty, v kolikátém jsi?
MR píše:
Jsem na zač. 18 týdne, ale jako prvorododička, tak je možná ještě brzo na pohyby, hlavně mi v tom břiše furt škrundá a tak, takže bych to možná ani nepoznala, zatím… No jsem těhotná po IVF, tak jsem asi trochu větší hysterka a nejradši bych chodila na ultrazvuk jednou týdně, abych měla klid… Co ty, v kolikátém jsi?
tak držim palečky at brzy zabere
..jj neboj však se taky pohybů dočkáš,já už mám takový pohyby že někdy musim do předklonu jak to tlačí
.
je tak to trošku opožděně gratuluji
a víš co to bude? věřím člověk se o mimi bojí,nebyl by lepší mít ten ultrazvuk doma?
já jsem ve 36 týdnu ..
to máš pravdu, já navíc měla v prvním trimestru dost problémy, krvácení a tak, takže to celé prožívám možná víc než je zdrávo, zatím to vypadá na chlapečka, ale na stoprocent to ještě není… Už bych si přála aby byl duben a mimísek se narodil!!!
Ty už to máš za pár! ![]()
Magnezium je zbytečné, ničemu nepomůže. Moje doktorka mi napsala..nepamatuju si přesně název, ale začínalo to na Osteo..něco, bolely mě šíleně kyčle a sestřence to samé napsal doktor na bolesti dole, jak píšeš ty a taky se jí rozestupovala bolestivě stydká spona a zabralo to. A nejlepší je na ty „tahy“ v břiše porodit
.
Ad pohyby, první záchvěv jsem cítila na relaxačním cvičení v 16.tt, ale to je extrém, navíc nemam na břiše ani půl centimetru tuku, takže je břišní stěna vnímavější. Kolem 20-22 týdne je to normální, do 24 by to už mělo být cítit určitě. A první pohyb byl úplně drobounkej, jako když dáš prst do skleničky s perlivým nápojem a ty bublinky tě malinko šimraj ![]()
MR píše:
to máš pravdu, já navíc měla v prvním trimestru dost problémy, krvácení a tak, takže to celé prožívám možná víc než je zdrávo, zatím to vypadá na chlapečka, ale na stoprocent to ještě není… Už bych si přála aby byl duben a mimísek se narodil!!!
Ty už to máš za pár!
ale tak se bojíš to je normální.taky jsem se bála jak mi tvrdlo břicho a těd už je vše v pořádku..
mě to těhotenství uteklo tak rychle , že těd mám v hlavě času dost ![]()
Ja mela taky citlivou delohu a brala magnesko od 16tt. Od 23tt jsem byla doma na neschopence, musela jsem polehavat. Brala jsem Magnosolv, 1-2 sacky denne. A opravdu pomahal. V 36tt jsem ho vysadila a tyden na to porodila ![]()
Jestli je totéž citlivá jako dráždivá děloha, tak to jsem měla v průkazce napsáno taky. Břicho mi tvrdlo od 4.m, ale nebolestivě, měla jsem hned neschopenku. Hořčík jsem taky měla- Magnesium lactici a bylo to stejně skoro stejné a to jsem brala často i plnou dávku. Nicméně jsem donosila do 37+1tt, pak šlo mimi po Hamiltonovi ven.
A první pohyby byly kolem toho 18.tt, kamarádka mi to popisovala jako šimrání motýlích křídel a i mi to tak připadalo ![]()
holky díky díky, mě právě zatím netvrdne, ale dost cítím ty vazy a tak, hodně píchání a takový tlak dole na močák, uvidím, jestli magnezko zabere, kdyžtak si zase zajdu k dr., ale podle toho, co píšete, tak krom toho, že je to nepříjemné, to asi nijak zvlášt nevadí a mimi se dá donosit, tak budu doufat, že to bude ok, díky moc za odpovědi a klidně přidávejte další
Nejsi hysterka, je normální, že máš obavy, protože tyhle pocity a pobolívání neznáš, jako jsme je neznaly my při prvních těhu nikdo. To napadne každou těhuli, nejen po IVF. Zkus se zaměstnat něčím, abys na to nemyslela tak často, třeba skládej puzzle nebo vyšívej
Jo a bříško mi tvrdlo i 30× za den a moje doktorka byla báječná, jak mě vždycky vysvětlila, co se děje a proč. Už jsem před tím o jedno mimčo přišla a tak jsem měla navíc domácí ultrazvuk -doppler na poslech ozev, po konzultaci s lékařem, je to bezpečné a používali jsme ho párkrát týdně vždycky večer na minutku, uklidňovalo mě slyšet ten malý život v mém břiše. Má to dvoje sluchátka, tak jsme poslouchali ozvy s manželem spolu. Jestli chceš, napiš mi do vzkazů, ještě ho mám a je k mání. Dá se napojit i na pc a ozvy a zvuky pohybů si nahrát. Fakt rachot, jak tam to mrně řádí, i když člověk nepociťuje žádné extra pohyby a jak mu tluče srdíčko. Přeju ti, ať mimi dobře roste ![]()
MR píše:
Jde s citlivou dělohou dělat něco krom zobat magnesko? Magnesko zobu jak lentilky do toho se prolejvám magnesií ale každý pohyb miminka je utrpení jak to bolí. Břicho tvrdé snad NONSTOP už od 14tt a do toho mám již cca 14 dní poslíčky. Jsme 26tt