Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stinga @Burj Chalifa Ono je to problém, když někteří rýpalové si tu libují, jak si mohou do jiného kopnout a vytahují věcí z různých předchozích diskuzí!
Já se zastanu zakladatelky, když jsem letěla poprvé měla jsem v tom také hokej, i když jsem si přečetla informace na webu. Ptala jsem se i známých, těm vyhodili kde co a nechtěli jim vzít skoro ani zavazadlo do předepsaných rozměrů bedýnky. Mě tedy nakonec konkrétně také vyhodili u pásu 200 ml lahvičku, ve které bylo na dně tekutiny - rozhodující je tedy velikost obalu, i kdyby tam byla jedna kapka. Měli jsme let, kdy jsme mohli mít 2 malé zavazadla (příruční kabelku a jedno malé zavazadlo) To druhé malé zavazadlo se dávalo stejně do podpalubí a v tom tekutiny také být nesměly. Letěli jsme zpět a do onoho malého zavazadla které šlo do podpalubí se nějakým způsobem dostalo pití, které jsme měli nachystané na cestu k letišti
Když mě pak zavolali, ať si otevřu tašku, tak jsem byla trochu překvapená, že to tam je, vyhodili to a mohla jsem pokračovat dál. Doteď si nejsem jistá, co si do toho druhého zavazadla, které jde stejně do podpalubí dát můžu, nerada bych si něco koupila a pak mi to na letišti povyhazovali. Když jsme raději neměli nikde nic a i ta 250ml flaška (o které jsem sice neměla tušení, mysleli jsme si, že jsme ji zapoměli na pokoji) byla na otevření 5Ox30cm tašky.(let Bratislava - Bulharsko) Kdyby mi v tom někdo zainteresovaný udělal větší jasno, byla bych moc ráda, protože tatko poletíme i příští rok . Také by mě zajímalo, jsetli můžou mít děti s sebou pastelky a železného angličáka, či hračku typu dinosaurus a nějaký originálně zabalený oplatek s sebou? Jako, že je všechno zdlouhavé, na to aby to vydržely bez jídla několik hodin a po zkušenosti, kdy jsme si už v té oné zóně koupili mulťák za nehorázné peníze a po otevření v letadle byl ztuchlý a šel rovnou do koše, tak si příště rozhodně nekoupím nic. Takže raději se zeptám kde můžu, třeba i tady na emiminu. Kdo je ochotný poradit - poradí. Kdo téma pokládá za hloupé - reagovat nemusí vůbec.
@Iveta 23 S tím zavazadlem do podpalubí je to celé divné, v odbaveném zavazadle tekutiny mohou být, běžně na dovolenou s dětmi balíme PET s 1.5l minerálky a doporučují to i některé CK, ať v případě problémů , např. porucha transferu, cestující zbytečně netrpí žízni a mohou se napít (hlavně děti).
Jinak pití a tekuté jídlo pro děti je možné mít i kabině letadla a přenést jej přes bezpečnostní kontrolu.
Když jsme odlétali z Bulharska,zavolali si mne bokem, dali mi pokyn k otevření tašky, uviděli čtvrtlitrovou lahev s pitím, vzali ji vyhodili, mohla jsem si dát tašku dopořádku a jít. Pak mi na ni nalepili štítek a po příletu jsem si ji vyzvedla na pásu. Takže mám strach si tam cokoliv koupit, aby mi to pak nepovyhazovali. Vůbec se se mnou nebavili, jen stáli a ukazovali co mám dělat.
@Iveta 23 píše:
Když jsme odlétali z Bulharska,zavolali si mne bokem, dali mi pokyn k otevření tašky, uviděli čtvrtlitrovou lahev s pitím, vzali ji vyhodili, mohla jsem si dát tašku dopořádku a jít. Pak mi na ni nalepili štítek a po příletu jsem si ji vyzvedla na pásu. Takže mám strach si tam cokoliv koupit, aby mi to pak nepovyhazovali. Vůbec se se mnou nebavili, jen stáli a ukazovali co mám dělat.
ale ty jsi nedávala zavazadlo k odbavení … to by před tebou totiž nikdo nekontroloval. ODbavené zavazadlo se dává k odbavení do podpalubí tam, kde předkládáš prvně na letišti pas a oni ti dají palubní vstupenku. To co popisuješ, tak to už je normální bezpečností kontrola a tam nesmíš mít tekutiny v obalu větším než je 100 ml. Jste letěli s nějakou nízkonákladovkou ne?
@lucenka Ale kabinové zavadlo by měla normálně sebou v kabině, neukládalo by se v podpalubí a nevyzvedávala by si jej na pásu.
@jege píše:
@lucenka Ale kabinové zavadlo by měla normálně sebou v kabině, neukládalo by se v podpalubí a nevyzvedávala by si jej na pásu.
U některých nízkonákladovek dávají těsně před nástupem do letadla do podpalubí i kabinová zavazadla, protoze už na ně v letadle není místo. U kontroly odbaveného zavazadla pasažér není přítomný
@jege píše:
U některých nízkonákladovek dávají těsně před nástupem do letadla do podpalubí i kabinová zavazadla, protoze už na ně v letadle není místo. U kontroly odbaveného zavazadla pasažér není přítomný
@Iveta 23 píše:
Já se zastanu zakladatelky, když jsem letěla poprvé měla jsem v tom také hokej, i když jsem si přečetla informace na webu. Ptala jsem se i známých, těm vyhodili kde co a nechtěli jim vzít skoro ani zavazadlo do předepsaných rozměrů bedýnky. Mě tedy nakonec konkrétně také vyhodili u pásu 200 ml lahvičku, ve které bylo na dně tekutiny - rozhodující je tedy velikost obalu, i kdyby tam byla jedna kapka. Měli jsme let, kdy jsme mohli mít 2 malé zavazadla (příruční kabelku a jedno malé zavazadlo) To druhé malé zavazadlo se dávalo stejně do podpalubí a v tom tekutiny také být nesměly. Letěli jsme zpět a do onoho malého zavazadla které šlo do podpalubí se nějakým způsobem dostalo pití, které jsme měli nachystané na cestu k letištiKdyž mě pak zavolali, ať si otevřu tašku, tak jsem byla trochu překvapená, že to tam je, vyhodili to a mohla jsem pokračovat dál. Doteď si nejsem jistá, co si do toho druhého zavazadla, které jde stejně do podpalubí dát můžu, nerada bych si něco koupila a pak mi to na letišti povyhazovali. Když jsme raději neměli nikde nic a i ta 250ml flaška (o které jsem sice neměla tušení, mysleli jsme si, že jsme ji zapoměli na pokoji) byla na otevření 5Ox30cm tašky.(let Bratislava - Bulharsko) Kdyby mi v tom někdo zainteresovaný udělal větší jasno, byla bych moc ráda, protože tatko poletíme i příští rok . Také by mě zajímalo, jsetli můžou mít děti s sebou pastelky a železného angličáka, či hračku typu dinosaurus a nějaký originálně zabalený oplatek s sebou? Jako, že je všechno zdlouhavé, na to aby to vydržely bez jídla několik hodin a po zkušenosti, kdy jsme si už v té oné zóně koupili mulťák za nehorázné peníze a po otevření v letadle byl ztuchlý a šel rovnou do koše, tak si příště rozhodně nekoupím nic. Takže raději se zeptám kde můžu, třeba i tady na emiminu. Kdo je ochotný poradit - poradí. Kdo téma pokládá za hloupé - reagovat nemusí vůbec.
U tekutin rozhoduje velikost obalu (objem) a ne množství tekutiny. Tedy litrová láhev se dvěma kapkami vody se považuje za litr objemu a je tedy nepřípustná do kabinového zavazadla.
Tekutiny mohou být v maximálně 100 ml lahvích.
pastelky a železného angličáka, či hračku typu dinosaurus a nějaký originálně zabalený oplatek s sebou
pastelky = ano železný angličák = ano
dinosaurus = ano
jídlo obecně ano, pokud není v podobě tekutiny nebo gelu. Tj. oplatky bez problému, klidně deset balení.
speciální strava pro děti je povolena u infantů (dětí do 2 let) a to v rozsahu odpovídajícím době letu /cesty. Tady mohou být i tekutiny/gely a neplatí omezení na 100 ml. U bezpečnostní kontroly mohou požadovat pro rodiči, aby před nimi toto jídlo/pití ochutnal.
Hračky (a obecně vše co se bere na palubu) nesmí být ostré, nesmí být možnost tím ohrozit cestující/posádku a nesmí to být ve tvaru zbraně (pozor, i hračka, změnšenina pistole o velikosti 5 cm je považována za zbraň).
@lucenka píše:
jj, mají to i v podmínkách, že mohou v případě potřeby dát kabinové do podpalubí, proto je nejlepší se nechat odbavit a projít bezpečnostní kontrolou co nejdřív a neodkládat to na poslední chvíli
@lucenka píše:
U kontroly odbaveného zavazadla pasažér není přítomný
To záleží na konkrétním letišti. Před pár lety jsem zažil stejnou situaci, kdy si mě po odbavení zavazadla do nákladového prostoru zavolal bezpečnostní pracovník, jelikož se mu něco v mém kufru nelíbilo. Bezpečnostní kontrola odbavených zavazadel tam byla hned za odbavovací přepážkou.
Vlastně si mě nezavolal on, přihlásil jsem se sám, když jsem viděl, že si můj kufr vyžádal stranou a něco nad ním spekuluje. Protože byl kufr zabalen ve folii, tak jsem k němu běžel, ať jej zbytečně neotvírá a jelikož jsem měl doklady k podezřelé věci u sebe, tak se mi to nakonec i povedlo.