Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky. Prosím poraďte čím to může být, že 14měsíční syn skoro nepřibírá. Co jsme začali s příkrmy (v 8měsících)tak přibírá neskutečně málo. Do těch 8 měsíců šla váha krásně nahoru. Mezi 8.-9.měsícem nepřipral nic. Od 9.-10. přibral 60g. Od 10-12. přibral pouze 100g. A od 12.-14. zase pouze 60g. A tentokrát se doktorka zhrozila a odebrala krev na potravinovou alergii.
Je pravda že už máme alergii na BKM, ale jinač se krom celeru a vajíčka z ničeho neosypal. Ale musím říct, že není a nikdy nebyl žádný velký jedlík a kaká tak 3-4denně a plínka je vždycky plná!! Ale vytěry byly vždycky negativní. Jo a veškeré odběry krve byly rovněž naprosto v pořádku. S chutí papal tak 2 měsíce, teď spíš zobne a nechce.
Teď mě čeká týden nejistoty - zda má alergii na lepek apod. Prosím je tady nějaká maminka, co má podobnou zkušenost? Jestli ano, čím to nepřibírání nakonec bylo způsobeno?
Kolik ti váží..????
jako možná doktorka plaší
Znám kolem sebe zdravých dětí co třeba mají v roce 9 kg i míň, prostě jsou drobní.. řeba od švagrové syn, chodil taky po vyšetřeních - v roce necelých 8 kg.. teď ve 3 letech měl necelých 12 a prostě ji bylo řečeno, že bude drobný..
No, naše anežka taky není jedlík a vždycky přibírala hrozně málo. Taky nám brali krev a dělali výtěry - nic. Když jsem se pokusila narvat to do ní násilím poblila se.
Dnes jí všechno ale malé porce. I v těch nejhorších měsících s..la 2-3krát denně hromadu.
Už tři čtvrtě roku nepřibrala nic - resp. trochu přibere a zase zhubne - je dost aktivní.
Mladši je stejná, jen už nenervuju.
A důvod?
GENY - já měla v roce 7 kg, manžel 9…
No právě že doktorka dosud neplašila, nebo spíš nechtěla plašit. Na roční prohlídce jsme měli 9,10kg - já vím, že to stačí. Navíc oba s partnerem jsme drobní, takže žádného cvalíka nikdy mít nebudem. Ale prostě ty měsíční přírůstky jsou fakt šílené. Teď ve 14měsícíh jsme vážili 9160g!!
Doktorce by stačil měsíční přírůstek 100g ale my to nemáme ani za 2 měsíce.
Abych ti mohla kvalitně poradit, asi bys měla napsat věk, váhu, výšku a váš denní jídelníček.
Jinak je to babo raď..
Já bych řekla, že je tam pohyb… Malý než začal chodit přibíral celkem dobře, pravidelně, ale prostě začal pohyb a zhubl , přibral, zhubl přibral..
Jinak vážil na chlup stejně jak tvůj syn., i tak přibral , zhubl.. teď bude mít tři v procinci a táhne mu to na 13 kg..
Nelam si s tím hlavu, já měla v roce 8kg, v roce a půl 10 a ve dvou letech 13
. Byla jsem a pořád jsem drobeček
. Před těhotenstvím výška 162, váha 45
, přes těho tenství 15 nahoru a hned pět dolů, takže měsíc po porodu mám zase 50 kg
. Manžel na tom byl podobně, jako dítě do 10ti let strašněj prcek, a potom začal dorůstat ostatní a dnes jakej je z něj velkej chlap
190 cm a 85 kg ![]()
Klíd. Katka je taky tak
ve 12 m měla 7,98, v 18 m 9,22 a minulý týden 9,85.
Čím starší je dítko, tím menší jsou váhové přírůstky.
Důležité prý je, aby přibíralo pořád ve stejné křivce růstového/váhového grafu apak se to neřeší.
Moje dr mi vždy řekla, že důležité je, že přibrala aspoň něco. Malý je dle váhy drobný a teď se prakticky začalp ohybovat, čili má větší výdaj energie než měl do teď.
No ale to je ten náš problém. My jsem od 12m nepřibrali vůbec nic. A v grafu se prudce propadáme !!!! Z 50perc. z 8 měsíce jsme spadli na 7per. Aktuální váha 9160g, výška 76cm. Jídelníček poslední měsíc fakt děs a bída: ráno v 7h 180ml mléka, svačina = 3× si kousne do banánu, mlíko nechce a přesnídávky mu nechutnají…jde spát s tím, že se určitě vzbudí hladový. Oběd - 3 lžíce polévky + 5 lžiček příkrmu. Zkouším znovu za hodinu - jídlo odmítá ale vypije aspoň mléko cca 100ml. Svačina - sní 2 kousky jablíčka, 2kousky banánu + 100ml mléka. Druhá svačina - pár lžiček od obědu. Večeře 150ml kaše.
Sní toho opravdu málo a fakt nechápu jak dokáže mít za den 4 plně pokaděné plíny. Někdy ale pije mléko i dopoledne než jde spát a na večeři sní kaše někdy i více. Tohle je ale scénář posledního měsíce. Jindy jedl více - sice pořád málo ale více než teď a stejně přibíral minimálně.
A maminky - to že jste vy samy nebo vaše dítka přibraly během 1/2 roku 1kilo mě fakt neuklidní. Nám bude za pár dní rok a čtvrt a na váze stojíme:-(
Teda abych nekecala. Od 12m. jsme přibrali 60g. A je nám 14,5 měsíců.
Bedlunko, tím,ž e i naše děti měly malé přírůstky jsme ti chtěly říct, že to tak u některých dětí je a není proč se plašit.
ALE tím,ž e to takto spadnul váhový graf by se měla vzít krev a udělat vyšetření proč nechce jíst. může tam být zdravotní porucha.
bedlunka píše:
No ale to je ten náš problém. My jsem od 12m nepřibrali vůbec nic. A v grafu se prudce propadáme !!!! Z 50perc. z 8 měsíce jsme spadli na 7per. Aktuální váha 9160g, výška 76cm. Jídelníček poslední měsíc fakt děs a bída: ráno v 7h 180ml mléka, svačina = 3× si kousne do banánu, mlíko nechce a přesnídávky mu nechutnají…jde spát s tím, že se určitě vzbudí hladový. Oběd - 3 lžíce polévky + 5 lžiček příkrmu. Zkouším znovu za hodinu - jídlo odmítá ale vypije aspoň mléko cca 100ml. Svačina - sní 2 kousky jablíčka, 2kousky banánu + 100ml mléka. Druhá svačina - pár lžiček od obědu. Večeře 150ml kaše.Sní toho opravdu málo a fakt nechápu jak dokáže mít za den 4 plně pokaděné plíny. Někdy ale pije mléko i dopoledne než jde spát a na večeři sní kaše někdy i více. Tohle je ale scénář posledního měsíce. Jindy jedl více - sice pořád málo ale více než teď a stejně přibíral minimálně.
A maminky - to že jste vy samy nebo vaše dítka přibraly během 1/2 roku 1kilo mě fakt neuklidní. Nám bude za pár dní rok a čtvrt a na váze stojíme:-(
Hele, to by chtělo přesně spočítak jídelníček. Já ti to klidně udlělám. Kolik sní denně KJ. Jestli má ve stravě tuky, bílkoviny, sacaridy ve správném poměru. Také k tomu potřebuji přibližnou denní aktivitu.
Napiš mi každý den SZ
příklad:
9:00 150ml Nutrilonu
10:00 3lžíce polévky kuřecí vývar
atd.
