Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já se přidám mám sice nedonošené miminko, mala se narodila výžila 1300g a 38cm od roku co začala chodit tedy nechdí ona běhá a lítá tak přibrala minimum jen pár gramů, ted ji je 17 měsicu a ma 8,9kg a 78cm je fakt drobeček hodně pod hranicí tabulek, duležite je že nehubne a že jí ikdyž v porovnání s estaršín dcerou jí méně. ale stačíji to spí celou noc.
ale jinak pořád v pohybu.
starší dcera měla 3kg pak krize dva roky od 2 do skoro 4 let měla 12kg rostla jen do výšky dnes je to taková žířala hubena vytáhnutá a všechny kalhoty ji padaji, přitom jí a je zdravá neji extra velke porce ale jí všechno až ted posledni rok přibrala 2kg ted bude mít 5 let a ma 14,5kg a je fakt hubenoučká ale zdravá také pořád běhá a skáče, a co má potom dělat ta malinká ta dělá to samé co ona běhá a hopsá s ní tak amm hod děti hubený ale máme to i v genech…dr. také říka u nejmladší dcery že by měla mít aspon 2kg navíc at jsme konečně v tabulce…kašlu na tabulky holky jsou zdravé a budou to modelky, hlady netrpía na to jak měla malinka něco málo přes 1kg když s enarodila mi skoro 9kg přijde dost jak to dohnala..ještě dodam krev nam nikdy nebraly.
taks e tim maminky netrapte dokud vám děti jí, nemusejí s epřecpávat hlavně že jsou zdraví a spokojení.
@bedlunka Na taky tak malo pribira taky me uz napady ruzne zdr. problemy dr neresi nic uvidim jak dopadneme v rijnu pokud zase nenakyne taky uz si vyzadam nejake testy…
Ahojte, poradíte mi, zda je to ještě ok, nebo si zaděláváme na malér? Dr. to před měsícem moc neřešil, znovu jdeme až 10.4. na 6ti měsíční…malá má 29.3 šest měsíců.
Porodní váha: 3570g
Propouštěcí váha: 3320g
5 dní: 3330g
14 dní: 3640g
6 týdnů: 4460g
3 měsíce: 6070g
4 měsíce: 6860g
5 měsíců: 6890g
necelých 6. měsíců: 7400g (váženo jen doma na velké váze, nejdřív já sama a pak s ní)
Je kojená, od ukončeného 5. měsíce má na oběd zeleninku + dokrm mlíkem, na večeři kaši + mlíko… Do jídla ji nenutím, momentálně si před den říká do 3-4 hodiny, v noci 1-2×. Kolik toho vypije teda netuším, ale odříhne a víc nechce. Zkoušela jsem dokrmit odstříkaným z lahve a nic. Po. 3. měsící přestala jíst skoro úplně (MM, UM, prso, lahev…), byli jsme na odběrech krve a to je vše ok. Zeleninku docela baští, kadí a čůrá normálně ![]()
@ayra.5 mala mela porodni vahu 3,65 a v 6. Mesicich mela taky 7,5kg. Nikdy jsem tak casto doma nevazila, chodite na kontroly, pokud doktorka nic nenamita tak je to asi v norme ne? Zeptejte se kdyztak doktora, zda je vse v norme pro klid duse.
@ayra.5 to jsou super váhy. Bud uuuuplne v klidu. Obecně se říká, ze do půl roku by mělo dite zdvojnásobit porodní vahu, do roku ztrojnásobit. Samozřejmě +-. Pakliže je dite v pohodě, nic moc ho netrápí a je vesele, tak se na vážení vykašli. Přibírá naprosto ukázkově. ![]()
Ahoj, mne se to nezda nejak hrozne. Pravda, mezi 4. a 5. mesicem bych byla asi na nervy, ale pak pribrala pres pul kila za mesic. Mela jsem 2 deti hubenoury miminka a pribiraly podobne. Pokud normalne cura, kaka, je spokojena tak bych se snazila byt v klidu
Dite by za pul roku melo zdvojnasobit porodni vahu, do roka ztrojnasobit. Priblizne… Ale tvoji nervozitu chapu, ja jsem to dost prozivala, kdyz nechtely jist a malo pribiraly. Jenze akorat se ta nervozita prenese na dite a to pak basti jeste hur, zacarovany kruh ![]()
Díky, no ona má celkovou váhu asi vpohodě, jenže to všechno nabrala do 3. měsíců, pak bída a děs. Tohle mě trápí, že nepřibírá rovnoměrně a v 5. měsíci dokonce vůbec. ![]()
@ayra.5 píše:
Díky, no ona má celkovou váhu asi vpohodě, jenže to všechno nabrala do 3. měsíců, pak bída a děs. Tohle mě trápí, že nepřibírá rovnoměrně a v 5. měsíci dokonce vůbec.
Kojené děti nepřibírají tabulkově. Řekla bych že je to naprosto v pohodě. Dítě je spokojené a nehubne, není co řešit.
@Katcha děkuju, no máš pravdu. Snažím se si to nějak nebrat, ale občas (třeba teď) mě to pěkně hlodá. Spokojená to ona je, klidně by před den jedla i po 6 hodinách, kdybych ji nechala. Teď se začala dost hýbat, přetáčí se a plazí se, tak se trošku bojím, aby ta váha zas nešla dolů. No uvidíme… každopádně nutit ji jíst víc asi nemá cenu, že?
Určitě ji nenutit, jen nabízet. Nebyla třeba nachlazená? Dcera měla v roce a půl 10 kg přitom porodní váha 3030g a dr to taky neřešil. Degydrovaná nebyla, přibírala pomaličku. Třeba vás čeká růstovej spurt. Já bych byla zatím v klidu
Syn porodní váha 3490, v 6 měsících něco přes šest kilo, teď v 11 měsících 7800g
výškově je v tabulkách na 50 percentilu, váhové na třetím. Je veselý, živý, šikovný..ani já, ani doktorka nijak extra nerešíme, všechny naše děti se drží váhově do 10. percentilu ![]()
@ayra.5 vždyť přibírá krásně, jsem čekala, jaká to bude hrůza a ono je to úplně normální. Tolik vážila má dcera pomalu na roce, bych ti napsala její váhové přírůstky, abys věděla, co to je nepřibírání ![]()
Deti cim jsou starsi tim mene peibiraji. To je normalni. Nase dr rikala, ze dite ma svou porodni vahu v 6 mes zdvojnasobit a v roce ztrojnasobit. Takze jste ok ne?
@Alyss1 v roce ztrojnásobit? Ty jo to by ti moji měli mít 13,5 kila v roce. To určitě neměli a to jsou jak sarančata.
@ayra.5 přibírá ti hezky, kluci taky vždy nabrali narazove a pak chvíli stagnace. Určitě ji nenuť jist, mohlo by to mít i opačný efekt. Naopak je slušná šance, ze s větším vydejem energie při pohybu si začne sama brat více podle své potřeby
@Hadumi no určitě to může být horší, o tom žádná. Mě jen trochu děsí ty poslední 3 měsíce, respektivě spíš 2 měsíce. V 5. měsíci přibrala skoro nic (30g), a ted asi 500g, což je prý taky málo. Říkám si, že za dva měsíce je 530g fakt málo.
Ale na druhou stranu mám radost, že nepřibírala a teď se to zas trochu rozběhlo. Nečekám, že bude tabulková, spíš aby se něco nezanedbalo…