Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj všechny kojící maminy,
hledám nějaké rady, co pít. V těhle vedrech vypiju tak 5 litrů denně a nemám inspiraci, co pít.
Po obyčejné balené vodě (neperlivé) se strašně nadýmám - nikdy jsem tím netrpěla, ale teď když vypiju víc než půl litru vody, tak se bojím, že odletím. Vždycky jsem měla ráda šípkový čaj, ale po tom se zase nadýmá naše princezna
Ovocné čaje jsou plné kyseliny citrónové a první dcera se po nich vždycky hrozně osypala, tak to jsem teď ani nezkoušela. Piju hodně čaje pro kojící a taky fenyklový čaj, ale dle rad na obalu i informací, které jsem našla na netu, se to s nima nemá moc přehánět.
Takže se tedy ptám ostatních zkušených maminek. Co pijete vy?
Díky předem za všechny rady,
Romana _________________
Nikolka, 30.7.2006
Lucinka, 30.6.2008
Ahojky, co takhle zkusit obycejnou prevarenou vodu (jestli teda nemuzes pit primo z kohoutku, kvuli zavadnosti nebo prechlorovani) a tu si sama ochutit necim dobrym jako treba.....hodit do dzbanu vody 5 snitek maty peprne, nebo citronelly, pridat trochu ledu, nechat chvili odstat a pak popijet. Bylinky ti tu vodu krasne ochuti a provoni. Nebo muzes to same udelat s ovocem…hodis do dzbanu vody 5 zmrazenych jahod, nebo hrst zmrazenych malin nebo boruvek. Je to uzasne, jak to mrazene ovoce ochuti vodu daleko lepe nez cerstve. Navic se ti voda krasne zbarvi do ruzova, modra a je to pekne na pohled. Pokud se bojis bobulovin, aby se ti neosypalo ditko, tak zkus obycejnou okurku, taky je to mooooc dobre a obcerstvujici. Pet tlustych kolecek oloupane okurky do vody a muzes popijet. Okurek by mel byt naprosto nealergenni, tudiz neproblematicky.
Trosku me zarazi, ze te obycejna balene nebublinkovata voda nadyma. Je to fakt divne. Nemuze to byt tim plastem, v kterem je to balene?
![]()
Ja pila v tehu obycejnou kohoutkovou vodu s domaci stavou. Ted jsme se ale prestehovali a tady je voda dost hnusna, tak se musim motivovat, abych tu vodu do sebe dokazala natlacit. Jinak je nezavadna, ale nechutna mi. Jeste me napadl Rooibos. Nealergenni, v Africe se dava bumbat i malym detem, neni v tom kofein, krasna cervena barva, da se pit i studeny, plny antioxidantu a jinych dobrot. Pry taky napomaha laktaci, i kdyz u me mel spis opacny ucinek. ![]()
Moc zkušená matka sice nejsem, ale přesto – balená voda je zbytečnost, ta z kohoutku je kvalitnější (z hlediska bakterií, čerstvosti i minerálního složení), dostupnější a navíc levnější:) Když se třeba ještě prožene nějakým filtrem (např. Brita), chutná dobře i původně méně chutná voda ![]()
Že v ovocných čajích je moc kys. citronové – záleží, jaké čaje piješ. Dají se koupit různé přírodní směsi a omezit to na ovoce, které není moc kyselé. Dobra alternativa (ale nemusí chutnat každému) je rooibos, neobsahuje kofein ani tein, tudíž ho lze pít v neomezeném množství (a je dobrý i pro děti).
Sama moc dlouho nevydržím pít jen čistou vodu, tak piju vodu se sirupem (máme domácí bezový, nebo kupujem, ale výhradně cukrocé, ne s umělým sladidlem) nebo ředěný džus (1:1). Malá se mi zatím neosypala po žádném (ale třeba pomerančový by to mohl udělat, tak bacha). Taky mám ráda vodu s citronovou šťávou, stačí jen pár kapek na ovonění.
Ve vedrech se mi osvědčila ještě jedna věc – Vincentka. Je v ní sice trochu bublinek (a navíc ta chuť asi každému nesedne), ale je to výborné na doplnění minerálů, když se hodně potíš.
Mám dost problémy s dodržováním pitného režimu (nějak moc nemívám pocit žízně), tak se snažím, aby mi to pití chutnalo a já ho tidíž pila:)
Já jsem hodně pila odšťavený meloun-dokud byly v prodeji ty letní.
Nealkoholicke sladove pivo, nam!
Ale nevim, zda se da v CZ sehnat ![]()
Napadá mě, že pitný režim se dá doplnit meltou a Gravimilkem (koupila jsem v lékárně, poradil mi pediatr jako vhodný doplněk při kojení).
piju všechno, nejvíc vodu z kohoutku se šťávou, čaj a meltu jako návdavek. Ale 5 litrů mi přijde docela dost…
NiKi
Ahoj
Nečetla jsem,co psaly ostatní,tak snad to nebudu opakovat.
Piju čaj pro kojící,meltu,vodu z vodovodu
,Aquilu aquabeauty,Caro a jiné kávoviny,roibos.Můžeš i ředěný džus,ten já ale moc ráda nemám.I ředěný je moc sladký a než dávat jen pár kapek,tak si raději čepnu vodu. ![]()
Tak já piju vše - nejvíc vodu z vodovodu, sem tam čaj, mlíko, když někde jsme (myslím restauraci), tak džus ředěný minerálkou, nebo jen minerálku, dvakrát jsem si dala i malou desítku. Vše zvládáme v pohodě, resp. po první dceři jsem si vytvořila názor, že množství jejích prdíků není přímo úměrné mé stravě - takže se tentokrát nijak nehlídám a opravdu se mi můj názor i tentokrát potvrzuje.
Markét - tak tvoje holky jsou klikařky. Moje první dcera na prdíky vůbec netpěla, jedla jsem i pila cok
oliv (dokonce jsem spásala čerstvý hrách na kila - a nic). Teď u druhé jsem ze začátku nemohla skoro nic, všechno ji nadýmalo:(((
K vhodným nápojům už tu psaly holky - já se jen připojím k Nikině - 5 litrů je myslím opravdu moc, to by sis mohla i rozhodit vnitřní prostředí… !!! Myslím, že i když kojíš a jsou vedra, tak 2,5 - 3 litry by měly být tak akorát… Nemůže to vypité množství být i důvod toho nadýmání?
Hlasuju pro rooibos; mají i různé příchutě, honeybush, Caro, já pila i zelená čaj Bancha (má málo theinu), meduňkový čaj. Na kojení je dobrý i bezinkový čaj, ale ten podporuje pocení, takže v tomhle počasí nic moc
A já piju taky tolik, i když už kojím jen 3× denně. Jsem zvyklá pít hodně i jako nekojící (za posledních 5 let téměř nulové časové období
)
Katka
Díky všem za tipy, určitě něco z toho vyzkouším. To nadýmání po vodě je mi taky divné, ale čaje můžu vypít kolik chci a nic, fakt mi vadí jen ta voda a je jedno jestli je to Dobrá voda nebo Aquila ať už z plastové lahve nebo ze skleněné.
No a ohledně toho množství, já vím, že 5 litrů je hodně, ale 3 litry piju normálně (když nekojím a není vedro). Já mám prostě celoživotně hroznou žízeň ![]()
S tímhle mi mluvíš z duše, první dcera neměla prdíky ani jednou a jedla jsem prakticky cokoliv, teď se hlídám a přemýšlím o každém soustě, ale i když jím dva dny po sobě totéž, tak jednou je třeba úplně vpohodě a druhý den se kroutí a pláče a nemůžeme prdíky vyhnat.
Ahoj, tak já pila feniklovo, anýzovo kmínový čaj, nebo slabý zelený, vodu, šťávu bez Éček- Jupí. Jinak ten Rooibos taky není špatnej
Romik, Baghira - já jsem tím nechtěla říct, že by holky netrpěly na prdíky, to čas od času ano (řpedevším v noci, heká u toho, že se nedá spát), ale spíš jsem tím chtěla říct, že její prdíky nemají souvislost s tím, co jím - někdy se najím něčeho fakt nadýmavého (třeba fazolové lusky, čerstvý chleba) a je v pohodě, jindy nejím skoro nic a prdí jak o život. Četla jsem, že v USA dělali výzkum množství plynů obsažených ve střevech kojenců. Zjisili, že všechny děti, bez ohledu na to, jestli pláčou nebo nepláčou, měly ve střevech stejné množství plynu. Akorát některé to prožívaly hůře a mnohem častěji plakaly. Z toho jsem si vyvodila, že ať jíš, co jíš, pláč dítěte tím neovlivníš, ani jeho trápení s prdíky. Prostě si tím v těch prvních měsících musíme projít všichni…
Já piju docela často vodu s vymačkaným citronem nebo limetkou. Když jsem u našich, tak si tam občas ze zahrádky přihodím pár lístků máty. Dělám si to do džbánu a mám v ledničce. S čajema, ani těma bylinnýma bych to nepřeháněla.