Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
právě jsem vyházela půl knihovny ( a že teda knížek máme, že kolikrát netuším co mám v druhé řadě za tou první
), ale stejně jsem v koncích..
Co číst tříletému dítěti, aby to trošku při vysvětlování a mírném pozměňování textu pochopilo?? Líbily by se mi takové nějaké klasické pohádky jako Erben, Němcová, ale to je ještě na takový mozeček moc „těžké“. Blíží se narozeniny, vánoce, tak bych mu i něco koupila.. Poraďte, co se líbí vašim nejmenším?? Děkuji!!! ![]()
Alenčina čítanka, Maková panenka a motýl Emanuel, Maxipes Fík, Rákosníček, potom máme mraky básničkových knížek, takže hodně čteme ty..např. medvídek ťapík a myška Hryzka apod.
Tak to je individuální. My jsme třeba četli Včelí medvídky, Kocoura Modroočka, Krtečka apod. A od kámošky malý vyhledával náročnější literaturu. Miloval Erbenovy básně! Pak běhal po parku a křičel na nějakou kolemjdoucí paní: „Hnáty křivé, hnáty křivé!“
Asi splňovala jeho představy o Polednici
.
Tak Honzíkovi se líbí knížky s hodně obrázky, Hodně rád čte takovou tu doplňovačku - slova a mezi nimi sem tam obrázek, který může dítě doplnit. Také má rád básničky, za chvíli je říká sám.
Myslím, že na textové pohádky (erben,..) je ještě čas.
Zajdi do knihkupectví a prohlédni si co má obrázky, které můžeš popisovat. Mám jednu knížku s bajkami a má moc krásné obrázky - není tam jen liška a vrána na stromě, ale dole kytičky, mraveneček,..... to se Honzíkovi líbí.
My si půjčujeme hlavně v knihovně, ale z domácích zásob třeba Kocour Modroočko.
Taky mají moje děti moc rády tuto knížku. Na každé dvoustraně je příběh ze života rodiny Vaflíčkovy, texty jsou vyloženě laskavé a ilustrovaná je kniha bohatě a krásně.
A kromě toho mám velké milovníky encyklopedií, zásobíme se hlavně Larousse pro děti.
my jsme začínali s klasickými pohádkami nejdřív tak, že jsme koupili tuto obrázkovou knihu bez textu, aby se s nimi malý seznámil http://www.megaknihy.cz/…dku-p-72783/. K jedné pohádce jsou tam vždy dva obrázky a dítko má najít, které k sobě patří. Tak jsem ho trošku seznámila s postavičkami a pak mu je po jedné po večer vprávím. Trochu zjednodušeně, ale už se mi je snažil i podle těch obrázků povyprávět sám. Nádherně to prožívá…Já sama jsem některé pohádky zapomněla, tak čerpám inspiraci zde http://www.centrumpohadek.cz/…-a-slepicce/
U nás frčí Pipi punčochatá, Haló, Jácíčku, Kocour Mikeš a Básničky Františka Hrubína.
Já mám knížky ještě po mně (Maminka Země, Příběhy z medové stráně, Brouk Pytlík, Křemílek a Vochomůrka, Minipohádky a tak dále), pár pěkných knížek jsem koupila nových (dávám ke každým narozeninám a pod stromeček), ale ten náš tříletej špunt předčítat nechce, „čte“ si sám. A když už svolí k předčítání, tak mu musím číst Auta (Cars), což jsou taky pěkné příběhy, poučné, ale klasika je klasika. Mrzí mě to, ale věřím, že časem tomu na chuť přijde.
Honzíkova cesta
http://t0.gstatic.com/images?…
Pohádkový dědeček
http://t3.gstatic.com/images?…
Básničky ze Špalíčku od Hrubína
http://img.seznamzbozi.cz/…f150x150.jpg
Veršované pohádky typu Kuřátko a obilí, Cvrček a mravenci atd.
U nás byla asi rok favoritem knížka od Milera/Hercíkové O zvědavém štěňátku. Hezky se tam povídá o přírodě, dost věcí se malá z toho naučila. Jsou to krátké pohádky, nádherné obrázky.
No a teď frčíme na Povídání o pejskovi a kočičce, klasika od Čapka. Pak ještě Budulínek od Plevy, dohr. v jedné knížce to je s básničkami od Hrubína. Pak máme ještě od Hrubína Dvakrát sedm pohádek, jsou všechny veršované a většina je lehko pochopitelná. Malá je zná zpaměti. Mám ji ještě z dětství a nedám na ni dopustit, je to moje srdcovka ![]()
No a pak složitější jsou Sekora-Ferda mravenec a Dášeňka-Čapek.
My s knížkama teprve začínáme, mladý je dlouho bojkotoval.
Momentálně usínáme s leporelem Krtek a podzim, předtím měl Krek a jaro. Nedá to z ruky, spí s tím a jednou si to dotáhl v batůžku i do školky. Vydrží i jednu krátkou pohádku z Martínkovi čítanky, ale víc ne. Taky má rád básničky, říkadla, to máme jednu knížku Největší kniha babiččiných říkadel.
K vánocům dostane Pohádkového dědečka, Krtka (ale už knížku), leporelo Polámal se mraveček, ještě bych ráda Pejska a kočičku a Včelí medvídky. Teď jsem koupila krásnou knížku Ladovy české vánoce, je tam pěkně popsaný kdo to byl Ježíšek, Mikuláš, pohádky, koledy, ale to nevím jestli to dá, spíš příští rok.
No a po mě máme taky slušnou zásobu, Němcová, Erben, Honzíkova cesta,…
Jinak mě osobně příjde třeba Němcová pro tříleťáka dost drastická, ale asi to bude individuální. ![]()
U nás je spoustu oblíbených knížek..přes den hlavně knížky s básničkama,nebo o autech,vlacích,traktorech apod.
Před spaním:
Krteček a auto,krteček a televize (Krteček u nás vede:)),Medvídek Pú,potom máme několik knížek ,kde jsou klasické pohádky jako Perníková chaloupka, Princezna na hrášku apod. ,jedna z nich se myslím jmenuje Velká kniha pohádek, potom má ještě rád Dobrodružství s myškami, Ferdu mravence jsme četli, pak knížku kde byly pohádky: Alenka v říši divů,Modrásek,Tři prasátka…
No je toho dost,co se Matymu líbí:))
U nás teda už víc jak rok frčí Čapkův Pejsek s kočičkou. Známe to zpaměti obě dvě
Jinak miluje jakákoli říkadla a pohádky. Nemáme TV, takže nemáme se čtením problém. Kdesi jsem četla, že jak jsou dnešní děti zvyklé na TV, DVD…, tak pak nejsou schopny moc vnímat jen AUDIO (čili jen poslech bez vizuálních podnětů). Tím se ochuzuje a omezuje jejich představivost. ![]()
Čteme i klasiku - Němcovou, Erbena. Čteme to i v ruštině a bez problémů to vnímá i tam, kde nerozumí. A občas se mi zdá, že rozumí víc, jak já
http://www.kanzelsberger.cz/…72532674.jpg
Malá teď začíná číst už dost i sama, takže se spokojíme i s leporely pro prťata - hlavně že si text sama rozluští a já mám chvilku pro sebe
Třeba dneska - vybrala si jakousi knížku a než jsem se osprchovala, měla zhasnuto a spala. Takto si představuju ideální večer ![]()
Jo, a jak tady někdo psal - takové ty knížky s obrázky místo některých slov - to má taky hodně ráda
Docela mají výběr v Levných knihách.
Len-til-kah píše:
Taky mají moje děti moc rády tuto knížku. Na každé dvoustraně je příběh ze života rodiny Vaflíčkovy, texty jsou vyloženě laskavé a ilustrovaná je kniha bohatě a krásně.
Díky za tip!!! Právě jsem ji objednala
![]()