Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,chci se zeptat jestli někdo nevíte o zaručeném receptu na zácpu.Před těhotenstvím jsem na ni trpěla.
Co jsem kojila,tak to bylo dobrý.Teď už přestávám kojit,už vlastně jen večer a zácpa je zpátky.Za typy předem děkuju.
Mě pomáhájí acidofilní mléka. Potom, když beru laktobacily, tak je to v pohodě. Jinak se doporučuje odvar z lněného semínka, švestková šťáva, někdo si dává večer jablíčko…
Ahoj. Taky s tím mívám občas problémy. Nejvíc mi asi pomáhají sušené meruňky (musí se ale hodně zapíjet), nápoje typu Activia, voda ráno na lačno a hlavně přes den hodně pít (ne černý čaj).
Mě nepomáhá vůbec nic, mám zácpu neustále, v těhotenství jsem chodila „na velkou“ tak 1× týdně
Ale žádné potíže mi to nedělá, tak to neřeším…
…ale jedna věc přece jen na mě funguje: Plzeňský pivo!! Když se ho večer dám, ráno mě spolehlivě prožene. Žádné jiné pivo ne, jen ta Plzeň
U mě vážně jediný prostředek…
jsem na tom podobně jako vulpes ![]()
nepomohla mi ani laktuloza a priznam se že jsem majitelkou irrigatoru který pomůže když je opravdu nejhůř
(ale klystyr by se neměl delat často a vždy si pak vzít par dni probiotika).
Popř čípky glycerinové jsou snad neškodné..
hm..to je teda téma..no ale kdo nepoznal neví co je to za trápení.. ![]()
zkus sehnat (v lékárně, bylinkářství) sypané PSYLIUM - míchá se s jogurtem a pomáhá to funkci střev
Obecně se radí jak oprevence:
hodně tekutin (minimálně 2 l/den, raději víc)
hodně vlákniny (bez dostatečného přísunu vody je vláknina na nic)
aktivita (při sedavém zaměstnání se aspoň občas sebrat a projít se po kanceláři atd.)
pravidelná a lehčí strava
dále konzumace probiotik, syrovátky nebo některých druhů ovoce (švestek, hrušek, …)
Jsou cvičení (jóga, pilates), které mají cviky na pánevní oblast, což tuto oblast prokrvuje a funkce svalů pomáhá funkci střev. Jsou i fyzioterapie pro lidi, kteří tzv. neumí tlačit, tedy tlačí stolici neefektivně (to je stejný jako u porodu
)
Kdo dlouhodobě trpí zácpou, měl by jít jednou za čas na vyšetření tlustého střeva - především kvůli vnitřním hemoroidům, polypům, v nejhorším případě pak je i možnost nádoru.
Taky mi nepomáhá vůbec nic, ale já mám tento problém už od mimina
Kdysi mi pomáhaly granulky Agiolax ( z lékárny), ale prý je přestali vyrábět ![]()
Kysané výrobky, ovoce, pivo, probiotika, čípky prostě nic ![]()
Někdy už to dojde tak daleko, že prostě nemůžu jíst. Jak někdo psal, kdo nezažil nepochopí ![]()
Já na to trpěla, snad několik let, hrůza…
Ráno si musím dát k snídani nějaké pečivo se semínkama, dávám si slunečnicovou bulku a zapiju velkým čajem, po dvou dnech už chodím pravidelně hodinu po snídani. Ale přes den musíš vypít aspoň 2 litry vody.
Stačí, že odjedu na chalupu, kde to pečivo není a hned tam třeba týden nejdu. Jinak na mě nezabíralo vůůůůůůůbec nic, švestky, acidofilní mléka, prostě nic…ani čípky…
malika - jj přesně to je ono: semínka = vláknina + vlažný nápoj po ránu, to dovede zázraky
![]()
a právě proto, že ne každý má rád celozrnný pečivo, tak se doporučuje to psylium, jsou to vlastně drcený semínka a míchá se do jogurtu, protože to je dobrý a plní to hned dvojí funkci (vláknnina+probiotika)
Sama jsem si jednu dobu užila svý (v těhotenství a po něm) a zůstaly mi na památku hemoroidy
![]()
Jsou i fyzioterapie pro lidi, kteří tzv. neumí tlačit, tedy tlačí stolici neefektivně (to je stejný jako u porodu
)
Jsem přesvědčená, že tlačit umím!!
![]()
(to mě fakt rozesmálo, představuji si ten kurz tlačení na WC…
)
no mě to poprvý taky rozesmálo, jsem si představila, jak trůnim a doktor mi radí ![]()
jinak tady kopíruju popis metody:
„… mnozí pacienti špatně relaxují svaly pánevního dna při defekaci. Tím "tlačí stolici proti zdi“. Speciální metodou (biofeedback) lze tyto paradoxní kontrakce odnaučit a naopak lze naučit relaxaci svalů pánevního dna…
Biofeedback se provádí (po vyšetření a konzultaci s lékařem pracoviště) např. na gastroenterologických pracovištích v Jablonci nad Nisou, v pražském IKEM, v Brně a Hradci Králové. Cílem této jednoduché a levné metody je na základě informace o práci jednotlivých částí pánve naučit pacienta s paradoxními vyprazdňovacími návyky návykům fyziologickým. Metoda využívá jednoduchých přístrojů, které pacientovi danou informaci přinášejí."
![]()
Pomáhá Zaječická kyselka nebo Becherovka. Osobně doporučuju tu Becherovku - má mnohem lepší chuť ![]()
zacvičit si ,a mě se osvěčilo nejíst rohlíky a červený maso ,naopak pít a pít a taky švest.nebo merunková zavařenina to jistí… ![]()
Ahoj, mně na zácpu v těhoenství i mimo něj nejlépe pomáhá Vláknina, kupuju si tabletky v lékárně - Bioaktivní Vláknina. Bere se před každým jídlem tak dvě tbl. a hodně se zapije vodou. Je dobrá i při dietě - nabobtná v žaludku a člověk nemá tak brzy hlad.