Co (ne)napsat do životopisu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
12.6.14 00:13

Co (ne)napsat do životopisu?

Ahoj holky, blíží se mi konec mateřské, tak jsem začala rozesílat životopisy, zatím víceméně bez úspěchu, tak přemýšlím co dělám špatně :think: Přemýšlím zda do životopisu psát mateřskou? Je mi jasné že pokud ji tam uvedu, tak spousta personalistů moje CV automaticky hodí do koše, ale zase ta tříletá „díra“ bez bližšího vysvětlení asi taky nepůsobí nejlíp a většině personalistů to, myslím, dojde tak jako tak :nevim:

Dál by mě zajímalo, zda používáte životopis generovaný např. z jobs.cz a jen ho převedete do pdf a pošlete, nebo zda si ho píšete celý ve Wordu? Co myslíte že působí na potenciálního zaměstnavatele líp?

A poslední věc - mám jen maturitu, pak jsem se několik let pokoušela vystudovat VŠ (neúspěšně), pak jsem krátce pracovala a poté jsem šla na mateřskou, takže si do toho životopisu vlastně ani nemám moc co napsat, nemám čím zaujmout, takže jsem přemýšlela zda tam nenapsat, že jsem několik let byla členkou Mensy ČR? Ne snad že bych se chtěla chlubit nebo že bych čekala že si z toho někdo sedne na zadek, spíš to beru tak, že by to pro potenciální zaměstnavatele mohl být signál, že se opravdu rychle učím, orientuji a rychle chápu…ale právě se bojím že by to spíš bylo bráno jako chlubení, tak jsem to do životopisu zatím nepsala :think:

Za jakékoli rady a postřehy budu ráda, díky :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17
12.6.14 01:22

Jsem v podobné situaci, blíží se konec mateřské a hledám nové místo. Do životopisů mateřskou nepíšu, ale při osobním pohovoru, což bylo 3×, to nezatajuji, vím, že by se na to ptát neměli, ale přesto na to vždy došla řeč… Životopis si píšu svůj a vždy trochu upravuju podle toho, kam se hlásím, zmíním věci, které si myslím, že by pro tu pozici mohly být důležité…Tu Mensu bych klidně zmínila, myslím, že být zdravě sebevědomá není na škodu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšák1187
12.6.14 06:28

Přesně jak píšou holky nademnou, životopis mám svůj a vždy do něj aktuálně doplňuji data, nicméně jsem i lidi přijímala a mě osobně nezajímalo jestli má uchazeč životopis stažený, nebo vytvořený, ale co tam má napsáno.
Zkus tam napsat i zajímavé brigády při škole, pokud jsi třeba měla nějakou podobnou té práci určitě to zaujme. No a řekla bych že i dost záleží na průvodním dopise.

Neboj, čím víc životopisů pošleš, tím větší je i šance že se někdo chytí, já takto propadala beznaději před MD, to jsem ještě dítě neměla a bylo to dost vyčerpávající, byla jsem svobodná a po třicítce, takže taky pro personalisty nic moc, báli se že otěhotním, no a stalo se :mrgreen:
Držím palce, a ještě pokud jsi třeba chodila při MD na brigády, tak bych ji uvedla i s tou brigádou :think:

• Citovat
  • Upravit
36504
12.6.14 06:32
@Anonymní píše:
Ahoj holky, blíží se mi konec mateřské, tak jsem začala rozesílat životopisy, zatím víceméně bez úspěchu, tak přemýšlím co dělám špatně :think: Přemýšlím zda do životopisu psát mateřskou? Je mi jasné že pokud ji tam uvedu, tak spousta personalistů moje CV automaticky hodí do koše, ale zase ta tříletá „díra“ bez bližšího vysvětlení asi taky nepůsobí nejlíp a většině personalistů to, myslím, dojde tak jako tak :nevim:

Dál by mě zajímalo, zda používáte životopis generovaný např. z jobs.cz a jen ho převedete do pdf a pošlete, nebo zda si ho píšete celý ve Wordu? Co myslíte že působí na potenciálního zaměstnavatele líp?

A poslední věc - mám jen maturitu, pak jsem se několik let pokoušela vystudovat VŠ (neúspěšně), pak jsem krátce pracovala a poté jsem šla na mateřskou, takže si do toho životopisu vlastně ani nemám moc co napsat, nemám čím zaujmout, takže jsem přemýšlela zda tam nenapsat, že jsem několik let byla členkou Mensy ČR? Ne snad že bych se chtěla chlubit nebo že bych čekala že si z toho někdo sedne na zadek, spíš to beru tak, že by to pro potenciální zaměstnavatele mohl být signál, že se opravdu rychle učím, orientuji a rychle chápu…ale právě se bojím že by to spíš bylo bráno jako chlubení, tak jsem to do životopisu zatím nepsala :think:

Za jakékoli rady a postřehy budu ráda, díky :)

Tu Mensu bych tam snad ani nepsala, protože se pak naskýtá otázka, proč jsi to s takovým IQ jaksi „nedotáhla“ někam dál. Naopak bych zdůraznila, že jsi pracovala pro bytové družstvo, to značí organizační schopnosti.To bych vypíchla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
12.6.14 06:48

Ahoj, taky rozesílám životopisy a taky zatím marně.. Já mám VŠ, ale od ctvrtaku jsem na MD - dvě děti, z toho jedno velmi těžce postižené. Takže pro zaměstnavatele taky žádná výhra… Při MD jsem chodila na par hodin učit do místní ZŠ (ale nemám vystudovaný pedák, spíš to byla taková brigádka). Ale jinak nemám žádnou praxi…
Právě kvůli synovi a peci o něj bych potřebovala částečný úvazek - zvládla bych i 0,7, nemusí byt jen poloviční.. Ale už před pul roku hledám, píšu kde se dá a nic. Už z toho mám občas depky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
12.6.14 06:59

Datumy od kdy do kdy jsme kde dělala bych nepsala a MD bych tam nepsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
12.6.14 08:10

Já bych se s mateřskou netajila. Skoro každá ženská do 40 bude mít děti a jako zaměstnavatel bych zajásala nad tím, že dotyčná má 10ti letou praxi, což by vyplývalo z životopisu. A pak bych byla velmi zklamaná, že dotyčná pracovala 1 rok a dalších 9 byla na rodičáku. Nevadily by mi děti, ale to, že mi tvrdila, že má praxi a přitom by kecala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
12.6.14 08:10

Ahoj, CV jak psaly holky nade mnou určitě připravit na každý pohovor takový, aby pasoval na danou pozici, velmi!! důležitý je motivační dopis, na tom může skončit celý pohovor, dřív než začal. Mensa -de uvážení, nic nevypovídá o všeobecném přehledu -.Práce pro bytové družstvo -nezajímavé, nic nevypovídá, můžeš zmínit během pohovru, co jsi dělala během mateřské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
12.6.14 08:38

Tak mensu bych neuváděla, protože je dost na pováženou, proč s takovými schopnostmi máš jen SŠ a neměla jsi ambice v žádné kariéře. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
12.6.14 08:45

Mateřskou bych psala - ti, co tvůj životopis kvůli tomu hodí do koše, by tě stejně nepřijali (zjistili by to na pohovoru). Menzu bych v tvém případě nepsala, protože by mě jako personalistu dost zarazilo, proč si teda nedodělala VŠ, a pomyslela bych si něco o špatných pracovních návycích, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
12.6.14 09:16

Ahoj, mateřskou/rodičovskou dovolenou bych uvedla. Životopis by měl popisovat běh tvého života se zdůrazněním pracovních zkušeností, ale MD/RD dle mého názoru do něho také patří. Hůř by na mě působil životopis s tříletou mezerou než uvedení mateřské. Personalista si stejně dle roku ukončení SŠ přibližně dokáže spočítat, kolik ti je let a pak bude předpokládat, že když RD nemáš uvedenu, pravděpodobně co nejdříve po nástupu bys mohla otěhotnět. Myslím, že pro zaměstnavatele je méně výhodná žena na MD/RD než žena s dítětem…
Mensu bych klidně uvedla. Málokdo se tím může pochlubit :D. Na důvod nedokončení VŠ se tě stejně mohou zeptat, tak bych se na to připravila a podle mě nedokončená VŠ není v rozporu s tvým vysokým IQ. Případně, když by do té Mensy personalista vrtal, odůvodníš mu to tak, jak uvádíš v tvém příspěvku, že by to mělo značit to, že se rychle učíš, orientuješ a rychle chápeš.
A co se týče tvé krátké prac. zkušenosti, zaměřila bych se na tvrdé dovednosti, které jsi tam získala. Byla jsi třeba i na nějakém školení apod.
Brigády během studia bych uvedla jen v případě, pokud budou mít nějakou souvztažnost k hledané práci.
A co se týče formátu - osobně nemám ráda ten euroformát. Většina lidí využívá svoji šablonu a k tomu bych se taky přikláněla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšák1187
12.6.14 14:14
@tetma píše:
Datumy od kdy do kdy jsme kde dělala bych nepsala a MD bych tam nepsala.

no vidíš a já když mi chodily životopisy, tak mě přesně ty data zajímaly a to z jednoho prostého důvodu, jak daný pracovník střídá místa, pokud během jednoho roku vystřídá 5 míst, tak to asi taky není ono, je to lepší napsat, než jen napsat pod sebe firmy a pozice :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.6.14 15:21

Ahoj,
děkuji za rady a názory, rozhodla jsem se že vyzkouším poradenské služby, které nabízejí na úřadech práce - kromě životopisu neumím asi kloudně napsat ani motivační dopis a ráda bych s někým probrala, kam tu svoji „kariéru“ dál směřovat atd…máte s tímto poradenstvím někdo nějaké zkušenosti? Bylo vám to k užitku?

Jinak přeju všem pěkný slunečný den :kytka:

Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
3711
16.6.14 21:51

@tetma
Data je jedna z věcí (stačí měsíc/rok), která v životopisu má být.

Jinak díru tam budete mít velkou - nedokončená VŠ (to nějaký rok dá) - možná jde zakrýt dlouhodobější brigádou, ale to už je docela lež. Druhá možnost je, že ji tam napíšete a dáte k ní nedokončeno. Nějakou kvalifikaci to možná přidá, ale zase - možná dojde na dotaz - proč jste školu ukončila - těhotenství - hm, antikoncepce ji nic neříká nebo to bylo plánované, to je tedy dost hloupá (nevím, jak to bylo).

Jinak na životopise moc nesejde. Opravdu nezaujmeš (možná zahraniční praxí, fakt zajímavou prací, prací v zajímavé firmě (ale na nějakém místě), úspěchem). Vše je v motivačním dopise, kde máš možnost napsat, co můžeš nabídnout. Vzor neexistuje, až na nějaké obecné struktury. Motivační dopis přesně na míru dané pozici.

A jak životopis, tak motivační dopis bez chyb a typograficky správně. Motivační dopis do těla emailu, životopis v PDF (!) do přílohy, vhodně strukturovat. Vzhled dělá dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
16.6.14 22:11

Motivační dopis i životopis si vytvoř ve Wordu. Napiš obojí stručně, ale pokud možno výstižně, nevynechávej žádná období. K životopisu připoj fotografii. Snaž se v životopise využít všechny zkušenosti, které by mohly mít nějakou souvislost s nabízenou pozicí - hodně ti napoví i inzerce na dané pracovní místo. Nikdy nepiš, že budeš dělat cokoliv apod. Před pohovorem se podívej na webové stránky dané firmy, zjisti čím se zabývá, kde má pobočky, jak dlouho je na trhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat