Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, to mě mrzí. Jaké léky užíváš? A vysazovala jsi je pod dohledem lékaře, nebo sama podle sebe?
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
no, ono to je docela široký pojem co tady řešíš.
Co ti nahání úzkosti, co tě stresuje, co si potřebuješ vyřešit, z čeho máš úzkosti, z jakých situací a v jakých situacích? Jaké máš zázemí? Nelze doporučit co máš řešit, když nevíme nic.
Léky se vysazují pod dozorem. V klidovém ovdobí, ne když chodíš na terapie. EFT terapie jsou drsné - na jakém základě jsi s tímto začala? Jsi tedy otevřená TČM? Homeopatii? Aromaterapii?
Stres a vnitřní neklid dokáže navodit spoustu věcí - dokonce i nemocná střeva, nerovnováha ŠZ, apod.
Jestli chceš, zkus se rozepsat více
![]()
Pro některé pacienty je terapie k ničemu a potřebují jen medikaci (já jsem byla takový typ). Pro některé je terapie alfa a omega vyléčení.
Ale vyzkoušet se má všechno. A je dobré tomu dát šanci.
Asi bych terapeutce zkusila říct, žes nenašla konkrétní situaci, nkterou bys chtěla řešit, protože nedokážeš identifikovat, co ti problém způsobuje. Pokud je terapeutka dobrá, měla by to vzít jako informaci a měla by být schopná s tím pracovat a terapii dle toho upravit.
No, tak problém u deprese je ten, že terapie „funguje“ mnohem lépe. Pokud nemáš depresi, ale úzkosti, tak to samé, asi bereš nějaká antidepresiva v kombinaci s léky proti úzkosti, ty jsou ale návykové a nemůžeš je brát často a dlouhodobě. Takže jsme zase na začátku.
Musíte s terapeutkou asi déle hledat, kde a jak začít. Zaměř se na věci, které nejsi kvůli úzkosti schopná dělat tak, jak by sis přála. Třeba nejsi schopná jít na nějaké místo, bavit se s lidma, říct šéfovi NE a tak dále…
Domlouvala jsem se s psychiaričkou, že můj stav byl už dlouhodobě dobrý a stabilizovaný, že chci vysadit. Říkala, že léto je na to ideální, ať beru 14 dní půlku a pak vysadím úplně. To jsem si říkala, že je celkem rychlé, tak jsem si brala ještě týden čtvrtku, než jsem úplně vysadila. Bolela mi pak týden hlava jak střep, ale jinak se dalo. Pak jsem vydržela asi dva měsíce, ale bylo mi fakt hrozně a divně, depresivně, unaveně, bez života, plačtivě. Najednou mi zase začaly dělat problémy situace, který už byly jinak v pohodě, začaly se vracet úzkosti. Káva a alkohol, už mi vůbec nesedly, což s léky nějak nevadilo. Tak jsem nasadila zase zpátky…
Pises, ze ti leky zklidnuji nervovy system. Nasla jsi neco jineho, co plni stejnou funkci? Nekomu vyhovuje neco klidnejsiho - meditace, vsimavost, joga - nekomu zase treba sport, neco akcnejsiho. Protoze ty leky te neleci, ty leky ti davaji prilezitost v klidu zmenit neco ve svem zivote tak, abys leky prestala potrebovat. Jak jsi na tom se zdravou stravou? Pohybem? Spankem? Rekla jsi na terapii to vse, co jsi napsala sem nam? Tusis, odkud ty uzkosti prameni? Jake jsi mela detstvi?
Brala jsem AD kvůli uzkosti také, ale já změny ve svém životě udělala a potom teprve mohla leky uspesne vysadit.
Já si například musela najít, jak odbouravat stres (beham, večer rituál bylinkovych čajů, sauna, fyzioterapie), naučila se zvládnout ataky ještě než začnou, nenechat rozjet uzkostne myslenky a celkově se naučit přemýšlet pozitivně.
Chci tím říct, že vím, co mi uzkosti spouští a umím se s tím vypořádat. A pokud je toho moc, umím se vypořádat s tím, ze už to nedávám, takže se třeba dojdu jednorázově k psycholožce vykecat. A nemám očekávání, že už nikdy nebudu mít uzkosti, budu, ale zvládnu je.
Takže se doporučuji zamyslet, jestli víš, co ti uzkosti spouští a umíš s tím pracovat. Připadá mi, že ne a tedy jakmile AD vysadis, jsi tam, kde jsi byla.
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
nevím, na jakou terapii chodíš, jaký konkrétní psychoterapeutický výcvik má tvůj terapeut, ty konkrétní kroky léčby se stanovují například u KBT, která mi vyhovovala dříve, teď by mi už nic nedala. Já chodím na terapie 17 let s přestávkami na hospitalizace a denní stacionáře a pro mě jsou terapie hrozně důležité. Samozřejmě léky také beru, bez nich si to vůbec nedovedu představit, ale terapii také potřebuji a řešit mám pořád co.
Pokud nevíš, jaké konkrétní situace chceš řešit, tak bych to řekla terapeutovi, můžete něco najít společně, nebo prostě netlačit na to, že chce konkrétní cíl, ten může vyplynout třeba až v průběhu terapie, nebo třeba vůbec. Já mám terapii spíše jako podpůrnou, mám několik diagnóz a různě se to prolíná, takže někdy řešíme něco konkrétního, někdy to, co se děje (děje se něco pořád bohužel), ať už vnějšího, nebo „jen“ v mé hlavě.
Každopádně se i může stát, že si řekneš, že terapie pro tebe není cesta, to, že se doporučuje, neznamená, že úplně každý z ní musí profitovat.
Každopádně taky záleží na osobnosti terapeuta, jak si sednete i „lidsky“ a jak ti vyhovuje jeho přístup. Držím palce.
Ahoj, jak je všude doporučována terapie na psychické problémy, tak jsem se tedy opět vydala a opět jsem tomu dala šanci. I když už jsem vystřídala asi tři terapeuty kdysi. Teď si terapie platím a dostala jsem za úkol najít konkrétní situaci, na které tedy budeme pracovat. Jelikož užívám léky, je mi vcelku dobře a nevím na čem konkrétně pracovat. Bez nich mi nejde moc existovat, ale nechci je brát do konce života. Vysazení nedopadlo dobře, musela jsem se vrátit. Co mám tedy řešit konkrétně? Stres v práci? Ten mám nárazově. Kdysi jsem byla na EFT terapii, bylo to celkem k ničemu. Přijde mi, že když člověk prožívá úzkosti od samého probuzení, je mu na zvracení, celý den si přijde jak kdyby nosil na zádech a krku několika kilové závaží, srdce buší, že už si člověk říká, že tohle prostě už nedá, tak to popovídání je jen kapička v moři. Léky mi zklidňují nervový systém, který mi přijde, že se bez léků úplně zbláznil. Možná to chce třeba zkusit vysadit pomaleji. Ale nějak nevěřím, že dokážu žít plnohodnotný život bez léků i když bych tak moc chtěla.