Co s nesoběstačnou babičkou

465
4.11.12 18:34

Co s nesoběstačnou babičkou

Ahojte, potřebuji poradit, zeptat se jestli někdo nemáte zkušenost.
Máme babičku, která přestává vidět. Bydlí sama, od jara nám lhala, že dobře vidí a teď už je asi pozdě něco léčit, tak aby se vyléčila úplně. Jde o to, že doma už pomalu nemůže bydlet sama, když tam přijdeme, má doma binec (myslím tím na zemi zbytky jídla co ji upadnou, když vaří a ona je asi nevidí a nezvedne…) V tomto týdnu co bude, jde konečně k doktorovi. Nejde jen o to, že přestává vidět, ale má problém i s chozením, jestli to tak půjde dále nemůže bydlet sama.
Otec je v práci od nevidím do nevidím a já jdu za chvíli rodit a nebudu mít čas se o ní starat.
Jak se v takovém případě postupuje nebo kde se máme jít informovat co s ní dělat dále? Domovy důchodců jsou plné a dlouhé čekací doby, vůbec netuším co budeme dělat. Jestli máte někdo zkušenost nebo by jste mi poradili… Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1219
4.11.12 18:38

A co takhle domov s pečovatelskou službou nebo popřípadě domácí péče vždy někdo dojde nakoupí uklidi dá léky. Obědy se daj určitě taky zajistit i s dovozem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12681
4.11.12 18:43

@Esterkaaa Jak píšeš na domov důchodců se čeká i 5 let, dle lokality. Domov s pečovatelskou službou-tam berou soběstačný, takže pokud bude brzo slepá tak ji taky nevezmou. Někdo kdo jí bude docházet domů-otázka v jakým stavu bude celkově, jestli jí bude stačit vypomoct-nákup a léky a zbytek si udělá sama. Pokud ne, tak je to taky blbá varianta. No a pak leda LDN´, kde lidi skončí s nějakou banalitou a milí dětičky ji tam nechají i rok vkuse dokud neumře. Rozhodla by jsem se podle toho co zjistí z vyšetření a zkonzultovala ty možnosti s doktorem, co by on viděl jako reálný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4247
4.11.12 18:47

My jsme zjistil nedávno, že nám babička taky neříkala po pravdě jak na tom je, začala i hodně zapomínat, plést věci, prostě už taky nemohla být sama doma. Nejdřív ji mamka zaridila, že k ní denně dochazela výpomoc, co ji pomohla i vykoupat atd., hned zazadali o místo v pecovatelskem domě a vzhledem k tomu, že byla místni, dostala samostatný pokoj asi za tři týdny. Doteď nikdo nechapeme, jak je to mozny.. podotýkám, že v tom nebyl žádný úplatek ani tlacenka.
Takže já bych být vámi rozhodně zkusila zažádat o místo, do té doby by to taky třeba vyřešila nějaká výpomoc. Kontakt na tyhle organizace by měla mít obvodni lékařka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
4.11.12 18:53

Ve větších městech taky fungují denní stacionáře, ale večer by pro ni musel někdo dojít a „uložit ji“ doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
465
4.11.12 18:56

Tohle všechno děláme doteď. Teda já než jsem otěhotněla jsem ji chodila pravidelně nakupovat, otec ten chodí do teď (v zimě vůbec nechodí ven -teda jen když je sucho), uklidit jsem taky něco poklidila, ale jde o to, že ona už pomalu není schopna se o sebe postarat. Dnes tam byl otec a že zase na zemi binec, smažila květák ten byl černý (jak na to asi nevidí) a pohyb to chodí v předklonu a má berli. Takže se bojíme, že se o sebe už nepostará sama.
S tou konzultací u doktora jsem říkala otci, jde tam totiž s ní, at zjistí co nejvíce informací. Do LDN se nám ji moc dávat nechce, to by dlouho nevydržela :(
A s tím zapomínáním, to už zapomíná, protože zrovna dnes ji k nám otec přivezl a ona se mě ptala, kde je pes a my ho už půl roku nemáme a říkali jsme jí to :roll: ona tvrdila, že jsme jí to neříkali. No, po dnešku jsem z ní hotová ještě víc než jindy. A toho obvodáka se určitě zeptáme, ale horší je holky ještě to, že ona je hrozně vzpurná, než ji někam dostaneme viz její stav očí, tak to je katastrofa - tvrdohlavá jak malá holka. Jo a ještě dnes doma našel otec na zemi sirky!! Ještě, aby vyhořela 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
4.11.12 19:01

A co jí zajistit aspoň obědy, aby si nemusela sama vařit? U nás ve městě dost firem a kuchyní dováží seniorům obědy domů (něco se za to platí). Můj děda toto kdysi také využíval. Jinak jsme k němu chodili potom už každý den, abychom mu umyli nádobí apod. Zkusila bych se zeptat nějaké sousedky, známé, zda by k babičce za úplatek nezašla a neobstarala tyto věci. Pak už jedině si ji vzít domů a nebo dát do domova důchodců… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
465
4.11.12 19:05

