Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zapoměly jste si s sebou něco vzít do porodnice? Šampon, přezůvky do sprchy, jiné „drobnosti“? Partner, rodina vám to hned druhý den třeba donesli, ale nějakou chvilku jste to postrádaly. Co to bylo? Poraďte nám nastávajícím co nezapomenout.
Tak já neměla vlhčené ubrousky a manžel si k porodu zapoměl doma svačinu, měl chudák hlad jak vlk ![]()
takže tak…
Hehe, já tam nesla snad půltunovou tašku věcí a při každé návštěve partnera jsem mu strkala igelitku věcí, aby je odnesl, abych to poslední den nemusela všechno balit ![]()
K porodu nezapomeň pití a tyčinku na rty. Většinou maj na sále přetopeno a pak se to moc hodí.
Jo a ještě je dobrý mít sebou k porodu hroznovej cukr, dodá to docela energii, nebo čokoládu.
ja mela vodu ve spreji.....piti jsme mela ale nejak jsem nemela silu pit ale Vichy ve spreji kdy mi ji partner strikal na rty,do pusy a za krk se hodila.
Take jsem mela plno veci a plno z nich nepouzila,hlavne jsem ocenila ponozky na porodnim sale,pri porodu mi zacala byt zima na nohy.
PETRUCHA píše:
Jo a ještě je dobrý mít sebou k porodu hroznovej cukr, dodá to docela energii, nebo čokoládu.
Potvrzuji. Ani ne tak k porodu, jako po porodu!!! On nemocniční chleba s margarinem a laciným salámem tu ztracenou energii moc nedoplní… skoro bych zvolala:
Bez jídla do porodnice nelez!! ![]()
Zoufale jsem druhý den potřebovala něco sladkého a ovoce a o to tam člověk nezavadí. Prosila jsem návštěvy, ať mi přinesou něco k jídlu… (jako ve středověku
)
Já jsem třeba velice postrádala deodorant, měli jsme na pokojích na šestinedělí neuvěřitelně přetopeno a já se potila jak … ![]()
A strašně moc mi chybělo nějaké pohotové holítko.
Porod mě překvapil, nebyla jsem na něj připravená a cítila jsem se hodně blbě, že jsem nestihla shodit „zimní srst“
![]()
TATRANKU! Napodruhy jsem mela s sebou pro jistotu 4!
At vse jde, jak ma!
Rodila jsem minulý pondělí, takže zkušenost čerstvá ![]()
měla jsem všechno, navíc nic, co mi manžel přinesl/odnesl - to jsem průběžně potřebovala/nepotřebovala.
Krátce předtím byly zakázané návštěvy, tak jsem to raděj sbalila všechno.
2 osušky, 2 ručníky - nejlíp červený ![]()
poporodní vložky (spotřebovala jsem jich asi 60 - nešetřila jsem s nima, 10 jsme jich dostali v porodnici) + síťovaný kalhotky po porodu 5 ks
papírový kuchyňský utěrky - na otírání spodku po sprchování, abych si nešpinila ručník. Spotřebovala jsem v porodnici 3 role, do sprchy jsem lezla mezi každým kojením.
pastu,kartáček, sprcháč lactacyd (tím jsem se myla celá i ruce v umyvadle), šampon+kondicionér, tužidlo, krém na ruce, fén a podtáčecí kartáč - při prvním jsem si vlasy v porodnici nefoukala a na fotkách moc nevypadám… Teď už mi to i slušelo ![]()
musli tyčky (hodila by se i dětská výživa) a voda v PET - tu jsem měla jen jednu, manža donesl další. Každý den mi přinesl misku vánočního cukroví
Měla jsem s sebou i krabičku kojících čajů, ale nevyužila jsem. Na porodní sál jsem si brala cocacolu, ale šlo to děsně rychle a nestihli jsme ji rozdělat
Manža si nabalil nějakou bagetu, sušenky.
místo papučí jsem nosila žabky do vody - praktické do sprchy, zouvala jsem se jen do postele.
program k televizi - ale byly Vánoce, jinak bych to neřešila
foťák, baterky, mobil, nabíječku, MP3 přehrávač, knížku (já měla sudoku), tužku
oblečení pro sebe - náhradní noční košili, teplý ponožky (ty jsem nevyužila), kojící podprsenku+vložky do podprsenky. Domů jsem šla v tom, v čem jsem přijela.
věci pro mimčo - balík plenek, 3 přebalovací podložky, 15 látkových plenek, 2 bodyna, ponožky, dupačky, kalciovku (tou jsem mazala vše). Kosmetika i oblečení tam sice bylo, ale malý měl hned od začátku kožní problémy, takže jsem ho měla ve svým…
doklady - občanka, oddací list, porodní plán, těhotenská průkazka, kartička pojišťovny, adresa a kontakt na dětskou dr
peníze - platili jsme hned po porodu za nadstandard + otec u porodu (to by asi šlo platit i pozděj) + za telku na pokoji se platilo 10 Kč/90 min, tak jsem si nechala přinést drobný.
věci pro mimčo na odjezd z porodnice jsem doma nachystala manželovi do autosedačky.
Myslím, že je to fakt všechno. Nevyužila jsem jen svoji noční košili a pro mimčo jsem toho měla taky něco málo navíc… Hodila by se mi svoje zavinovačka, od té jejich měl malý pupínky na tváři.
jo, chyběly mi kapičky sab simplex na prdíky - ty ale měla maminka vedle…
občas to jídlo bylo tristní, naprosto nevhodný pro kojící matky. Jedna večeře byla čerstvý pečivo, pikantní pomazánka s cibulí a kiwi. Hodinu poté, co nám to přinesli, přišla dětská dr a řekla, ať to nejíme, že ani jedno není pro nás vhodný. (jíst kiwi by mě teda nenapadlo, ale suchej chleba z hladu jsem prostě snědla)
Hm, tak já šampon a fén nebrala, přijde mi zbytečné si během těch 4 dní umývat hlavu…
Souhlas s holkama, že bych vzala aspoň balík tatranek
Já asi 14 dní po porodu žrala jak kyselina, v porodnici jsem měla sladkosti v šuplíku u postele a jedla i v noci ![]()
Osobně bych doporučila odsávačku na mléko, jak se mi nalily prsa, bylo to peklo
a přítel mi musel dovézt půjčenou od kamarádky. Odstříkávání rukama nebo ve sprše pod teplou vodou mi nešlo a navíc nás bylo na jednu sprchu moc, nechtěla jsem tam trávit mládí a blokovat ji ostatním.
Jo a vložky - v porodnici jsem první den dostala, další den už ne. Ty z porodnice byly OK, ovšem ty moje - SAMU byly na dvě věci. Libressky sají mnohem líp ![]()
Přidávám se k ostatním hlavě bych si vzala něco sladkýho. Já pak po porodu na pokoji snědla celou Milku ![]()
Jinak jsem třeba vůbec nevyužila vlastní košili… ale ručník mi manža vozil každý den nový…
Jo a měla jsem dvoje pantofle, jedny na chození a jedny starý žabky do sprchy, ty jsem tam pak rovnou vyhodila…
Přeju porod bez komplikací a ať ti nic nechybí ![]()
Sladkosti - pořádný nášup,kvalitní kojící podprdu - až se nalijí třetí den prsa budou potřebovat podpěru jinak to bolí jak prase a největší výhra je dudlík ( at si kdo chce co chce říká..), když okolo miminka křičela tak já zkusila dudu a hned se chytla a nikoho jsme nerušili - a jak ostatní záviděli ![]()
Ještě mě napadá - jak píše Monda - ručník a pokud možno VÍC RUČNÍKŮ! Všude je to asi jinak, ale třeba v Hořovicích jsme dostaly snad všechno, nic netřeba, až na ten ručník. Erární se nějak nevedly a ten JEDEN, co jsem měla, byl kriticky málo!!! Nějak jsem nedomyslela, že se budu sprchovat asi 8× denně (po nástřihu na malou jedině do sprchy, že
) a sušit tam moc není kde - hlavně když je léto a netopí se…
(s noční košilí jsem měla veselý zážitek - měla jsem s sebou 2 svoje, ale byly nové a před nástupem jsem je vyprala…no a když jsem se do nich druhý den v porodnici převlékla, tak jsem zjistila, že se srazily a kouká mi z nich půlka zadku ven (byly z nich spíš trička)
takže jsem byla ještě moc ráda za tu nemocniční erární…
)
Uz je to chvilka, co jsem rodila, ale co tu jeste nepadlo je nafukovaci kruh - dobre se na nem sedi, pokud jste site po nastrihu…
Ja mela jeste vlastni velky hrnek na kojici caj, ktery mi sestry varily. Klasicky ctvrtlitrak je pro me stamprdle…
Baterka - nemusite pri nocni kontrole miminka rozsvecet velke svetlo a nerusite ostatni…
Licidla - jak je kdo zvykly, ale ja mela v te erarni kosili desny pocit a tak jsem byla rada, ze jsem si mohla vyfoukat vlasy a lehce se nalicit. Na fotkach, ktere budete posilat na vsechny strany prece chcete vypadat hezky…
Cteni - me se osvedcily spis casopisy nez kniha. Na tu jsem se nesoustredila a casaky jsme pak menily s ostatnima maminkama…
chuanitka píše:
Hm, tak já šampon a fén nebrala, přijde mi zbytečné si během těch 4 dní umývat hlavu…
Já se po porodu děsně potila, ono na těch pokojích bylo hooodně teplo. Takže hlavu jsem si mýt fakt musela. A je fakt, že fotky z porodnice se pak posílají a ukazují všude možně…
poprve jsem si nechala přivézt i kojící polštář - dobře se mi na něm spalo i sedělo.
Běžně se nemaluju,ale kdybych byla zvyklá, vzala bych si i to - abych se cítila jako člověk ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.