Co (ne)napsat do životopisu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
Krásný den všem!
Jsem na mateřské s druhým dítětem a začínám si hledat práci. Nicméně moje situace není asi úplně standardní a netuším, jak to vše formulovat do CV tak, abych si úplně neodepsala všechny šance.![]()
Stručně:
Vystudovala jsem fyziku na VŠ. Následně jsem tohotéž roku začala pracovat (v oboru) a k tomu studovat doktorát. Do roka jsem ovšem otěhotněla a nastoupila na rodičák. Poté jsem studium přerušila a následně neúspěšně ukončila (nebyly rodinné podmínky ke studiu). Smlouvu v práci jsem měla na dobu určitou a po mateřské mě znova nevzali. Nepracovala jsem tam ani rok.Po mateřské jsem pracovala všelijak - jako uklízečka, pomocná síla, skladnice…necelé 2 roky (vše brigádně). U toho jsem si dodělala pedagogické vzdělání. Pak jsem sehnala práci jako asistentka pedagoga, ale brzy po nástupu jsem (po dlouhém snažení) znova otěhotněla a šla rovnou na rizikové, takže jsem vlastně pracovala jako AP pouze 4 měsíce.
Teď budou mladšímu dítěti 2 roky a já jsem v rozvodovém řízení. Jsme v neúnostné finanční situaci, proto si potřebuji najít práci dřív, než jsem plánovala. Novou práci hledám od cca ledna, do té doby se musím dát zdravotně dohromady a sehnat školku pro mladší dítě a zajistit další organizační věci…
Teď sedím nad CV a přemýšlím:
Jak a zda uvést díru v podobě brigád na nekvalifikovaných pozicích?
Uvádět neúspěšný pokus o doktorské studium?
Uvádět nějaké koníčky, když momentálně žádné nemám? Opravdu žádné, nemám ani televiziPopř. uvést jako koníček jen rodinu, děti, vaření, domácnost…? To je asi hloupost, že? Nebo napsat koníčky, které jsem měla dřív, ale už na ně dlouho není vůbec čas, peníze. Věnovala jsem se jim naposledy před prvním dítětem.
Uvádět rodinný stav? Případně co pak na pohovoru říct? Neodrovná mě pravda?Zkouším jak pozice ve školství, tak v původním oboru. Upřímně - nejdůležitější jsou pro mě finance a jistá flexibilita v pracovní době, abych mohla zajišťovat kompletně vodění i vyzvedávání dětí ze školy a školky a zároveň pokryla výdaje na soukromou školku (do státní v okolí mi takto malé dítě nevezmou), bydlení, dopravu, jídlo…
Máte prosím nějaké tipy, jak se s tím poprat?
Jako uklízečka sotva pokryju výdaje za soukromou školku…Hlídání ze stran rodiny nemám.![]()
![]()
Urcite bych uvedla i brigady. Totiz takhle zanestnavatel vidi, ze pracovat chces. Sice nejlepsi je uvadet brigady nejlip z oboru, nez to, ze jsi (ty konkretne ne) nabirala lopeckovou zmrzlinu.
Ja si tam napsala brigady a pri zajmu o praci mimo obor, kdy jsem se skoro ptala, jestli muzu zitra prijit pracovat mi rekli, ze vidi, ze opravdu chci pracovat. Coz mi pri rozhovoru po zkusebce rikal i sef, ze vidi, ze opravdu chci pracovat a kvuli tomu mi to misto v podstate dal. Takze po teto strance to vyhodu melo.
Uvadi se jen dokoncene skoly, zakladka se neuvadi.
Konicky uvadej v prospech prace. Napr kdyz delas v tymu, je dobre uvadet, ze napr rada hrajes volejbal, pokud mas byt pecliva v praci, tak navlikani koralku potvrdi tvou peclivost. Alw tim nechci rict, ze si mas vymyslet. Spis pouvazovst. Ja psala i hru na fletnu ci kresleni.
Domacnost a deti bych neuvadela, hloupost, ale vareni jo.
Rodinny stav se neuvadi, zamestnavateli to muze byt naprosto jedno, jestli jsi svobodna, vdana nebo jaka… Na to by se te nemel ani ptat, tak jako na to, jestli planujes dalsi deti.
Precti si po sobe zivotopis a zamysli se, zda by te oslovil. Jinak musis k nemu pridat i motivacni dopis, ve kterem prave muzes rozepsat, jaka jsi, proc by meli vybrat zrovna tebe a co od prace ocekavas.
Klidne napis sz. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A dalsi vec, sezenim doma za pocitacem, volanim a psanim mailu moc neuspejes. Lepsi je obchazet to osobne a nechavat zivotopis. Zkusit zajit i tam, kde neni zrovna nabidka mista a nechat jim tam zivotopis. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Capricorn61 Děkuji moc!