12-13 spánek
14 svačina 150g Pribináčku
20:00 spánek
vše ti spočítám a podle toho vyvodím stanovisko, stačí mi tak 3-4dny, nejlépe týden. Ale poctivě važ i polevku, brambory, chleba…
Zvaž ho předtím, než si to začneš psát a pak po tom týdnu.
Pak se z toho dá dost vyvodit a podklady ode mne můžeš dát dr.
lumáťa píše:bedlunka píše:
No ale to je ten náš problém. My jsem od 12m nepřibrali vůbec nic. A v grafu se prudce propadáme !!!! Z 50perc. z 8 měsíce jsme spadli na 7per. Aktuální váha 9160g, výška 76cm. Jídelníček poslední měsíc fakt děs a bída: ráno v 7h 180ml mléka, svačina = 3× si kousne do banánu, mlíko nechce a přesnídávky mu nechutnají…jde spát s tím, že se určitě vzbudí hladový. Oběd - 3 lžíce polévky + 5 lžiček příkrmu. Zkouším znovu za hodinu - jídlo odmítá ale vypije aspoň mléko cca 100ml. Svačina - sní 2 kousky jablíčka, 2kousky banánu + 100ml mléka. Druhá svačina - pár lžiček od obědu. Večeře 150ml kaše.Sní toho opravdu málo a fakt nechápu jak dokáže mít za den 4 plně pokaděné plíny. Někdy ale pije mléko i dopoledne než jde spát a na večeři sní kaše někdy i více. Tohle je ale scénář posledního měsíce. Jindy jedl více - sice pořád málo ale více než teď a stejně přibíral minimálně.
A maminky - to že jste vy samy nebo vaše dítka přibraly během 1/2 roku 1kilo mě fakt neuklidní. Nám bude za pár dní rok a čtvrt a na váze stojíme:-(Hele, to by chtělo přesně spočítak jídelníček. Já ti to klidně udlělám. Kolik sní denně KJ. Jestli má ve stravě tuky, bílkoviny, sacaridy ve správném poměru. Také k tomu potřebuji přibližnou denní aktivitu.
Napiš mi každý den SZ
příklad:
10:00 3lžíce polévky kuřecí vývaratd.
12-13 spánek
vše ti spočítám a podle toho vyvodím stanovisko, stačí mi tak 3-4dny, nejlépe týden. Ale poctivě važ i polevku, brambory, chleba…
Lumáťo, mohu se jenom zeptat kolik Kj by mělo 15ti měsíční dítě sníst za den?
Díky…
ja taky myslim ze to bude v pohode..nas malej teda pribira pul kila za mesic, ale kamosky malej v roce i kilo zhubnul kdyz zacla behat, maji najednou jiny pohyb a vydej vic energie tak to jde znat, navic kdyz jste drobni oba rodice tak 9kg si myslim ze neni nejak extremne malo, lae urcite je lespi ze vam udelala vysetreni…
peggy.sl píše:lumáťa píše:Lumáťo, mohu se jenom zeptat kolik Kj by mělo 15ti měsíční dítě sníst za den?bedlunka píše:
A maminky - to že jste vy samy nebo vaše dítka přibraly během 1/2 roku 1kilo mě fakt neuklidní. Nám bude za pár dní rok a čtvrt a na váze stojíme:-(Hele, to by chtělo přesně spočítak jídelníček. Já ti to klidně udlělám. Kolik sní denně KJ. Jestli má ve stravě tuky, bílkoviny, sacaridy ve správném poměru. Také k tomu potřebuji přibližnou denní aktivitu.
Napiš mi každý den SZ
příklad:
10:00 3lžíce polévky kuřecí vývaratd.
12-13 spánek
Díky…
To se nedá jednoznačně říct. Záleží na tisícero faktorech. Od genů, přes porodní míry, kojení,… pohyb. Můžu ti spíš poradit, co by asi tak jíst mělo. A ne kolik. Pokud normálně prospívá a normálně (podle grafů) přibývá, tak je vše v pořádku.