Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
potřebovala bych radu/zkusenosti.
Mam doma 2 letého syna a momentálně týdenní novorozeně.
Syn se kojí pouze na odpolední spánek a večerní plus v noci.
Ale poslední dny mi strašně vyvádí v noci. Hodinu klidne v kuse breci a rve jen nenene. Chtela bych ho odstavit, protoze kojit 2 deti zároveň je pro me náročné a staršího dítěte uz i nepříjemné.
Jen vubex nevim jak na to. Nenechá se uspat v náruči a ze neni mlíčko nefunguje. Začne mi vytahovat tričko a brecet.
Nějaká rada?
@JolyJJ já holky odstavila ve 2,5 letech. U první to bylo celkem v pohodě, měla i dudlík, tak jsem dělala, že mlíčko už není, že mám bebi - zalepila jsem si prsa a stačilo ji usínat s dudlíkem a mačkáním prsou.
Druhá dcera vyvadela neskutečne. Nefungovalo nic, dudlík nikdy nechtěla, musela jsem chodit první noci spát jinam a spal s ní manžel. Už nebylo cesty zpět, museli jsme to dotáhnout do konce. Tehdy se kojila i 10× za noc a já už byla chodící nevyspalý zombík.
Po pár nocích jsem se vrátila, s tím, že už mléko není a nebude. Musela jsem koupit na chvili láhev a dát jí mléko, chvilku dobrý, pak se sama rozhodla, že už to nechce., ale spaly jsme spolu pořád.
Kamarádka tandemovala dvě děti do 4 let prvního až se rozhodl sám, že už to nechá bráchovi..tam už to bylo spíš jen na noc si cucnout a na uklidnění, když se něco stalo..
Zkus mu to vysvětlovat, ale chápu, že to pro něj může být těžké. Je to nové, má doma nového sourozence, do toho mu chceš vzít jeho jistotu..nemůžeš to chvíli oddálit? ![]()
Pokud jsi fakt rozhodnutá, tak první noci prostě musíš vydržet. Najdi jiný rituál (zpívání, hlazení) a prostě to zkoušej. Hold toho tento týden moc nenaspíš.
Nelzi mu, že není mlíčko, pro novorozeně totiž je. Teď je na odstavení staršího trochu nevhodná doba ![]()
No proč vyvádí…protože právě zažívá největší šok v životě, už není jediné dítě, doma je miminko, o které se maminka stará víc, chová ho víc, kojí ho víc. On se bojí o své místo ve světě. I když se třeba těšil, i když jste mu to vysvětlovali, jsou mu dva a neumí se s tím zatím vyrovnat. Teď odstavit by mu v podstatě „potvrdilo“, že miminko je důležitější než on. To jsi měla řešit nejlépe na začátku těhotenství, aby si odstav nespojil s přítomností novorozence. Tak co teď? Pomalu a trpělivě s ním o tom mluv. Ukazuj fotky, kde kojíš jeho jako miminko. Mluv o tom, jak ses o něj taky tak starala. Nabídni mu nějakou náhradu (novou lahvičku na mléko, kterou si sám vybere atd.). Mazli se s ním. Zvolna zruš nejdřív odpolední kojení, pak další. Buď k němu laskavá a ujišťuj ho, že ho máš ráda.
Ja to chapu. Jen on nepil uz tolik ani pred tím. Nemyslím si, ze to vyvádění uplne bude spjato s příchodem male. Protoze to delal i kdyz ho hlídal manžel a o male nevedel. No je to trosku pro me šok, malý byl fakt milionový a tyhle stavy v noci me trosku desi.
A Moc dekuji!