Právě, že jsem si ten životopis po sobě přečetla a řekla jsem si OMG, takového tragéda přece nikdo nemůže chtít!
No, moje brigády byly na úrovni kopečkové zmrzliny, například úklid ve školce nebo pomocná pracovní síla v kuchyni a podobné…Co s tím? Psát nebo ne? Obcházet osobně teď nemůžu, neb mám non stop na krku dvouleté dítě a to by asi neudělalo moc dobrý dojem, nebo jo? Neúspěšný doktorát tedy vyřadit? Nastoupit „zítra“ bohužel nemůžu, protože jak jsem psala výše, si musím zařídit relativně velké množství věcí. ![]()
Myslíš, že třeba 15 let staré koníčky typu hra na kytaru (už léta kytaru nemám) nebo akvaristika (jako puberťačka jsem chovala živorodky a chvíli želvu)
mám uvést? Nic jiného mě nenapadá, teď opravdu nemám NIC, dvakrát podtrženo, ve chvílích klidu si ráda zdřímnu, obuvláště pak v noci ![]()
- Citovat
- Upravit
Píšu tedka hlavně k praci v oboru fyziky. Urcite neuvadej koníčky, na této pozici jde spíš o výsledky dosavadní práce. Máš už nějaké publikace, konference apod? Klidně i z magisterského studia. Jsi ochotná studovat znovu doktorát? Spousta laboratoři nabírá hlavně doktorandy, které částečně zauvazkuje a zbytek mají stipendium že školy. Samozřejmě uved téma diplomove prace a ze jsi někde začala doktorské studium, ale kvůli rodičovské dovolené na dvě děti jsi studia zanechala. K té pauze mezi RD bych napsala sezónní práce na DPP. A určitě bych uvedla, že sis dodelala pedagogické vzdělání, doktorandi musí učit, takže ti to určitě pomůže ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Capricorn61 Děkuji moc!Právě, že jsem si ten životopis po sobě přečetla a řekla jsem si OMG, takového tragéda přece nikdo nemůže chtít!
![]()
No, moje brigády byly na úrovni kopečkové zmrzliny, například úklid ve školce nebo pomocná pracovní síla v kuchyni a podobné…Co s tím? Psát nebo ne? Obcházet osobně teď nemůžu, neb mám non stop na krku dvouleté dítě a to by asi neudělalo moc dobrý dojem, nebo jo? Neúspěšný doktorát tedy vyřadit? Nastoupit „zítra“ bohužel nemůžu, protože jak jsem psala výše, si musím zařídit relativně velké množství věcí.
Myslíš, že třeba 15 let staré koníčky typu hra na kytaru (už léta kytaru nemám) nebo akvaristika (jako puberťačka jsem chovala živorodky a chvíli želvu)
mám uvést? Nic jiného mě nenapadá, teď opravdu nemám NIC, dvakrát podtrženo, ve chvílích klidu si ráda zdřímnu, obuvláště pak v noci
No, neukoncene vzdelani se fakt nepise. To by zivotopis nekterych lidi byl popsany i 6 skolama, pritom by se zjistilo, ze ma jen zakladku. Proto se to nepise.
Otazka, zda ty brigady by pomohly, protoze za normalnich okolnosti nikoho moc nezajima, ze clovek uklizel ci pomahal v kuchyni.
Ja bych to tam nejspis nepsala, ale napr pri pohovoru bych se o tom zminila, prave aby videli, ze jsem pracovita.
S nastupem zitra jsem to psala obrazne, protoze vzdycky se clovek na nastupu domluvi. To by mela byt jedna z tvych otazek, co se zeptat na pohovoru.
Temi konicky muzou byt i vylety do prirody, rychlochuze, foceni, cteni knih atd. I takove malichernosti. Spanek je pekny konicek, ale asi dojem moc neudela. ![]()
Jinak nezapomen uvest dovednosti - ridicak, certifikaty, jazyky, dovednosti na pc atd.
Ted nejsem na pocitaci, ale jeste ti tu dopisu, co a jak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janee19 a nemela by prave toto napsat do motivacniho dopisu? Zivotopis ma byt opravdu strucny, a nemel by byt takhle osobni. Od toho je prave ten motivacni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Životopis bych napsala stručně, v bodech a max. se rozepsal s náplní té práce v oboru, brigády možná zmínit jen obecně. Uvést jazyky, práci na pc, popř. ŘP… Certifikáty z kurzů či školení. Určitě uvést pedagogické vzdělání. Životopis je třeba upravit pro každou pozici, ne mít jeden univerzální…
Osobní věci typu zájmy a koníčky, osobnostní kvality (komunikační schopnosti, organizační schopnost, týmový duch atd.) určitě rozepsat v motivačním dopise.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale prosím tě, ty rybičky a želvu, to bych asi mezminovala… To se spíš pobaví, teď už se fakt koníčky spíš nepíšou, pokud nejde o něco fakt echt super extra… Pokecat se o nich pak dá na pohovoru, třeba na to přijde řeč… (Moje želva mi dnes ráno utekla, tak proto jdu pozdě, řekne ředitel firmy… Jé, taky jsem mívala želvy, a jaký mate druh? Řekneš ty
)
No a už je ruka v rukávě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fazulina Hmmm, tak ja mam info, ze prave konicky jo. Protoze napovi, jaky je clovek. Jestli je tymovy, nebo zrucny atd. Ale v zakladatelccine pripade se na to vykaslat, to souhlas. ![]()
Jinak je mi jasne, ze ani neni univerzalni navod, jak napsat zivotopis ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc díky všem! Publikace ani certifikáty nemám, nedodělala jsem ani ŘP…prostě jsem trošku tragéd…ale lepší začít pozdě než nikdy. Jak říkám, nejsem v úplně standardní situaci, jsem i po poměrně vážných zdravotních problémech a začínám se pozvolna začleňovat do života.
Tak teď s těmi koníčky tedy nevím…Třeba do školství něco uvést (vypotila jsem to vaření a procházky v přírodě, víc fakt nevím, nemám ani mobil s foťákem a na knihu jsem nesáhla, co jsou děti na světě)
A na pozice pro fyziky raději nic?
A ještě mi teď došlo, že nemám fotku. Co s tím? Je problém CV bez fotky? Abych pravdu řekla, nevypadám teď zrovna dobře, tak pokud už foto, tak by to chtělo něco profi, trošku asi vyretušovaného, ale na něco takového teď asi nemám finance. Takže zbývá možnost vyfotit se sama (Doma někde u stěny? Venku?) nebo nedávat nic? Zase si říkám, že na pohovor stejně budu muset jít osobně, takže pak mou „maličkost“ uvidí a když už budou tušit, s čím mají tu čest, třeba to nebude tak velký šok.
(pro představu hodně jsem zhubla a vážím teď jen lehce přes 40 kg a k tomu mi nějak pořád padají vlasy, mám lysinky, takže prostě mizérie). ![]()
Co se uvádí v dovednostech na PC? Opět zde budu upřímná a napíšu, že PC ani nemám. Nebýt toho, že mi ho půjčil můj otec na pár dní právě kvůli shánění práce, tak sem ani nepíšu…Jsem fakt mimoň ![]()
- Citovat
- Upravit
Zivotopis prizpusobuj konkretni pozici.
Na kazdou je potreba vypichnout neco trochu jineho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No a kdyz sis delala pedagogické vzdělání, plus Vs, tak to by nestačilo treba na učitelku fyziky na zakladce?
Brigady v uklidu bych si nechala spis na pohovor. A koníčky bych moc neresila.. Napsala bych tam treba tu kytaru, cteni, vareni a dost. Pochybuju, ze to nekdo vubec cte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Maminanamatersky Ano, píšu i na školy - základní, střední, vyšší odborné. Primárně na místo učitelky, ale pro začátek bych brala i tu asistentku nebo třeba vychovatelku, pokud to vyjde finančně únosně.
- Citovat
- Upravit
@Capricorn61 jo, můj popis je obsirny, ale samozrejme vše uvedené v bodech, ideálně s roky ![]()
Jinak fotku na vědeckou pozici určitě ne, ikdyz s3 občas vyskytují. Stejne tak tam nemusíš uvádět rodinný stav, počet dětí atd. Na tyto pozice jsou celkem specifické životopisy, pohledej.
Každopádně, mam-li být uprimna, nehledej praci ve vede, ale spíš to vzdělávání. Ve vede se vyžaduje minimálně pokročilá práce s PC, nejen kancelářské balíky, ale také Matlab, programování, 3D návrhy… Ovladas něco z toho? Začínat s tím v 30 a neco, s dvěma malými dětmi, domácností na krku, do toho alespoň musíš umět AJ perfektně… A doktorát taky sežere nějaký čas. Prachy jsou za to fakt mizerný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janee19 Ne, bohužel nic z toho neovládám. AJ mám slušnou, svého času jsem denně komunikovala slovem i písmem. Na škole jsem psala diplomku v LaTeXu, toť vše, už druhým rokem nemám doma počítač. Mám od konce školy 10-letou mezeru a moc dobře vím, jaký je to průšvih. U školství mi známí zase říkají, že bude problém ve vzhledu a celkovém dojmu, který vzbuzuji. A prý na to nemám úplně vhodnou povahu, tak teď babo raď. Zkouším všechno. Někde začít musím. Odmítám, aby děti byly kvůli mně žebráci.
- Citovat
- Upravit