Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dnes jsem si přečetla rozhovor s přednostou porodnicko-gynekologické kliniky článek zde:
http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…
a docela mě tam zarazila jedna pasáž.
Citace: Objevuje se neplodnost, 15 až 20 procent párů je dnes neplodných, ženy jsou léčeny na neplodnost. A teď si představte, že usilujete o dítě deset patnáct let, je vám osmatřicet čtyřicet let a vám se podaří otěhotnět. Chcete riskovat spontánní porod? Ty ženy nás samy tlačí do císařského řezu, protože vědí, že to je jejich poslední šance. Nikdy dříve taková situace nebyla, musíme na to reflektovat, nemohu riskovat ve čtyřiceti letech spontánní porod u ženy, která je poprvé těhotná, po patnáctileté léčbě, která třeba stála milion korun.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…
Zarazilo mě to, že rodit ve 20letech přirozeně je v pořádku, protože kdyby se to náhodou nepovedlo, tak ta žena má potom ještě mnoho let šance mít děti, kdežto ve 40ti je lepší pro jistotu udělat bezpečnější císařský řez? A nebo jsem si slova pana doktora jenom špatně vysvětlila? Já jsem si vždycky myslela, že rodit přirozeně je lepši, pro matku i dítě, že spíše císařský řez je komplikovanější ![]()
Ja to tak nevnimala, vzdyt on tam pise, ze pro dite je urcite lepsi vaginalni porod. ![]()
ahoj budu rodit ve 40 letech chodim do rizikove poradny,mam spatny tlak i me je doporucovan cisarsky rez
Spis je to asi mysleno tak, ze kolem 40 uz neni moc prirozene mit dite, tudis je to velmi nebezpecne pro matku i pro dite, rodit prirozenou cestou. Kdyz zena ve 40 letech rodi po 10 letech nakladne lecby na plodnost, tak u ni nebylo prirozeneho uz od pocatku tehotenstvi temer nic. Tudis i ten prirozeny porod by byl dost riskantni, uz s ohledem na ty penize, ktere se do toho musely investovat.
To jen k tomu uryvku, ktery jsi napsala.
K tomu ostatnimu se asi nebudu vyjadrovat. To je spis problem CR, ja ziju v UK a tady se letos schvalil prod cisarskym rezem jako jedna z monosti volby porodu. Takze bych asi nebyla objektivni. ![]()
Říká se,že císař je horší.Já rodila císařem a po 2letech,mám problémy s jizvou.Ale co se týká toho článku.Já jsem to pochopila tak,že přirozený porod je sice lepší jak pro matku tak pro dítě,nicméně tělo 40leté ženy už není nejmladší a mohlo by dojít ke komplikacím,když porod trvá plno hodin(já třeba rodila 72hodin a to mi bylo 26)a to asi nechtěj lékaři riskovat,tak naplánujou císaře.Paní přijde do porodnice,bez jakýchkoliv bolestí,prasklé vody apod.udělaj císaře.Dítě je do 5minut venku…Asi to má svý rizika ten císař,ale podle lékařů je to nejspíš takhle lepší a bezpečnější ![]()
no rodit ve 20 přirozeně a rodit ne 40 přirozeně je trochu rozdíl
opravdu myslím že v pokročilejším věku rodit jako prvorodička přirozeně je větší riziko než tak rodit ve 20 tak to bylo asi myšleno ![]()
Co se týká plánované sekce, tak je to z hlediska bezpečnosti pro dítě to nejlepší. Ovšem, jednak je to celkem komplikovaná břišní operace, takže s výrazným rizikem pro matku, a jednak u porodu nejde JEN o bezpečnost, je to také hormonálně psychická záležitost, a tam má sekce svoje mínusy.
Takže plánovaná sekce ano, pokud je k tomu nějaký důvod, a nebo pokud si to matka přeje (ona i obava z výsledku porodu porodu může klasický porod zkomplikovat natolik, že dojde na akutní sekci a ta už je z hlediska rizikovosti úplně jinde), rozhodně ne paušálně ![]()
děkuji za názory, já jsem se z toho nějak trošku asi vystrašila, taky nejsem nejmladší a další miminko když dá bůh budu rodit určitě po 30, tak si říkám, přečist si tento článek před porodem, tak asi taky budu na doktora tlačit s císařem ![]()
Článek jsem celý nečetla, jenom to co je tady napsané. Přesně tak je to tam napsané u čtyřicetileté ženy, která je poprvé těhotná. Takže on je pro lékaře i rozdlí zda se v těch 40 letech jedná o prvorodičku u které mají ze spontáního porodu strach a ženu, která rodí už své několikáté dítě (2.,3. apod) a spontání porod už zažila
Podle mě je to myšleno tak, že pro ženské tělo je nejpřirozenější rodit vaginálně mezi 20 až 25 rokem, protože je tělo v nejlepší kondici. Přeci jen svaly 40 leté ženy jsou už volnější a unavenější. Prostě to je pro ní bezpečnější rodit císařem.
Navíc tělo 40. leté prvorodičky a dlouholetě snažící ženy je zhuntovaný.
Příspěvek upraven 07.02.12 v 12:15
No, co si budem povídat ve 40 je tělo o 20let starší než právě v těch 20. Kromě vrásek, které jsou vidět, stárnou i vnitřní orgány, svaly, šlachy… Nejdena žena má za sebou přechod! Myslím, že samo těhotenství je rizikové, co teprve porod. Mě spíš zaráží, že kdyby to nestálo tolik peněz, tak teda risknou život maminky nebo děťátka… Bože, kam až jsme zašli ![]()
Já si myslím, že málokterá žena je ve čtyřiceti letech zdravotně úplně v pořádku - může kolísat tlak, může být jakýkoliv jiný problém (třeba kvůli kterému otěhotněla až v těch čtyřiceti letech), porodní cesty už asi také nebudou tak „pružné a přizpůsobivé“ (to je teda pojem
) jako ve dvaceti. A proto je asi pro takovou ženu lepší rodit císařským řezem než přirozeně ![]()
jj, máte pravdu, pan doktor to myslel s ohledem na zdraví ženy ve 40ti letech, je to úplně logické, nechápu že mě nenapadlo se na to podívat z této stránky ![]()
díky ![]()
tterka píše:
Já si myslím, že málokterá žena je ve čtyřiceti letech zdravotně úplně v pořádku - může kolísat tlak, může být jakýkoliv jiný problém (třeba kvůli kterému otěhotněla až v těch čtyřiceti letech), porodní cesty už asi také nebudou tak „pružné a přizpůsobivé“ (to je teda pojem![]()
![]()
) jako ve dvaceti. A proto je asi pro takovou ženu lepší rodit císařským řezem než přirozeně
No dík, je mi 40 a jsem zdravá jak řípa (a na pružnost vnitřku si manžel taky nestěžuje
), v 38 jsem rodila naposled a to velmi přirozeně. Nutit mi někdo sekci z důvodů věku, tak ho vezmu něčím po hlavě. Prostě takhle paušálně to brát je nesmysl.
Nicméně jsem zastáncem volby, tedy i sekce na přání, ovšem s tím, že je žena poučená o riziku břišní operace (a ne jen mávat výhodami).
kordy píše:tterka píše:
Já si myslím, že málokterá žena je ve čtyřiceti letech zdravotně úplně v pořádku - může kolísat tlak, může být jakýkoliv jiný problém (třeba kvůli kterému otěhotněla až v těch čtyřiceti letech), porodní cesty už asi také nebudou tak „pružné a přizpůsobivé“ (to je teda pojem![]()
![]()
) jako ve dvaceti. A proto je asi pro takovou ženu lepší rodit císařským řezem než přirozeně
No dík, je mi 40 a jsem zdravá jak řípa (a na pružnost vnitřku si manžel taky nestěžuje
Nicméně jsem zastáncem volby, tedy i sekce na přání, ovšem s tím, že je žena poučená o riziku břišní operace (a ne jen mávat výhodami).), v 38 jsem rodila naposled a to velmi přirozeně. Nutit mi někdo sekci z důvodů věku, tak ho vezmu něčím po hlavě. Prostě takhle paušálně to brát je nesmysl.
Jééé, jsem to asi napsala lehce nevhodně
. Ale na druhou stranu jsem psala, že málokterá žena je zdravá,… Takže ty máš kliku a patříš k tomu procentu, kde je všechno v pořádku
![]()
Jinač tedy nepředpokládám, že tvůj manžel je velikostně stejně vybavený, jako novorozeňátko
, takže tady se tímhle způsobem ta pružnost asi moc porovnávat nedá ![]()
Co se týče sekce na přání, k tomu máš trošku rozporuplné pocity. Nevím, jestli bych byla pro nebo proti. Kdysi jsem měla jasno - říkala jsem si, že by každá měla mít možnost volby. Ovšem jaksi můj názor změnila má naprosto zdravá švagrová, která už pět let před tím, než se začala snažit o mimčo prohlašovala, že ona nikdy „normálně“ rodit nechce a že půjde jen a pouze na císaře, že si to klidně zaplatí. Okecávala to tím, že se prostě bojí porodních bolestí
. Asi měla pocit, že s jizvou po císaři je méně problémů
. Od té doby si nejsem jistá, jestli bych byla pro možnost volby
![]()