Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
zdravím.Zhruba za týden má Filípek 6 měsíců.Je to asi 4 dny kdy v noci kojím co 2 hod.přes den 2 a půl že by růstový spurt?Na noc jsem dala už rýžovou kašičku a je to stejné.Nemám dát UM?nebo začít už s příkrmy? já nevím fakt jsem už docela unavená.přibírá normálně.jak vidí lžičku tak se třese.poraďte.díky ![]()
ahoj, ja bych to na ten rustovy spurt videla…a s prikrmy myslim muzes taky zacim
mnoho zdaru!!!
Ahojky, nemáš náhodou doma našeho Honzíka?Nám bude 6.měs. 13.8. a jsme na tom úplně stejně. Klidně můžeš začít s příkrmy, ale myslím si, že se stím stejně nic nevyřeší. Dnes v noci jsem dělala pokus, zda má Honzík opravdu hlad a zjistila jsem, že nemá, jen se chce poňuchlat a trochu si zadudlat, opravdu pije jen tak jednou za noc, ale vzbudí se tak i 6×, začne kňourat, dám mu dudlík, takhle to opakuji třeba 3×, a když už toho mám dost, tak vytáhnu prso, on si chvilku podudlá a v klidu spí další 2 hod. Doktorka mi řelka, že je to normální, že z toho už začíná mít rozum, a jen kontroluje zda tam pořád jsem. zatím nemám to srdce nechat ho vyplakat, aby poc¨hopil, že mu prostě nedám, asi je to špatně, ale já raději vstanu a dám mu cucnout, i když ráno mám občas problém vylézt z postele ![]()
Ahojky, nemáš náhodou doma našeho Honzíka?Nám bude 6.měs. 13.8. a jsme na tom úplně stejně. Klidně můžeš začít s příkrmy, ale myslím si, že se stím stejně nic nevyřeší. Dnes v noci jsem dělala pokus, zda má Honzík opravdu hlad a zjistila jsem, že nemá, jen se chce poňuchlat a trochu si zadudlat, opravdu pije jen tak jednou za noc, ale vzbudí se tak i 6×, začne kňourat, dám mu dudlík, takhle to opakuji třeba 3×, a když už toho mám dost, tak vytáhnu prso, on si chvilku podudlá a v klidu spí další 2 hod. Doktorka mi řelka, že je to normální, že z toho už začíná mít rozum, a jen kontroluje zda tam pořád jsem. zatím nemám to srdce nechat ho vyplakat, aby poc¨hopil, že mu prostě nedám, asi je to špatně, ale já raději vstanu a dám mu cucnout, i když ráno mám občas problém vylézt z postele ![]()
V půl roce je na příkrmy ten správný čas - a k častějšímu kojení - v půl roce už mají mimina dost rozumu na to, aby věděla že kojo je veledobrota a tak se ho dožadují častěji. Pokud to mamince nevadí, je to v pořádku, ale pokud ano, není od věci kojení omezit - a prohlásit ho za jídlo - příkrm taky dítěti nedáte kdykoli si vzpomene.
Opakuji, je to jen na rozhodnutí rodičů, není na to žádný předpis o tom co je správné a co špatné. Mám třetí kojené dítě, starší holky měly kojo do roku a třičvrtě, u Eli to plánuji také tak - a neznám, že bych v noci vstávala na kojení (mimo krátkého období u Pepi, kdy se mi v pěti měsících naučila na kojo co dvě hodiny), neznám, že by se mi cpaly pod tričko nebo se dožadovaly prsa… Ale to je moje zkušenost, tak to vyhovovalo mně. Záleží na každém, jak si to udělá.
L.
PS: Přesunuji do kojení
Mě se stejně zdá, že je v 6měsících dítě malé na to, aby v noci nedostalo najíst. Pokud prospí celou noc, je to jasné. Ale pokud se budí a budí a kojení je nejrychlejší? A proč by opravdu ještě nemohlo mít hlad?
Já jsem Vítka kojila dobrovolně jednou v noci - kolem páté ráno ještě ve dvou letech. Vydržel pak totiž dýl spát:-) - třeba do osmi. Jinak, jak se v těch pět nenajedl, vstával v šest.
díky holky za reakce.Ano Filípek má v noci hlad protože jen nedudla ,ale poctivě tahá.Takže jsem vlastně chtěla vědět jestli není brzy na ten příkrm.A ještě nechci udělat chybu jako u starší Barunky-kojila se kdy si vzpomněla a bylo to vyloženě uspávadlo a to do 2 apůl let
. a taky se dost bojím aby neměl zácpu už teď kaka jednou za 5 dnů,takže mrkvička jako první nehrozí.Lesino máš to moc hezky jak to vyjádřit–vychytaný. ![]()