Co s atopákem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
706
5.11.21 11:44

@Eminka10 mam progresivni atopicky ekzem v dlanich a na loktech. V dlanich to bylo vcelku blby, kdyz se vseho dotykam. Objevil se mi kolem 30tky a to jen diky tomu ze jsem si privydelavala uklidama (saponaty a prach)a doma to zrovna nebylo dobry s partnerem a zazivala jsem more stresu.Taky v bolestive fazi jsem mazala kortikoidy. Brecela jsem v ordinaci. V noci nemohla spat.Na dva dny jsem si ofacovala ruce promazala kortikoidem a zabralo to po pul roce zas.Tak jsem se zbavila stresu, odesla od pritele, na radu lekare a od te doby mam klid. Jinak alergii ma moje mama a atopak take a ja mam alergii na orechy a roztoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
5.11.21 11:59

@Doctus co byste mi tedy prosím poradil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
5.11.21 12:04

@Melodie91 mám úplně přesně stejný problémy a postupy jako vy! Největší peklo je pro mě stres (za poslední rok se v mém životě změnilo snad úplně všechno - maturita, hledání nové práce, hledání nového bydlení, rozchod mých rodičů a následné odstěhování mamky od nás s tátou). Samozřejmě mi po takovém stresu začaly i více padat vlasy (stres + podzim…), pak jsou samozřejmě jídla (sladká jídla, hodně kořeněná/pálivá jídla a smažená).
Přestaly mi fungovat moje kortikoidy, které jsem mazala už několik let (beloderm a elocom), proto jsem navštívila kožní sanatorium a doufala jsem, že mi tam pomůžou jinak než kortikoidy - nikoliv a paní doktorka neměla prakticky zájem mi nějak pomoct… takže mám nové + dělanou mast z lékárny a čekám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
5.11.21 12:05

@Andrise takže bohužel zabírají jenom ty kortikoidy? Samozřejmě omezení stresu na minimum je také velká výhra - zklidní se psychika = zklidní se ekzém :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
5.11.21 12:32

Excipial používala kámoška, když byla malá tak si pamatuju, že jí mamka dělala ještě heřmánkové koupele… ;) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
5.11.21 12:37
@Eminka10 píše:
@smajlik345 IgE mám pozitivní o docela dost (hranice je 150 a já mám 222), ale nezjistilo se na co.. krevní testy mám udělané i na lepek, ovoce atd. a nic… co to tedy ještě může být? :zed: :zed:

Takže na alergologii chodíš? Tedy buď další testy na další potraviny a nebo jiná alergoložka, která tě na testy pošle, když ta ke které chodíš by tě nechtěla poslat.
Já si s ekzémem užila 30 let než jsem přišla na příčinu :mrgreen:
Nejčastější alergeny jsou mléko, sója, vejce, lepek, cukry. Podle doktorky taky hodně chemie - ovoce, zelenina dlouho mýt pod vodou, ale když jde tak oloupat a nebo bio.
Já po zkušenostech si myslím, že za tím je potr. alergie tedy vnitřní ta se projevuje kožními projevy.
Alergie vnější - pes, kočka, pyl, roztoče se většinou projevují dušnosti, rýmou, slzí oči apod

• Citovat
  • Upravit
60
5.11.21 12:40

@Klárka77 Excipial je jenom na promaštění kůže :) mě na zklidnění pomáhá vylouhovaný černý čaj, tak nevím :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
5.11.21 12:42

@smajlik345 ano donutilo mě to znovu jít na alergologii (po cca 15 letech kdy jsem se tam léčila jak s ekzémem tak s astmatem). Krevní testy mi dělala nedávno na nějaké potraviny ale tam mi mírně vylezl jenom lepek (nějaká vedlejší složka ne ta hlavní 🤷‍♀️). Jinak vůbec nevím na co to může být..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
5.11.21 12:50
@Eminka10 píše:
@smajlik345 ano donutilo mě to znovu jít na alergologii (po cca 15 letech kdy jsem se tam léčila jak s ekzémem tak s astmatem). Krevní testy mi dělala nedávno na nějaké potraviny ale tam mi mírně vylezl jenom lepek (nějaká vedlejší složka ne ta hlavní 🤷‍♀️). Jinak vůbec nevím na co to může být..

A omezila jsi lepek? Mě vylezla sója, vejce jen tak trochu jako nic a přitom dělá dost velké problémy.
Takže i když vyjde trochu je potřeba držet dietu, alespoň nějakou dobu a zkus začít užívat probiotika. Měli by ti pomoci

• Citovat
  • Upravit
Svetluska55
5.11.21 13:00

Mně se osvědčila konopná mast, nemám bohužel domácí, ale koupila jsem dobrou od Konopného táty. Mažu každý den, atopak jsem měla na prstech a hřbetu ruky a je pryč.

• Citovat
  • Upravit
60
5.11.21 13:02

@smajlik345 neomezila, protože mi doktorka řekla, že je to zanedbatelná hodnota a pokud to na sobě nějak nepozoruji (především střevní potíže prý), tak ho mohu konzumovat dál.. :zed:
Probiotika znovu nasadím, díky za připomenutí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
5.11.21 13:03

@Svetluska55 tu mám taky od Konopného táty a na ruce mi nedělá dobře.. nohy dobrý, ale ruce peklo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
5.11.21 13:56
@Eminka10 píše:
@Melodie91 mám úplně přesně stejný problémy a postupy jako vy! Největší peklo je pro mě stres (za poslední rok se v mém životě změnilo snad úplně všechno - maturita, hledání nové práce, hledání nového bydlení, rozchod mých rodičů a následné odstěhování mamky od nás s tátou). Samozřejmě mi po takovém stresu začaly i více padat vlasy (stres + podzim…), pak jsou samozřejmě jídla (sladká jídla, hodně kořeněná/pálivá jídla a smažená).
Přestaly mi fungovat moje kortikoidy, které jsem mazala už několik let (beloderm a elocom), proto jsem navštívila kožní sanatorium a doufala jsem, že mi tam pomůžou jinak než kortikoidy - nikoliv a paní doktorka neměla prakticky zájem mi nějak pomoct… takže mám nové + dělanou mast z lékárny a čekám…

Ja to mela kolem maturity nejhorsi, take jsem se odstehovala v te dobe od rodicu…nerada na to vzpominam, pres noc jsem si vzdy rozskrabala nohy do krve, mokvajici exem..no hnus..me teda ty kortikoidy zabraly hned..jizvy se hojily tak 2 roky…, ale od te doby uz drzim vse celkem v norme..me se dela exem predevsim na nohou a jak neco zasvedi ( ja mam exem v podstate od narozeni, tak uz poznam, o co jde) dam ten hydrocort. a je to ok…nikdy mi nepomahal repik, hermanek, konopna mast, to vubec, to je snad jeste horsi, apod…intoleranci na zadne jidlo nemam..ale je fakt, ze ja se hodne hlidam hlavne v tom jidle celkove…tak snad se to brzy vyresi a s ustalenou zivotni situaci zlepsi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
5.11.21 14:20

@Melodie91 v tuto chvíli to mám asi nejhorší za svůj život (v zimě to samozřejmě praská a v létě mokvá). K moři jsem se bohužel ani letos ani minulý rok nedostala (příští rok jsem rozhodnutá jet i sama pokud to bude nutný :D ). Jsem na tom úplně stejně jako vy a mám i stejný průběh :srdce: je hezký takhle někoho “potkat”, kdo to má stejně jako já :hug: moc děkuji aspoň za psychickou podporu :hug: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
5.11.21 15:09
@Eminka10 píše:
@smajlik345 neomezila, protože mi doktorka řekla, že je to zanedbatelná hodnota a pokud to na sobě nějak nepozoruji (především střevní potíže prý), tak ho mohu konzumovat dál.. :zed:
Probiotika znovu nasadím, díky za připomenutí :palec:

Já jsem měla ekzém 30 let. Za tu dobu spoustu vyšetření i kvůli jiným zdr. potížím, které jsem měla, vše díky potr. alergii. Měla jsem každoročně testy na alergologii - roztoče, psi, kočky, pyl vše vnější alergie..
Nějaká potr. alergie nenapadla nikoho až mě v 30 letech, poté alergie potvrzená, nasazená dieta 2 letá a od té doby nevím co je ekzém.
Nejhorší jsem měla vždy v létě, nosit trička nešlo, jak jsem měla hnusný ekzém. A taky jsem měla obavu cp řeknou druzí, takže přijmout své tělo takové jaké je byla taky pomoc.
Ale jinak co se mi tak osvědčilo. Z kosmetiky La Roche - Posay Na hnusný mokvající ekzém byl taky fajn kalciová mast v lékárně za pár korun.
No moře - to je kapitola sama o sobě :mrgreen: sůl štípala šíleně na ty rány, ale je to to nejlepší co tělu a tomu ekzému člověk dá. I když ta bolest byla šílená, tak jsem se snažila vydržet co nejdýl, protože pobyt ve vodě fakt pomáhá.
V dm prodávají mořskou sůl za pár korun - největší krabice za pár korun do koupele ideální.
Taky jsem si ekzém vypalovala. Pouštěla jsem si na ruce horkou vodu (ne vařící) co nejdelší dobu to jde, to pomohlo taky hodně
Neřešit ekzém s kožní…píše jen mastičky a zkouší (teda ta moje), ale s alergologii. Klidně si najít jinou, lepší. Ekzém je alergického původu
Probiotika jsem zjistila až po zjištění potr. alergie, že by doktoři měli pacientům říct, že je mají začít brát (Probiotika mohou zmírnit průběh ekzému
Nejprozkoumanější a zároveň nejrozšířenější jsou probiotika s kmeny typu lactobacillus (acidophilus nebo rhamnosus) a bifidobakterium. Podle několika studií mohou fungovat jako dlouhodobá prevence rozvoje atopického ekzému.) - info z netu, jen takové kratší, ale najdeš tam více toho
Bohužel cenově jsou dražší a pojišťovna nepřispívá :mrgreen:
A nasadit potr. dietu. Sice se potr. alergie nejčastěji projevuje střevními potíži to sice ano, ale ne vždy a ne hned na začátku zdr. problému
Já mám potr. alergii od malinka (zpětně potvrzenou od lékařů, že ji mám od mála). Zdr. problémy (píšu postupně od mimča po dospělost) - ekzém (trval 30 let), mléčné zuby se šíleně kazily, bolesti břicha (do 14 let) doktoři si mysleli psychické problémy, žaludeční vředy, slepák…, bolesti hlavy, neustále nemocná od horečky po několika zápalech plic, nadýmání a ke konci křeče že jsem si myslela že se břicho rozletí na x kousku a průjem. To už jsem věděla, že buď mi selhává nějaký orgán a nebo mám potr. alergii.
Takže střevní potíže se u mě projevily až na konci po 30 letech ekzému

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek