Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký večer,
ráda bych se Vás (co tím také trpíte) zeptala, co Vám pomáhá na atopák?
Vyzkoušela jsem snad všechno.. zhruba před měsícem jsem navštívila kožní sanatorium, kde mi (jak jinak) napsala další kortikoidy s tím, že lidi jsou na tom rozhodně hůř a já to mám prostě jenom podrážděný… samozřejmě uznává, že lidi jsou na tom mnohonásobně hůř, ale už mě nebaví přístup lékařů.. Četla jsem něco o akupunktuře. Máte zkušenosti? Kortikoidy už prostě nechci i kvůli budoucnosti (i když je mi teprve 20 let).
Moc děkuji ![]()
@Eminka10 píše:
Hezký večer,
ráda bych se Vás (co tím také trpíte) zeptala, co Vám pomáhá na atopák?
Vyzkoušela jsem snad všechno.. zhruba před měsícem jsem navštívila kožní sanatorium, kde mi (jak jinak) napsala další kortikoidy s tím, že lidi jsou na tom rozhodně hůř a já to mám prostě jenom podrážděný… samozřejmě uznává, že lidi jsou na tom mnohonásobně hůř, ale už mě nebaví přístup lékařů.. Četla jsem něco o akupunktuře. Máte zkušenosti? Kortikoidy už prostě nechci i kvůli budoucnosti (i když je mi teprve 20 let).
Moc děkuji
Kortikoidy jsou pro lékaře nejlepší - lékaři mají splněno - dají vám lék, který vám pomůže, ale tím to začíná a končí
Důležité a jediné. Neřešte co na atopák, ale proč jej máte?
Až vyřešíte proč jej máte (většinou je to potr. alergie) pak se atopáku zbavíte
@smajlik345 bohužel ne vždy tomu tak je - potravinovou alergii nemám. Nemám ani na chlupy, ani na pil, ani na prach
. Jediné, co mám, je menší intolerance laktózy, ale ta se projevuje střevními problémy pokud sním třeba šlehačku.
Na krevních testech mi vylezla o dost větší pohotovost co se týče zareagování na nějaký podnět (nevím jestli to vysvětluju správně a jestli jsem to vůbec dobře pochopila), ale na co jsem alergická ![]()
@Eminka10 píše:
@smajlik345 bohužel ne vždy tomu tak je - potravinovou alergii nemám. Nemám ani na chlupy, ani na pil, ani na prach. Jediné, co mám, je menší intolerance laktózy, ale ta se projevuje střevními problémy pokud sním třeba šlehačku.
Na krevních testech mi vylezla o dost větší pohotovost co se týče zareagování na nějaký podnět (nevím jestli to vysvětluju správně a jestli jsem to vůbec dobře pochopila), ale na co jsem alergická
A nemáš potr. intoleranci? Jestli ti byli dělané testy na IgE - alergie, ta ti vyšla tedy negativně. Tak by měla doktorka nechat udělat testy ještě na IgG a IgA a může ti vyjít intolerance, takhle se mi ukázala velká spousta problému
Může se projevovat i ekzémem, tedy mě doktorka říkala, že kožní projevy jsou nejčastěji díky problémům ve střevě
U nás má atopák malá dcera, to je asi jiné než u dospělých… Vyzkoušela jsem toho docela dost a hodně jsem se snažila zjistit, z čeho to může mít. Že by to bylo z jídla, se nepotvrdilo, jinak těžko říct. Atopák přišel „sám od sebe“ v zimě a před létem zase zmizel. Teď se jí zase objevila suchá (zatím nezarudlá) ložiska, tak jsem zvědavá, co bude dál. Nicméně oproti loňsku to zatím mám celkem pod kontrolou. Co se u nás osvědčilo - převést domácnost na non-toxic, nepoužívat žádnou konvenční kosmetiku (ani tu speciálně pro atopiky). Co pomáhalo hodně, byť v nejhorších chvílých jen krátkodobě, byly koupele v mořské soli. Kamarádce vyhovovalo slané mýdlo (které ale vysušuje, takže se poté musí člověk pořádně namazat), to mám koupené, ale zatím nerozbalené.
@smajlik345 IgE mám pozitivní o docela dost (hranice je 150 a já mám 222), ale nezjistilo se na co.. krevní testy mám udělané i na lepek, ovoce atd. a nic… co to tedy ještě může být?
![]()
@Ba-stet u dětí je to trochu jiné - kortikoidy zabírají lépe a mají to na jiných místech. Mám atopák od narození a zhruba v 16/17 letech se mi začal přesouvat na ten dospělý (zmizel v záhybech ale vylezl na plochách těla).
Mořskou sůl zkouším taky, ale žádný zázrak. Co se týče kosmetiky - na obličeji mám (naštěstí 🙏) ekzém minimálně a dělá mi teď problém tělo, takže se normálně maluji (kosmetika není nějak extra šetrná - Sensai, MAC apod.).
@Eminka10 Tak bych zkusila ty non toxic vyrobky. Ono s tou chemii to není jen o tom, ze na to primo sahas, ale ze v tom prostředí vubec jsi. ![]()
@Ba-stet mě bylo vždycky řečeno, že ekzém přichází zevnitř (jídlo, stres) popřípadě na to má vliv počasí, nebo maximálně to, čím si promazávám tělo/čím se sprchuji. Proto jsem nikdy neuvažovala nad pracím práškem… ![]()
@Eminka10 Hele, jak rikam, mam zkušenost jen s detskym atopakem a uvedomuji si, ze je to jine nez ten dospělý. Ze je problem kůže dusledkem spatneho střeva, se rika hodně, je to myslím z cinske mediciny. Co jsem nacetla ja, je to proste urcita přecitlivělost na okolí (proto atopakem casto trpí alergici), takze mi prijde logické, ze by kůže mela byt co nejvic chranena i zvenku.
Dceri se to objevilo v době, kdy nejedla nic, co by mohlo skodit zažívání - žádné cukry, soli, průmyslově zpracované potraviny. Vyloučit potravinou intoleranci bylo snadné (omezila jsem se i ja, i když jsem uz kojila jen doplnkove). Pomohlo zmenit prasek, i kdyz mela eko pro deti. Zhorsovala to kosmetika doporucena doktorkou, byť pro atopiky. A pomohlo uklízet temi non-toxic prostředky, přestože s nimi neprisla primo do styku.
Ale taky jsem precetla mraky diskusi a co pomohlo jednomu, nepomohlo druhemu. Takze to chce spis zkouset. Ja bych sla cestou snizeni chemie zevnitr i zvenku. Min průmyslových potravin, omezení tech, co Ti delaj problém (mléčné vyrobky - aspon na par tydnu a uvidis), zrušila bych sprchače a zkusila tuhe prirodni mydlo. Misto koupené ho kremu treba slehane bambucke maslo (u nas úplně zázračně pomohl kokosovy olej - ale tak rychle, ze si nejsem jista, jestli to nebyla jen nahoda).
Ja navic ujíždím na aromaterapii. Na tohle bych Ti nechtěla davat laické rady, i kdyz me nejaky napadaj, ale zasla bych za profi aromaterapeutkou. Myslim, ze maji dobré vysledky tam, kde si doktoři nevedi moc rady, casto pouzivaji etericke oleje v kombinaci se zásadami cinske mediciny nebo ajurvedy… Spicka je podle me Adela Zrubecká.
Drzim palce, at na to přijdeš.
@Ba-stet právě se snažím přejít na tu východní medicínu a nevím, kde začít.. chci zkusit tu akupunkturu a pak nevím jestli zkusit nějaký detox pomocí čajů..? Musím si to nastudovat ![]()
Každopádně děkuji za pomoc ![]()
Patofyziologie atopické dermatitidy a atopického pochodu není úplně nejjednodušší. Je prakticky vyloučeno, aby akupunktura něco svedla, západní medicína už je přeci v poznání o míle dál.
S detoxikačními čaji bych byl opatrný, aby pak nebyl potřeba Prometheus™.
No me teda bohuzel zabiraji jen ty kortikoidy
ja mam doma hydrokortizon a pri naznaku svedeni na rizikovych mistech namazu a exem se nerozjede…kdyz uz jsem to mela rozjete, nic jineho nez mast s kortikoidy od lekare proste nepomuze…jinak ja mam vyzkousene, ze to souvisi u me s vnejsimi vlivy, u me je nejhorsi stres, pak cukry, mastne (smazene) a prekyseleni organizmu, jednou za cas si dam denne ctvrt lzicky jedle sody, 14 dni, pak pauza a obcas zopakuji..jinak kosmetika z lekarny bez pridavku cehokoli…a more no..,ale to nejde porad, ze jo…mam doma sul do koupele z mrtveho more, to mi taky prinasi rychlou ulevu od svedeni