Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj damy,
asi neprekvapive tema, ale asi potrebuju nejakou psychickou podporu nebo co. Jak to zvladate/delate s malyma detma doma v dobe nemoci? Malemu jsou skoro 2 roky, zacal chodit do skupinky, takze nas necekane zlomila rymicka. Neni to nic drsneho, ale malej brutalne prudi, je zvykly mit pomerne nabity denni program a ne chodit doma ode zdi ke zdi. Takze kombinace obdobi vzdoru+nemoc+nuda+zuby jsou teda fakt vyzivny…a uz teda poustim pohadky a pisnicky, treba 20 minut dopo a 20 minut odpo, ale ja proste fakt nevim, jak vykryt zbyvajici cas. K tomu vstava lehce po 5, takze ten den s nim je o to “delsi”. Jak ten cas vyplnujete? Protoze jako knizky, auta, duplo apod. vzdy po chvilkach jedeme, ale jako nepokryje to proste 7 hodin dopo a dalsich minimalne 5 hodin odpoledne….jakmile zacnu neco delat sama, tak prudi nejvic, takze uklid a vareni s nim moc ted neprichazeji do uvahy…a jako poustet mu od rana do vecera telku taky prirozene nechci, je to uprimne spis kvuli memu odpocinku tech par dilu krtecka…a ano, vim, ze musim jen prezit, ale opakovani tohoto moudra jaksi nepomaha na tu “horkou fazi”😀 diky za vyslechnuti
Jestli nemá horečky, tak ven (dopoledne i odpoledne), třeba a na 40 minut. Čerstvý vzduch mu taky pomůže a určitě ho zapojit třeba do vaření. I když to chápu, že je to na nic. Syn ovi budou 2 a je po očkování a do toho leze stolička, takze spanek v poledne bud vubec nebo hodina…taky výživné
Správně, pokud je to jen rýmička bez horečky, tak půlhodinka dopoledne, půlhodinka odpoledne neublíží. A aby pomáhal při vaření a uklízení. Náš ve dvou dokázal vyluxovat, sice podle sebe, jedno místo luxoval i 5 minut, ale zabavil se, vyndával nádobí z myčky, dohlédla jsem, aby vyndával nerozbitné věci, at není víc škody než osohu, bavilo ho poslouchání písniček a ještě má rád modelínu. Je to něco jako plastelína, ale volá se to modelína. Z toho děláme hady, sněhuláky, co nás napadne. Je to dobré i jako terapeutická pomůcka. Mě to uz kolikkrát,,zachránilo." Nebo pustit meditační pomalou hudbu? na youtube máš toho kvanta, to taky dokáže zabrat, i když my museli tu naši najít.
To ja ho bezne zapojuju a normalne ho bavi uklizet. Varit me necha malokdy, tak se s pritelem stridame dle potreby vecer, ale ted je to fakt mazec, protoze jako co chcete uprimne uklizet v byte 10 hodin denne?😀 rano do 8 mam vetsinou vse hotove, protoze mam navareno z predesleho dne…abych kazdy den prevlekala postel, kazdy den utrela prach atd…to jako nepotrebuju. Kazdy den vysavam, to mam za cca 15 minut hotovo. A to kolikrat pustim i robota, co rovnou i vytre. Zrovna drhnout koupelnu a zachod s nim delat nechci kvuli chemii, vzdycky mi tam strka ruce nebo dela jine kraviny, takze to delam vetsinou pri jeho spanku/jindy bez nej. Prubezne behem dne poklidim hracky, vetsinou po hrani s konkretni veci. Ale jak jsem psala, ten cas mame zpravidla zaplneny venkovnimi aktivitami nebo nekam jedeme, nebo navstevou atp. Ale ted? Tech cca 4-5 hodin denne, co jsme byli pryc, mi ted nejde absolutne zaplnit, kor se zpruzenym ditetem😀 jako asi na chvilku ho vytahnu, ale ted uz se i pocasi hodne zhorsilo a lehouckou teplotku mit bude, ale tak pokud je tu psano, ze by treba 55 minut nevadilo, tak teda na chvilku jdeme😀
Kinetický písek, modelína, na instagramu je spousta tipů na tvoření, puzzle, deskovky, časopisy
Pokud má náladu „řádit“, tak bych s ním klidně ven šla, klidně na dvě hodiny… Ještě není zima. Některé děti prostě nejsou domácí typy a být doma je pro ně i pro rodiče horší, i v době nemoci. Kdyby mu bylo zle, tak by zůstal u pohádek. To se ale většinou u dětí moc nestává
.
Pokud dítě nemá horečky chodím normálně ven. Doba venku se upravuje podle kondice dítěte a počasí. Nechodíme mezi ostatní děti.
Proč by nachlazene dítě nemohlo sbírat venku kaštany/listy a pak s tim doma něco tvořit?
A taky doma mam vždycky schovanou krabici, v ní nějaké úkolové sešity, nějaké nenáročné blbosti z actionu a pod. a v případě krize vytahuju.
Když jsou u nás nemocné děti máme vždycky hodně navarene a zapečené, protože je to baví.
Puzzle, malování, stavemimz kostek, autodráha, kinetický písek, samolepky. Teď má už ozdobenou myčku i troubu.😊
K těm samolepkám, moje dcera si namalovala menší obrázek, vystřihla, nalepila na izolepu a používala jako samolepky. Nebo si tou izolepou ty obrázky zpevnila a vyráběla si takhle převlíkací papírovou panenku. To asi není pro kluky, ale obrázek déle vydrží, může si tak vyrobit vlastní zoo nebo parkoviště nebo bůhví co. Syn odjakživa miluje lego, takže stavebnice na tomhle principu byly moje spása.
Já jsem s nimi v tomto věku chodil ven, i když měly rýmu. A v tomto věku hodně ještě s kočárkem, to když jim bylo fakt hůř nebo měly teplotu. Teplé oblečení, fusak a jela jsem na dlouhou vycházku. Koukaly po městě a tak… doma to vyrábění, modelína, pečení buchet a bábovek, autodráha, knížky. A když už jsem nevěděla, tam tu telku jsem jim úplně v klidu pustila bez nějakých výčitek. Já bych si taky něco pustila, kdybych byla nemocná a bylo mi blbě ![]()
Pokud nema teplotu, tak chodime taky ven, pokud chci, aby se setril, tak sebou beru kocar. Jinak tohle nastesti uz resit nemusim, nas dvouletak na k ruce starsiho brachu, pokud lehne jeden, tak to vetsinou chyti i druhej, a vetsinu dne si vyhraji spolu, diky bohu
jinak samolepky, albi tuzka, modelina, kineticky pisek, magneticka stavebnice, zapojit do uklidu a vareni