Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminy.
Tak sem s radama.
Mam rocni ditko, kojime uz jen vecer a rano.
Vecer tomu uz moc neda, neb mu staci kase - hodina pred spanim.
Rano si vsak nacpe pupik.
Chtela bych uz prestat kojit.
Jednak mam bradavky uz v zoufalem stavu, prte si je trha - jako pes burtika, hruza. No a proste to tak citim.
Skousime - zatim jen dva dny - sunar - ale bez uspechu, odmita.
Co delat? Vyskouset jinou znacku? Osladit? Zvolit jinou taktiku?
Delam ho do hrnecku s pitkem.
Predem dekuji za rady.
Eva a rocnak Kubik
Ahojky,
mám 13 m. dceru, kterou taky ještě pořád kojím. Jelikož jsem v noci stávala už neúnostně, rozhodla jsem se cca v roce něco s tím dělat. Takže jsme po prvním večerním kojení dali flašu a spaní se trošinku decentně spravilo. Máme avent a dala jsem jí mléko ve flaše s dudlem (je to pití krátkodobé, čili by to nemělo vadit, jinak máme taky avent s pítkem). Pravdou je, že jsme zkoušeli mnoho značek a až sunar jakž takž pije. Určitě bych nepřislazovala, kvůli zoubkům. Navíc mléko dává malé manžel, protože ode mě cítím MM a pak flašu nechce. Doporučuji vyzkoušet víc značek, dají se koupit i ochucená UM. Já naštěstí nekupovala, ale vždy trošku vyškemrala od kamarádek, abych to pak nemusela vyhazovat. No každopádně kamarádka řešila podobný problém, její malý UM prostě nechtěl. Rada doktorky zněla, že nemusí UM vůbec, ale je nutné přidat jogurt do jídelníčku. Ale na to bych se zkusila ještě poptat třeba tvé dětské doktorky.
Tak se opatruj.
Jana
Moje metoda byla mírně drastická, ne každý by to schválil. Byl oto v době, kdy jsem pomalu začala odstavovat, takže j sem najela n aden na uM a v noci kojila (postupně jsem odstavovala asi 4měs).
Prostě malou jsem na noc kojila a usnula a dala jsem jí do postýlky. A ať usnula v kolik, vždy po hodině se probudila a plakala, dokud nebylo prso. A tehdy jsem jí dala to mlíko z flašky (s hubičkou Avent). A houpali jsme jí na balonu a tak dlouho plakala a já podávala flašku, až si to vzala. Trvalo to dv atři dny a pak už se ani necukala. Rán osi pak sama zahlásila o mlíko, tak jsem udělala trošku (abych nemusela vylívat) a pak chtěla víc a už to jelo…a nemusela jsem ani zkoušet značky. Docela krom HA mlíka mi vypije všechno
Ja jsem mela stejnou zkusenost, Simon mi nepil vubec zadne UM v prasku. Zkousela jsem Sunar, Hamilon a Bebu, jeho odpor byl takovy, ze kdyz se nahodou omylem napil, hned to vyzvracel.
Pak jsem tady narazila v obchode na tekute detske krabicove mleko Milupino, tak jsem mu to zkusila dat a mame vyhrano, chutna mu a mne taky, protoze to nema tu instantni pachut a je pro deti od 12. mesice.
V Cechach jsem ho nevidela, ale mozna by mohli mit tekute mleko Hipp, to se zase prodava v plastovych lahvickach, je od 10. mesice a taky nam chutna, tak se po nem zkus podivat, Hipp je k mani skoro vsude.
Zdar a silu pri odstavovani ![]()
Hana
Holky diky za rady. Budu skouset vse, co me napadne.
Gabinko, tebe se chci zeptat.
Mam skusit uplne vynechat prso? Treba by si to UM vzal lip, kdyz bude vedet, ze mimo to nedostane nic jineho, co?
Eva
Skrolan, já toho momentu, kdy plakala, využila právě místo prsa a nedala jsem. A když jsem se rozhodla, že jí určitou dávku koja vynechám, tak jsem si za tím stála.
Zpočátku to bylo samozřejmě jiný. Nejdřív jsem x-krát zkoušela flašku a až po např. 5mins pokusů dala prso (pokud se nepovedlo jí uhoupat), ale pak, když už to vypadal slibně, prostě prso nedostala.
Ale zas donekonečna jsem jí taky nenechala. Samo záleží, jestli jí něco trápilo (zoubky apod), nbo byla úplně OK. Ale víceméně jsem se rozhodla, že na noc po kaši dostane místo prsa flašku, tak byla flaška a kojo až v noci a ráno. Když nám to fungovalo, zrušila jsem ranní kojo a dostala flašku (ale to už to pila). Nakonec jsem zrušila noční kojo a nakonec i tu flašku v noci.
Zpočátku jsem jí občas nabídla trošku UM i přes den, aby měla možnost tý chuti přivyknout. Nám sep ovedl Nutrilon (nejdřív jsem zkoušela HA a ten ani slazenej, pak jsem zkusila Sunar a nic a pak ten nutráč - a teď vypije všechna mléka, co jí dám).
G
Vis, ja mam dojem, ze ten muj frajer by proste ani mliko nemusel.
Jak jsem psala na noc uz by sel spat i bez nej - tedy bez koja. No a rano se sice hlasi, ale myslim, ze by se vubec nezlobil, kdybych ho proste zabavila a mliko nedala vubec.
Tak to budu skouset.
Diky.
Eva
Ahoj skrolan,
taky přidám svou zkušenost. Malé je 9,5 měs. a já musím přestat kojit ze zdr. důvodů. Začala jsem s tím pomalinku. Nejdřív jsem jí přes den místo jednoho kojení zkoušela dát láhev s Bebou HA, protože máme v rodině dispozice k alergiím. Nejdřív nechtěla vůbec, pak vypila trošku a asi po 5 dnech vypila celou láhev 200 ml. Teď kojím ještě v noci a i to musím pomalu odbourat. Ale chce to vydržet, každý den nabízet a ono si nakonec dá říct. Jinak UM podávám z avent láhve s dudlíkem - jde jí to líp, vodu pije z pítka. Rozhodně bych nepřislazovala - zvykne si na to a není to dobré kvůli zubům. Naše malá si zvykla na nahořklou chuť Beby - když nic jinýho nedostávala.