Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, moc prosím o radu.Na středu se mi ohlásila kamarádka, že přijede s dcerou (6 let)na návštěvu. Hrozně dlouho jsme se neviděly, bydlí přes půl republiky a tak jsem jí nabídla, ať u nás pár dní zůstanou. Ale obě dvě mají bezlepkovou dietu a já vůbec netuším co koupit, co vařit.
Třeba pečivo - z jaké mouky pečete chléb? Dá se upéct normálně v pekárně na chleba? Nebo nějaké dobroty bezlepkové - jaké máte nejraději?
Strašně moc děkuji za rady. U nás nemáme žádný malý obchůdek se zdravou výživou, kde by mi poradili a ve velkém obchodě(např. v Globusu) o tom určitě nic moc neví.
Ještě jednou děkuji moc.
Já nakupuju na www.bezlepkova.com , ač bezlepkář nejsem. Mám bezlepkovou známou a ta jí k snídani kaše. Plus mohou i mléko, pokud není alergie na laktózu. A chlebík kupuju v obchodě, na který jsem dala odkaz, peču doma normálně v troubě a je výborný, to si pochutnáte všichni:-)
Ja pouzivam mouku jizerku zlatou nikdy nesklamala mas na ni i recepty a konkretne ty kolace co tam jsou jsou bajecny i pritel ktery nedrzi dietu mi je krade testo delam v pekarne.
Ahoj, tak zrovna Globus je na bezlepkové zaměřen hodně, mají tam celou jednu sekci, najdeš ji v regálu vedle zdravé výživy a DIA potravin. Pokud ti přijedou jen na krátkou návštěvu, tak kup nějaké hotové housky (klasika jsou od značky Schar a ty v Globusu mají), pokud chystáš oběd, tak navrhuji přirozeně bezlepkové jídlo, třeba pečené kuře s rýží. Co se týče sušenek, tak u nás nejvíc letí CeliHope, taky je mají v Globusu, jsou to takové bezlepkové tatranky.
Mockrát děkuji, jste zlatí
V Globusu mají velký výběr, to je pravda.Ale je toho právě strašně moc a nevím co je nejlepší a myslela jsem to tak, že tam by mi k tomu asi nikdo moc neřekl ![]()
Ahoj, pokud chceš nějakou rychlovku, tak existují kukuřičné těstoviny. Bývají v koutcích s BL výživou. Nejsou moc drahé, ale nedají se ohřívat (to jsou pak takové suché). Dále např. kuřecí plátek s br. kaší. Rizoto. Jahelný nákyp. Koláče ap. bych asi nezkoušela, chce to cvik, BL mouka se chová jinak než klasická, konzistencí připomíná trochu pudinkový prášek. Ať se návštěva vydaří.
@SarkaNovo nakoupíš už i v marketech. Ovšem pozor při přípravě - někdo nesnese ani to, aby se na stejném prkénku krájel „normál“ chleba a pak bezplepkáč atd.. takže i ta příprava je celkem specifická, opatrně i u toho..
@martina.se píše:Opravdu?
@SarkaNovo nakoupíš už i v marketech. Ovšem pozor při přípravě - někdo nesnese ani to, aby se na stejném prkénku krájel „normál“ chleba a pak bezplepkáč atd.. takže i ta příprava je celkem specifická, opatrně i u toho..
@Jenisa píše:
Ahoj, pokud chceš nějakou rychlovku, tak existují kukuřičné těstoviny. Bývají v koutcích s BL výživou. Nejsou moc drahé, ale nedají se ohřívat (to jsou pak takové suché). Dále např. kuřecí plátek s br. kaší. Rizoto. Jahelný nákyp. Koláče ap. bych asi nezkoušela, chce to cvik, BL mouka se chová jinak než klasická, konzistencí připomíná trochu pudinkový prášek. Ať se návštěva vydaří.
Děkuji
Raději tedy s BL moukou péct nebudu a vsadím na hotové ![]()
@SarkaNovo my tedy nakupujeme téměř vše v globusu, výběr mají velký a syn třeba miluje sušenky Schar
jinak s těmi drobky, pozor i na to když namažeš normální chleba tak aby nebyly drobky v másle, džemu apod. stejně tak při vaření, např. pokud smažit tak vždy nejdřív bezlepek a potom obyč nebo na vše oddělené nádobí. můj syn např. reaguje i na to když se mi podaří při vaření zamíchat jeho těstoviny stejnou vařečkou jako ty naše. Ta příprava je někdy náročnější než samotný nákup
![]()
Ano je to tak mam pritele bezl a u nej musime vse delat zvlast ma svuj nuz a proste vsechno.Ale ja treba nakupuji pres lekarnu kolikrat to tam maji levnejsi nez v Globusu a maji tam i hotovky, jinak Globus pokud ma jidelnu ma jedno jidlo primo pro belepkare
![]()
Tak to jsem vůbec netušila, že by mohlo vadit tohle ![]()
Strašně moc děkuji za upozornění ![]()
Ahoj jídlo neporadím, ale peču rychlou roládu bez mouky. Recept je 6 vajec 100g cukru, 3lžíce kakaa. Ušleháš sníh. Vmícháš cukr, žloutky kakao, Pečeš. Dovnitř většinou vyšlehám 2šlehajdy, někdy přidám tvaroh a nahoru a dovnitř, třeba jahody, banán a nebo nic. Je výborná
@SarkaNovo všude je potřeba číst složení, třeba i u čokolády.
Já jsem teď dělala příteli tiramisu, bezlepkové piškoty se dají v pohodě koupit (mám zrovna z Globusu), na to krém z čeho chceš, posypat čokoládou..
Hodně děláme maso se zeleninou a brambory, hranolky v troubě, rýži a bezlepkové těstoviny (jsou buď kukuřičné, pohankové, nebo nějaká kombinace, třeba kukuřičnoamarantové tuším, taky jsem kupovala v Globusu).
Na snídani buď kaši (jáhelná, rýžová, pohanková), nebo dělám palačinky z Jizerky. Výborné jsou muffiny, povedly se mi z Jizerky krásně, jindy dělám třeba s rýžovou moukou, a hodně nahrazuju kokosem a mletými oříšky. Taky pudink když je s kukuřičným nebo bramborovým šrobem je bezlepkový, na to ovoce..mňam.
S pečivem je problém, to jsme ještě nepekla, dost to řeší takové ty kukuřičné a rýžové chlebíčky.
@andelka83 píše:
@SarkaNovo všude je potřeba číst složení, třeba i u čokolády.
Já jsem teď dělala příteli tiramisu, bezlepkové piškoty se dají v pohodě koupit (mám zrovna z Globusu), na to krém z čeho chceš, posypat čokoládou..
Hodně děláme maso se zeleninou a brambory, hranolky v troubě, rýži a bezlepkové těstoviny (jsou buď kukuřičné, pohankové, nebo nějaká kombinace, třeba kukuřičnoamarantové tuším, taky jsem kupovala v Globusu).
Na snídani buď kaši (jáhelná, rýžová, pohanková), nebo dělám palačinky z Jizerky. Výborné jsou muffiny, povedly se mi z Jizerky krásně, jindy dělám třeba s rýžovou moukou, a hodně nahrazuju kokosem a mletými oříšky. Taky pudink když je s kukuřičným nebo bramborovým šrobem je bezlepkový, na to ovoce..mňam.
S pečivem je problém, to jsme ještě nepekla, dost to řeší takové ty kukuřičné a rýžové chlebíčky.
Děkuju ![]()
Je výborný, že se toho dá v dnešní době tolik sehnat
@SarkaNovo jj, nejhorší je asi to pečivo, to fakt chybí. Ale je už i dost bezlepkových pekáren, dá se sehnat i v supermarketech balené..není to ono, ale dá se..Jinak spousta věcí se dá nahradit bez nějaké chuťové újmy. Nebo prostě vařit přirozeně bezlepkově (člověk si musí dát bacha aby třeba automaticky nezahustil jíškou, ale musí dát třeba rýžovou kaši, nebo mouku, nebo třeba do omáčky víc zeleniny nebo brambor, aby se to bez toho obešlo).
Blbý je to v restauraci, tam si člověk musí přesně říct málem o recept, na každou blbost. Maso přelité omáčkou s moukou a je vymalováno.