Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
moje malá má v 10 a půl měsících 7770g narodila se se dvěma kily …já myslím že to je jen chvilková záležitost…určitě se rozpapá a pak nebudeš vědět jak ty kila z něj shodit
![]()
Obnovuji diskusi. Máme podobný problém. Syn ze začátku výborně přibíral, ve 3 měsících měl 6 kg, v půl roce pak 7700g. V osmi měsících 8.5 kg, během dalších dvou měsíců přibral jen 70g (což vlastně záleží na tom, jestli byl/nebyl nejedený/vykakaný, takže vlastně nic!) a v pátek máme jít po měsíci opět na převážení a podle orientačního vážení doma to pořád vypadá na 8,6 kg. Takže vlastně už 3 měsíce NIC nepřibral. Doteď jsem kojila ráno a večer, většinou i v noci jednou, přes den má 5 normálních jídel. Nejí špatně, i když velký žrout není (snídaně půlka chleba, svačina 120-150 ovoce, oběd přes 200g masozeleniny, svačina jogurt 150g - někdy trochu míň, večeře 150-160g kaše). Teď se mi odstavuje, tak najíždíme na UM.
Je hodně aktivní, to je fakt, ale přece nemůže nepřibírat?
@jessikka Já bych to neřešila. Můj doktor říkal, že dítě nesmí hubnout - pokud nehubne, tak je to dobrý. Navíc pokud jí a je v pohodě, tak by to neměla být ani žádná celiakie nebo porucha absorpce živin… Ale samozřejmě pokud chceš mít klid, tak ho můžeš nechat vyšetřit (dělají se na to odběry atd.). Jinak nevím, kolik měl porodní váhu, ale dcera v roce taky byla někde na 9 kilech, a nikdo nic neřekl.
Ale může.. U syna jsem tohle dost řešila loni, stálo ho to na půl roce kojení a stejně se nevyřešilo nic.. Doktor mu sebral krve jak z vola, testovalo se kdeco, na nic se nepřišlo - vše má v normálu, ani lehké výkyvy, nic.. V rámci stravy jsme taky prošli kdečím a žádné výrazné změny..
Takže - u holky stravu absolutně neřeším, doktorovi odkývu vše, co chce slyšet, holka prospívá a u syna jsem holt připustila, že od doby, co začal lézt (dnes i chodit), je holt vychrtlina. ![]()
Příspěvek upraven 14.09.13 v 10:14
Hele, moje dcerka teď v neděli bude mít rok a půl a váží 8 kg, taky jsme každé deko měli vydřené, pokud chceš tak dávaje do jídla Fantomalt, je to vysokokalorický prášek - 400 g stojí asi 150 Kč, ale váha mi nepřijde nijak malá, syn taky teď 4 měsíce nepřibral, spíš ještě pár deka zhubnul, ve 3 letch jestli budeme mít 12 kg…
@Slečna Ferka Měl 3,5 kg. Mně by ani nevadilo mít drobíska, prostě ne každé dítě je velké, ale kdyby aspoň nějak kontinuálně přibíral.
Navíc nás doktorka nebude chtít očkovat. Měli jsme odložené očkování (pediacel) nejdřív na 10 měsíců (byl nemocný, tak nakonec na jeden rok) a to mi doktorka řekla, že i nebýt té nemoci, tak by ho neočkovala, kvůli nepřibírání. Tak se bojím, že ho nebudeme moct očkovat ani v roce - a to bych už fakt chtěla.
@jessikka Podle mě máš přepečlivou doktorku. Jak píše @Damael, někdy to tak prostě je. A pokud by měla pocit, že fakt jako problém a chce vyšetření, a Tys je nechtěla, tak bych zvážila změnu lékaře.
@Slečna Ferka Naopak, já jsem s doktorkou moc spokojená! Moc si cením jejího opatrného přístupu k očkování, to byl jeden z důvodů, proč jsme jí chtěla. Jinak ona s ničím problémy nedělá, naopak vždy říká, že to nemám řešit, že to je normální atd… Tohle bylo její první zaváhání, že jako opatrně, skrz to očkování. A protože vím, jaká je, tak mi to teď vrtá hlavou.
Jessikko, náš syn měl při narození 4 kg a v legraci říkám, že je měl do půl roku.Ne,vážně v půl roce měl 5.800g. Plně jsem ho kojila do 5 měs. pak jsme začali dávat takové ty první kaše(na noc) a pokračovali v kojení do roka, kdy se sám odstavil. Naštěstí máme rozumnou Dr, vždy říkala, že nezáleží na přibírání, ale prospívání. Malý byl čiloučký-chodil v 10 měs. Dnes je mu 3,5 roku a váží 16 kg a ještě neměl ATB.Je pravda, že sehnat kalhoty je problém a nosí lacláče. Bydlíme v rd a celý den lítá venku.Na jídlo nemá čas. Od stolu se zvedne s tím, že ho to už nebaví a jde ven. Chápu, že tě to znepokojuje-také jsem měla nervy, ale zpětně si uvědomuji, že sádlo neznamená zdraví. Promluv si s Dr a uvidíš, co ti řekne. Důležité je, jak to vidíš ty.(na tabulky nedej)Jestli je čilý, zdravý, jak kaká a dělá pokroky.
Bouzel my meli ten samej problem a tahne se to s nami furt…Male je ted 2,5 a ma 83cm a cca 10,7kg. Bouzel diky tomu jsme casto v nemocnici nebo po doktorech a zjistuji proc dlouhodobe neprospiva
@jessikka píše:
@Slečna Ferka Naopak, já jsem s doktorkou moc spokojená! Moc si cením jejího opatrného přístupu k očkování, to byl jeden z důvodů, proč jsme jí chtěla. Jinak ona s ničím problémy nedělá, naopak vždy říká, že to nemám řešit, že to je normální atd… Tohle bylo její první zaváhání, že jako opatrně, skrz to očkování. A protože vím, jaká je, tak mi to teď vrtá hlavou.
Tak taky popros doktorku, ať mu sebere krev a udělá všechny možný testy, které uzná za vhodné - ať je to jednorázově odbito.. - a případně netrápíte dítě zase příště či přespříště, za rok..
Aspoň budete mít obě klid a ty se přestaneš trápit pochybnostmi.. Myslím si, že to za ten klid stojí - já vědět rovnou, co mě ten rok čekalo, tak už při prvních doktorových pochybnostech mu vrazím prckovu ruku, ať ho vysaje a pak řeší dál, nebo dá pokoj - fakt mi to za ty nervy nestálo a zbytečně jsem pak dělala spoustu blbostí.. zbytečně..
@yogurtová Máme ten samý problém - kraťasy nosí o tři čísla menší, aby mu nespadly přes zadek, a jinak lacláče..
Ale aspoň už můžu v klidu spát, že mu nic není, a že jsem ho netrápila hlady ![]()
@jessikka
nas maly mel v te dobe skoro stejnou vahu a jeste byl naprumerne dlouhy. takze pomer vyska/vaha skoro mimo tabulky.
stridame dva doktory (jeden v CR, jeden v zahranici), u doktorky v CR nepadlo nikdy ani slovo o vaze, v zahranici se mnou vzdycky resi ceho kolik sni a co bych mu mela zkouset davat, ale nikdy se netvaril nikdo, jako ze by to byl nejaky problem. je proste „zizala“, kratasy ma velikosti 6m (je mu 13m), jinak je naprosto v pohode ![]()
Hm tak muj 3 r 3 m syn ma 12 kg a nikdy me nenapadlo to resit. To na jare byl nemocny- nejaka strevni chripka a shubl na 9 kg. ani doktor to nikdy neresil. Jinak ji docela dobre.
@jessikka píše:
@Slečna Ferka Měl 3,5 kg. Mně by ani nevadilo mít drobíska, prostě ne každé dítě je velké, ale kdyby aspoň nějak kontinuálně přibíral.
Navíc nás doktorka nebude chtít očkovat. Měli jsme odložené očkování (pediacel) nejdřív na 10 měsíců (byl nemocný, tak nakonec na jeden rok) a to mi doktorka řekla, že i nebýt té nemoci, tak by ho neočkovala, kvůli nepřibírání. Tak se bojím, že ho nebudeme moct očkovat ani v roce - a to bych už fakt chtěla.
Bud ráda, že ho neočkuje..mohlo by to být ještě horší..