Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@unuděná píše: Více
Proč bych to nemohla zvládnout? Být 4 hodiny venku a relaxovat? Těch 10 minut na mobilu mi relax nezničnilo. Naopak jsem si vyfotila a dozvěděla se spoustu věcí. A bez mobilu bych ven nikdy nešla
.
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
tvůj život přináší velmi těžké a složité věci a vcítit se do tebe je velmi obtížné pro kohokoliv, kdo něco podobného nezažil.
K přeprogramování jsem poměrně skeptický, myslím, že osobnost, vnitřní vnímání atd. u člověka tvoří právě zkušenosti, výchova, vztahy, které měl a má. Osobně mi velmi pomohlo dojít k vnitřnímu smíření sám se sebou, přijetí se včetně smutku, který ke mě patří, chyb, které jsem udělal a nedokonalostí, které nezměním. I to mi pomohlo navnímat hodnoty, kterými chci svůj život naplnit a hlavně, co přináším svému okolí a proč,,tak hrozný člověk jako jsem já" je natolik důležitý pro poměrně značný počet lidí v okolí, kteří tvrdí, že jsem jim nejbližším, nebo jsem dokázal změnit jejich život k lepšímu. Někteří přehánějí, u některých vím, že je to pravda.
A jak na to? Nebrzdi svou hlavu. Dotkni se všeho, čeho se bojíš, dovol všem myšlenkám bez výčitek, bez zábran, aby se rozvinuly. Dovol si emoce, včetně těch negativních. Neboj se přiznat sama sobě, v čem jsi opravdu dobrá. A měj se ráda, protože taková jaká jsi, si nejlepší. Pro sebe, i pro ostatní.
Děkuju všem, kteří mi napsali rozumné komentáře, hlavně ohledně toho nezůstávat sám, nedávat prostor myšlenkám. Děkuju za tento postřeh, pokusím se, až na to, že často prostě nemám chuť, sílu být nějakým způsobem aktivní, produktivní. Jasně, udělám vše, co je na mateřské potřeba, ale jakmile mám toto vše hotovo, jediné, na co mi zbývá energie, je lehnout a nechat se užírat myšlenkama. Není to fyzické vyčerpání ani vyčerpání dané tím zdravotním problémem, je to psychické vyčerpání. Chybí chuť do života… zrovna dnes na společné procházce jsem si v duchu říkala, že mě děsí představa, že bych měla žít ještě třeba 50 let (je mi 32). Dřív jsem žila radostně, ale tu dobu už mám v mlze… Manžel je skvělý, dítě je úžasné, máme se dobře, mám zázemí, ale já přesto cítím velké duševní vyčerpání a místo nějakého aktivního řešení situace jen lehnu a hloubám nad tím, jak jsem slabá a jak mi chybí chuť do života a čím to je a neuvěřitelně mě štve ten zdravotní problém, který je opravdu hodně ovlivňován stresem - a toho mu dopřávám teda po hrstech, byť hrozně moc nechci. Medikaci žádnou neberu.
Je podzim, lidi mají deprese. Buď si najdi sport a při něm nech vyplavat hormony štěstí, nebo si budeš muset zajít k odborníkovi pro antidepresiva
.
Podle me ti jen nemusel sednout psychoterapeut. Muzes zkouset ruzne lidi, ruzne pristupy. Muze ti pomoct odborna diagnostika delana za ucelem doporuceni idealniho terapeutickeho smeru. Taky je otazka, jaky terapeut to byl, jak byl zkuseny, jake mel vzdelani…
Za me mimo terapii je zaklad ve spanku, zdravem jidle, sportu pravidelne, pobytu v prirode alespon 2× tydne, vira/spiritualita v zivote, pece o vztahy s lidma okolo, konicky. Pece o sebe. Pravidelne se chvalit. Kazdy den
Kazdy den se zamyslet nad tim, za co jsi ten den mohla byt vdecna.
Příspěvek upraven 25.10.24 v 19:20
@Anonymní píše: Vícezni to jako deprese nebo vyhoreni…to uz chce opravdu resit s odbornikem