Jak se kompletně přeprogramovat

Anonymní
23.10.24 00:32

Jak se kompletně přeprogramovat

Ahoj,

Moc prosím o radu. Omlouvám se, že píšu jako anonym, ale téma je pro mě natolik citlivé, že se stydím.
Mám jistý zdravotní problém, který progreduje a zřejmě nadále bude a jedním z faktorů, které se na rychlosti progrese podílejí, je stres. Je to začarovaný kruh, jsem ve stresu z daného problému a zároveň nechci být ve stresu, aby se problém nezhoršoval.
Máte prosím nějaké tipy, jak dosáhnout nějaké kompletní přeměny mindsetu? Jsem od přírpdy hloubavý, přemýšlivý člověk se sklonem k úzkostem (mj. mi zemřelo dítě v kojeneckém véku, což mě také poznamenalo) a ráda bych prošla nějakou „kompletní“ proměnou, abych změnila svou osobnost, tolik se nestresovala a třeba tím i zmírnila zdravotní potíže. Jako matka na rodičáku asi nepojedu někam na dvouměsíční trip, tak co jineho byste doporučily?
U psychoterapeutů jsem byla u dvou, ale výsledek slabý, ne-li žádný.
Budu vděčná za každý tip.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3680
23.10.24 06:10

Optimalni rady to nebudou, ale pokud nepomohl psychoterapeut, pak me napada se bud uchylit k nejake sekte, co ti vymyje mozek nebo k lahvi tvrdeho, s podobnymi, i kdyz jen kratkodobymi ucinky. Takze nutno pravidelne opakovat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22858
23.10.24 06:32

Bereš nějakou medikaci? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10701
23.10.24 07:20

3 x týdně sport, či dlouhé procházky v přírodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.10.24 07:49

Mě hodně pomáhá mít možnost být sama sebou. Takže jednou za čas (třeba 1× měsícně) nechávám děti jejich otci a jdu dělat to, co mě baví, nabíjí a kde „nic nemusím“. Konkrétnější nebudu, on to má beztak každý jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
23.10.24 08:12

Nebuď sama. Člověk se sklony k přepřemýšlení (overthinking) a úzkostem si nesmí dovolit pustit myšlenky z řetězu, takže osamocené dlouhé procházky v přírodě nebo být sám sebou je přesně to, co je problém. V tu chvíli má ta hlava volnou působnost a myšlenky se rozjíždí a není nikdo, kdo by je zastavil. Sama sobě neporučí, ať se soustředí místo toho na sluníčko nebo svůj dech. Radím najít si kolektiv, který tě k tvým myšlenkám nepustí. Možná zkus dobrovolnictví, nebo klidně turistický oddíl nebo sportovní tým, zapoj se, bav se s nimi. Pohyb určitě pomůže, příroda ti prospěje, ale musíš u toho zaměstnat i hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.10.24 08:13
@Kníže Ignor píše: Více

Pozor, u mě naopak „být sám sebou“ neznamená být sama, ale obklopená mraky lidma se společným zájmem a tomu se intenzivně věnovat, jedná se o sport, kde musíš totálně vypnout hlavu a soustředit se na to, co děláš, jinak je po tobě. Takže asi proto mě to vždycky totálně zresetuje :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
23.10.24 08:44
@unuděná píše: Více

To jo! Žít alespoň chvíli výhradně přítomným okamžikem je nesmírně osvěžující. Já se jednou takhle báječně zresetovala po dámské jízdě po vinných sklípcích :D Jedna z nejlepších dovolených, protože jsem si odpočinula sama od sebe :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.10.24 08:45
@Kníže Ignor píše: Více

Přesně - odpočinout si sama od sebe :palec: Já se potřebuju jednou za čas zbavit té zodpovědné mámy, kuchařky, uklízečky, zaměstnankyně, taxikářky a kdovíčeho všeho ještě. A chci být jen JÁ v přítomném okamžiku, nemuset brát ohledy na děti, manžela, kolegy atd. Skutečně nesmírně osvěžující :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10701
23.10.24 08:50

Já to mám takhle pořád ve svém volnu :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.10.24 08:52
@Bytsamsebou píše: Více

No to já taky, ale toho volna zkrátka se dvěma dětmi a prací na plný úvazek není moc ;) A pokud jsem doma, nikdy nedokážu úplně vypnout tu svou zodpovědnou část. Takže proto raději jednou, dvakrát do měsíce prchnu pryč :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10701
23.10.24 08:53

Mám taky dvě děti a práci na plný úvazek :nevim:. Volná mám hodně!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.10.24 08:54

To se máš. Já ne. Protože krom času, který chci věnovat dětem (dokud o něj stojí) mám také rodinu a manžela, kteří jsou pro mě stejně důležití, jako mé osobní volno ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10701
23.10.24 08:58

Tak to je snad jasné, že trávím čas s dětmi a manželem :roll:. Ale třeba dneska jsem od 7:00 hod. do 17:00 hod. sama doma, protože manžel v práci a děti mají kroužky :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.10.24 09:00

A kdy teda pracuješ? :nevim: Já mám normálně 5 denní pracovní týden, 6:30-15. Odpoledne obvykle věnuji dětem, pokud nemusím tvrdnout v práci déle, tak 2× týdně si večer urvu hodinku na běhání. Takže zbývají víkendy. Minimálně dva z měsíce trávíme jako rodina společně, jeden třeba s přáteli nebo rodinou na chatě a zbývá 1-2 na koníčky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová