Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat na to, kdy a jakým způsobem začít u dítěte s cizím jazykem. Ondra je ještě moc malý, ale stejně bych si to ráda tak trochu naplánovala. Je jasné, že nejlepší je, když je jeden rodič cizinec a mluví na dítěte cizím jazykem pořád. To ale u nás „nehrozí“
, takže musím najet na jinou strategii. Myslíte, že má smysl pouštět dítěti (až do toho věku doroste) třeba pohádky v angličtině? Jaké máte zkušenosti? Já jsme se anglicky naučila díky dlouhému pobytu v USA, manžel s tím strašně zápasí, chtěli bychom to našemu dítku co nejvíce ulehčit, protože čím dřív se s cizím jazykem setká, tím mu lépe půjde - podle mého názoru. A co si budeme povídat, už teď je znalost angličtiny, řekněme, takový základ a většinou se ptají, co umíme dál. ![]()
Díky,
Pett
Ahoj…jak pises,myslim,ze je lepsi ucit dite od mala nejaky jazyk a usnadnit mu to potom (ale neprehanet
My jsme se prestehovali do Francie skoro pred 2rokama(dcera mela 5let),dcera mluvi uz dobre franinou(coz je rozhodne tezsi jazyk nez aj…takze jak pises,je lepsi kdyz jeden na to dite mluvi tim jazykem,ale to neni snadne pokud jsi v CR…Ale k te aj…dcerka mluvi minimalne aj(protoze se musela naucit fj),ale rozumi dost(protoze ja mluvim s pritelem jenom aj)ale stou aj jsem zacala uz od 3let koupila jsem ji destky pocitac(kde byla cj a aj a spoustu jinych uzitecnych veci(napr:pocitani) a tak jsem to sni zkousela a potom taky kdyz sla do skolky,tak jsem ji nasla jednu,kde se vyucovala aj formou hrou,to je taky dobry,dcerka to mela rada,proste si myslim,ze cim driv,tim lip pro dite,protoze si to lepe zapamatuje
ale urcite neprehanet…snad jsem to napsala tak,ze tomu jde rozumet ![]()
Ahoj Pett,
díky za zavedení zajímavé diskuze! Nás to teprve čeká, ale už nad tím taky uvažuju. Sama mluvím NJ skoro tak dobře jako ČJ a celkem slušně AJ. Zatím beru jako prenatální výchovu to, že koukám často na satelit na zprávy ![]()
Předběžně jsem si to naplánovala tak, že pokud budu s Matýskem dlouho doma (nevrátím se hned do práce), tak asi kolem jednoho roku koupím pár dětských knížek, leporel a tak v NJ a budeme to brát jako hraní. Na malém městě je docela problém sehnat cizojazyčnou školku nebo podobné zařízení, tak se s tím budeme muset poprat sami.
Každopádně budu moc ráda, pokud sem pak zase napíšeš tvoje zkušenosti.
U nas se to resit muselo, protoze nejpozdeji do roka se stehujeme do Londyna za manzelem. Zatim se kazde rano divame na BBC Prime, kde je pohadkovy blok. Mala uz chyta nektera slovicka, ale ve svem veku chape pouziti jen Bye bye a Hello, ktere umi vyslovit. Taky obcas zpivame anglicke pisnicky, ktere se casto opakuji v tech poradech, takze jsem si 100% jista vyslovnosti. Anglicky umim celkem dobre, ale cizineckeho prizvuku se nezbavim. Dite by melo chytat radeji tu spravnou verzi nez aby se naucilo spatnou vyslovnost.
Terik
Ahoj holky,
díky za odpovědi. Myslíte, že má cenu pouštět dětem pohádky v anj? Nechci to s televizí moc přehánět, ale když už by se díval na pohádky, tak v anj? V USA jsem se starala o dvě děti (2 a 3 roky) a těm jsme pouštěli pohádky ve španělštině, brzy uměly počítat a základní slovíčka, ale nevím… Má to smysl úplně odmala? Jakože by nekoukal na české pohádky, ale na anglické…
Pett
cele pohadky ti nevydrzi. Charlie zacali kolem 10 mesice zajimat teletubbies a podobne kratke porady pro deti.
Terik
pett, pokud jsi z prahy nebo nejakeho vetsiho mesta tak existuji skolky ktere jsou treba anglicke,kde jsou vyucujici cizinci(cesi to podle me stejne nenauci dobre).ja bychtake chtela naucit me mimi nejaky jazyk,ale vidim to blede, u nas ty skoly nejsou,ja umim sice nemecky ale zase mam blby prizvuk,takze ho nechci mast,radsi mluvim cesky:-) ale myslim ze ty pohadky by mozna taky pomohly.
Myslim,ze je na to jeste maly,to ti asi nevydrzi…radeji chvilku pockej a zkus to pozdeji…podle me (jestli se nestehujete a zustavate v CR) tak at se nejdriv nauci mluvit trochu cesky a potom zkusit treba tu skolku s aj nebo doma…ale ted je brzo,pokud to chces jenom jako pripravu do skoly.
Ahoj holky,
já na tohle mám pro Vás asi trošku divný názor. Jasně, že je důležité, aby se děti co nejdřív učily cizí jazyk, ale mám pocit, že před ZŠ to moc valnou cenu nemá, pokud ovšem dítko nepřichází do styku s cizím jazykem denně (např. v cizích školkách), tam pak ano.
Ale pokud by se mělo jednat o hodiny angličtiny v rámci normální české školky, moc toho ty děti nepochytí. Obvykle mají hodinu tak 1-2× týdně a celkově se za dobu ve školce naučí maximálně barvy atd., prostě pár slov, které se pak v první třídě a dál naučí hravě za chvilku. Toť můj názor.
Hlídala jsem kdysi chlapečka, který měl ve školce angličtinu, jednou týdně. No a za ty dva roky se děti naučily fakt pár slovíček.
Pak jsem jeden čas učila děti z 1. a 2. třídy ZŠ a zhruba stejnou znalost získaly během pár dnů či týdnů.
No, mám prostě pocit, že cpát dětem anglická slovíčka už ve školce je prostě brzy. V té době mají co dělat, aby správně vyslovovaly ta česká, učily se písmenka atd.
Já nevím, možná mě odsoudíte, ale až bude Máťa ve školce, tak ho do kurzu angličtiny asi nedám a raději mu budu číst české pohádky a budu ho učit česká písmenka. Myslím, že když se začne s angličtinou od první třídy, bohatě to stačí.
Ale jak říkám, jiné je, pokud má dítko jednoho z rodičů cizince, nebo chtěji rodiče dát dítko do úplně cizojazyčné školky, je to jiná věc. Tam to smysl má.
M.
Medúzo,
absolutní souhlas se vším, co jsi napsala.
Jsem učitelka AJ na gymnáziu (ted abyla jsem před MD a doufám, že zas budu…
. Na VŠ jsem učila jako brigádu děti v MŠ a je to přesně tak, jak píšeš…
Ale zase si myslím, že hravá a zajímavá výuka může dítě bavit, takže proč ne, ale nečekala bych od toho nějaké extra výsledky…
Meduza a Missorka nemyslim si,ze to je zbytecne,dcerka chodila do skolky od 3 let,mela kurzy aj 2× tydne,bylo to vyucovani hrou a moc ji to bavilo,dokonce to i na me doma zkousela
do toho kurzu chodila skoro do 5let (coz bylo skoro 2roky a pak jsme se stehovali do Francie) stale si pamatuje basnicky ze skolky (v aj) a diky skolce umi pocitat,barvy a mensi zaklady(samozrejme v aj)…i kdyz mezitim hodne zapomela,ale to kvuli franine,kterou se musela naucit…ale jak jsem psala,pokud to je jenom na pripravu do ZS,tak nema cenu zacinat brzo,protoze na ZS se snad aj uci az od 3 tridy???Nejsem si jista a to to dite zapomene vetsinu,pokud nekde nepokracuje,kdybych se totiz nestehovala do Francie,chtela jsem dat dcerku do anglo-americke skoly,kde je aj pouzivan od prvni tridy.
Takze nejdriv je lepsi si rozmyslet,proc a jak to bude…
Přidám se k táboru holek, které nenechají svoje dítě mást cizím jazykem. Obrovskou oporu pro tohle tvrzení jsem našla u svého oblíbeného dr. MAtějčka (Prvních 6 let ve vývoji dítěte):
V USA (ale i leckde v západní Evropě) se objevily snahy stvořit jakési „super-baby", a to tím, že mu budou dodávány nejrůznější podněty v maximálních dávkách. Tato praxe se zakládá na předpokladu, že čím dříve a čím vydatněji bude mozek dítěte bombardován podněty přiváděnými zrakem, sluchem, hmatem, čichem, pohybem atd., tím spíše se dítě stane vnímavějším, vyspělejším, chytřejším, inteligentnějším - což má být ta nejvyšší hodnota jeho života a měřítko vychovatelské úspěšnosti jeho rodičů. Jenomže zákonitosti funkce našeho centrálního nervového systému neboli mozku říkají něco jiného: Je-li něčeho příliš, není to k dobrému a organismus se proti tomu začne bránit. A výsledkem pak není vyšší inteligence dítěte, nýbrž neurotické obtíže, které naopak normální učení ztěžují a podlamují.
Poučení
A tak bychom si jen přáli, aby rodiče přijali tuto důležitou poučku: Radost z dítěte ano! Ale nedělejme z něho závodního koně! To raději na koníčky jděme do Chuchle.
Take si myslim, ze 1× tydne hodina anglictiny nic zazracneho nenauci.
Docela jsem se o tohle tema zajimala a hledala spoustu informaci, takze se to pokusim nejak predat dal. Sama anglictinu doucuji stredoskolaky, takze uplny laik asi nejsem.
U mych deti budu, jak jsem jiz psala, anglictinu podporovat. Manzel sice neni cizinec, ale ma americkou maturitu a ted studuje v Londyne, kam se mame stehovat a kde nase deti budou muset nejakym zpusobem fungovat.
Ale… uz jsem nasla mnoho nazoru od lidi, kteri byli vychovani dvojjazycne, ze maji jeden problem. Nemaji spravny cit ani pro jeden z jazyku a proto jim dela problemy pravopis. Proto bych u deti, ktere maji ceske rodice a ziji trvale v CR, prvni zapracovala na cestine a az potom od ZS na anglictine nebo jinem jazyce. Bohuzel, se ted setkavam se studenty, kteri po 9ti letech anglictiny, neumi ani zakladni otazku typu: Jak se jmenujes??? Problem asi tedy nebude v tom, jak dlouho se jazyk uci, ale jakym zpusobem.
Hrava a zajimava forma vyuky ve skolce je OK, ale nevim, zda se potom ve skole deti nebudou nudit pri zakladech. Potom lehce zaspi okamzik, kdy je pro ne ucivo nove. A tezko se to bude dohanet.
Terik
Všude platí „všeho s mírou“ - vhodná míra ale je něco jiného, než to, jak brzy by se mělo začít. Na základce už mi to přijde docela pozdě, ale zase bych nepouštěla dítěti jenom anglické (nebo prostě cizojazyčné) pohádky, aby si utvořilo i dobrou českou zásobu. Přeci jen, slyší tam používat zase jiná slova a obraty, než se užívají doma, nebo píšou v knížkách.
Ale nadhodila bych něco jiného - a to že víc než suma slovíček, které se naučí, je důležité, aby přijalo fakt, že na světě jsou různé jazyky, a že těm jazykům lze porozumět. Překvapuje mě, když děti ve druhé třetí třídě vůbec nezachytí slovíčka ve slovenštině a považují ji za nějaký exotický jazyk; děti, které se už s nějakým cizím jazykem potkaly (zvláště když s ním začaly hodně malé), podobná slova ve slovanských jazycích rozeznají samy od sebe a jejich přístup je celkově o tom, že jsou ochotné rozumět. Aby ale pochopily fakt, že jsou různé jazyky nestačí pasivní poslech, když si třeba rodičové pustí BBC, zatímco si dítko hraje na koberci, potom je to pro něj třeba na úrovni hudby; prostě se musí snažit něco naučit.
Ahoj, pridam se do diskuze, protoze se nas cizi jazyky dost tykaji - zijeme v cizine. Synkovi jsou 3 roky a ja porad doufam, ze s jazykem nebude problem (opravdu doufam, protoze se potrebuje naucit jak angl., tak nem.) - nekde jsem cetla, ze deti zhruba do sedmi let maji schopnost naucit se tri ruzne jazykove linie jako svuj matersky jazyk. Nevim ale, do jake miry je to pravda, ani jestli to ma vliv na „kvalitu“ onech jazyku. Vlastni zkusenost mam zatim jen takovou — Simonek si ted nekolik mesicu hraje s malou americkou kamaradkou a zacal pochytavat zakladni vyrazy, povely, podekovani apod. Pohadky v anglictine sleduje hodne casto (Terik - taky rano koukame na BBC Prime
, ale zatim se nezda, ze by to melo nejaky vliv. Neco rozumi, ale zadna sluvka neopakuje. (Naucil se z videa jen pocitat, „bye-bye“ a „hi“). Takze u nas zatim funguje jen kontakt s angl. mluvcimi, pri hre se naucil rozhodne nejvic.
Osobne si tedy nemyslim, ze by par hodin anglictiny ve skolce prineslo nejake velke vysledky… Kdybych byla v Cechach, asi bych to jeste par let neresila. No, jazykum zdar!
joni a simon