Zatím děkuji za rady, budeme muset všechno pořádně zvážit a hlavně začít řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
4.11.12 19:13

Muze to byt,,jen,,sedy zakal a ten ji odstrani, doktori budou moudrejsi.moje prababicka byla v pecovatelskym dome, super vec!!!ale s peci samozdrejme pomahala rodina.pak domov duchodcu. moznost je ji mit u sebe.chce to prvni zjistit co ji je a zkusit odstranit priciny a porozhlednout kde a kam, aby byla spokojena:-)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5080
4.11.12 19:20

Tak ráda bych uvedla na pravou míru pojem domácí péče. Nechci dělat reklamu, takže nejmenuju, ale v jedné domácí péči dělám asistentku. Funguje to tak, že obvoďák napíše poukaz na domácí péči, tudíž k babičce dochází sestřičky a hradí to pojišťovna. Sestřičky dohlíží nad medikací, kontrolují stav a životní funkce, pomůžou s hygienou, provádějí ošetřovatelskou rehabilitaci atd. Rozhodně nechodí na nákupy, neuklízí a nevaří. Max můžou babičce oběd ohřát a pomoct s jídlem. LDN není ústav na umření jak si spousta lidí myslí. Je to něco jako rehabilitační či pooperační péče. Lidi tam mohou být max 3 měsíce (ve vyjímečných případech půl roku) slouží ke zlepšení stavu pacienta v případě, že není nutná hospitalizace v nemocnici.
Omlouvám se za román, ale asi mám nemoc z povolání :)
@Esterkaaa s babičkou držím palce, domácí péči bych doporučila, ale stejně se nevyhnete nákupům a vaření…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4247
4.11.12 19:24

@Esterkaaa moji i manželově babičce je 84 a s oběma je to občas na nervy, někdy jak malý děti, delaj i naschvály, asi to prostě patří k věku.. zrovna včera jsme to řešili.
Určitě zkuste dat tu žádost do pecovatelaku, dřív nebo později domácí péče stejně přestane stačit a budete to muset řešit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
979
4.11.12 19:34

Dnes uz i v mensich mestech lze dojednat socialni sluzbu-meli jsme to u babicky a diky tomu se nam podarilo prodlouzit ji dobu, kdy mohla byt doma. Lazdy den jezdila k babicce pecovatelka, doezla ji jidlo, dohledla, aby ho snedla, zkontrolovala, zda si vzala leky, ktere mela, nekolikrat do tydne ji pomohla s osobni hygienou-vysprvhovat, prevleknout do cisteho obleceni. Navic ji tam jeste jezdila zdravotni sestra delat prevazy nohou.
Dalo se to vybehat na pdboru socialni pece, myslim, ze na to byl i prispevek-bud jsme neplatili nic, nebo jen hodne malou castku. Diky tomu byla babicka o jeden cely rok doma dele, do ustavu sla az kdyz si nedosla ani na zachod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
4.11.12 19:35

Já měla taky babičku nemocnou, ale ta měla rakovinu a brala spoustu léků, z kterých byla mimo. Hodně se o ní staral děda, mamka a zbytek rodiny. Bylo to hodně náročný, ale děda nechtěl, aby byla někde pryč, chtěl aby byla ve svém.
Pokud bydlí babička sama, tak bych to asi řešila nějakým střediskem nebo pečovatelkou. Ale určitě bych si prověřila ty střediska. Některý se k lidem chovají fakt příšerně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
979
4.11.12 19:35
@pansy píše:
Dnes uz i v mensich mestech lze dojednat socialni sluzbu-meli jsme to u babicky a diky tomu se nam podarilo prodlouzit ji dobu, kdy mohla byt doma. Lazdy den jezdila k babicce pecovatelka, doezla ji jidlo, dohledla, aby ho snedla, zkontrolovala, zda si vzala leky, ktere mela, nekolikrat do tydne ji pomohla s osobni hygienou-vysprvhovat, prevleknout do cisteho obleceni. Navic ji tam jeste jezdila zdravotni sestra delat prevazy nohou.
Dalo se to vybehat na pdboru socialni pece, myslim, ze na to byl i prispevek-bud jsme neplatili nic, nebo jen hodne malou castku. Diky tomu byla babicka o jeden cely rok doma dele, do ustavu sla az kdyz si nedosla ani na zachod.

Tak jsem se ptala manzela a prispivali jsme jen na ty obedy cca 40 kc na den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1418
4.11.12 19:44

Nečetla jsem všechno, ale zažádejte si o sociální podporu - tím se poplatí kus nákladů, třeba na ty obědy.
Pokud půjde k lékaři, zeptejte se u něj, kam spadáte. Nebo zavolejte na okresní sociálku, tam vás navedou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová