Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Míšo, všichni víme, co tchýně dokážou
Ikdyž já problémy se svojí nemám. Ale určitě bych jí řekla, aby některá témata přede mnou nevytahovala, že se o nich bavit nehodlám. Třeba se jí s tebou povídá líp, než s otatními. Já jsem zase taková, že bych jí nechtěla ublížit a pouštěla to druhym uchem ven. Ikdyž, když je toho pak hodně, tak člověk bouchne, sama to znám. Asi ti neporadim, ale kdyby ti to fakt tak hodně vadilo, zkus se poradil s psychologem. Nebo vyčkej, co ti poradí třeba holky, které mají podobnou zkušenost. Hlavně to chce klid. Já vim, to se řekne co? Moje tchýně taky pořád hučí a hučí, ale já už si zvykla a tak jí ani při tom hučení moc nevnímám ![]()
Míšo, zkusila sis o tom s ní promluvit?? Že tě to moc bolí, když ti pořád připomíná přítele a že se s ní o něm nechceš bavit.
Michaelo, ta samá tchyně o které jsi kdysi psala že se se synem ani nebavila? Nebo takového něco… Co přestat jí prostě odpovídat? Mi se to mluví, já to jak vylepšit vztahy s tchyní řešila 3 roky a skončilo to tím že jsem jí potykala do krav, sbalila se a odjela.
No a v tom je kámen úrazu já jsem si sní nikdy nepovídala a řekla jsem jí několikrát důrazně, že s ní nehodlám řešit minulost, ale ona furt začíná… To je právě to, pořád čeká že se do ní zamiluju a budu jí volat každej den, že se samuel vykakal a že se napapal a že tohle a tamto. jenže já jí to dnes i řekla jak to s ní mám ale ona mi napsala. já vím já počkám! no za to bych jí zabila! bude čekat na něco co mí nikdy nebude no je to mezi námi… a je to složitý asi t nemá řešení.
Jen taková vsuvka, je pravda, že synové a jejich maminky, jsou vždy u vnoučat na druhém místě? nevím jestli je to napsaný dobře, asi ne
ale že matka má vždy(většinou) lepší vztah se svoji mamkou než s mužovou. Mám totiž pocit že mi tchyně závidí vztah jaký mám se svou mamkou a ona by po mě chtla abych s ní měla ten samí…
Míšo, ber to tak, že ona je taky Samíkova babička, tak prostě chce slyšet, kdy kakal a co papal atd. Ale když tě to tak štve tak jí řekni „podívejte se, jsou témata, o kterých se s vámi nehodlám bavit, bolí mě to, takže budu ráda, když už se o nich přede mnou nebudete zmiňovat a tím mi to všechno moc ulehčíte“. Buď jí to trkne anebo nevim.
Hanule píše:
Michaelo, ta samá tchyně o které jsi kdysi psala že se se synem ani nebavila? Nebo takového něco… Co přestat jí prostě odpovídat? Mi se to mluví, já to jak vylepšit vztahy s tchyní řešila 3 roky a skončilo to tím že jsem jí potykala do krav, sbalila se a odjela.
jo je to ta samá asi se v ní hlo svědomí nebo nevím! no ignorovat já jí nechci ubírat právo na Samuela právě, protože její manžel a její dcera- ty mám moc ráda…
22:12Alena
ahoj…
22:15Alena
budeš se mnou mluvit? prosím
22:16Já
jo ahoj
22:16Alena
jak se máte?
22:17Já
ale jo jde to… učim se.
22:20Alena
přeji úspěšnou maturu, jsi šikovná
22:22Já
děkuju ještě nechval zatím není za co…
22:24Alena
ty to zvládneš levou zadní a co dělá moje sluníčko …
22:25Já
spinká… už od 8
22:28Alena
to už by mohl přijet brzo k babičce, taky ráda spinká a po Samíkovi se jí stýská
22:31Já
no to nevím kdy, pořád ještě kojím takže asi ne.
22:33Alena
no až to půjde
22:33Já
to ještě potrvá
22:34Alena
já počkám…
22:41Alena
je mi zle s myslela jsem, že mi pmůžeš
22:42Já
nevím jak.......
22:43Alena
nevím, ale potřebuje tě¨
a Sama
22:44Já
jenže vy mi připomínáte pavla a mš je pak strašně smutno.....
22:45Alena
ty mi ho taky připomínáš a v dobrým…
22:46Já
nj každej to má jinak
22:47Alena
co chceš? klid bez nás?
22:50Já
to nejde.......... nemůžu vám vzít právo vídat se se samuelem.....
22:53Alena
mluvíš o právu a sama to cítíš jinak, je mi to líto…snad jsem to celé nezavinila já
22:55Já
ne ty za nic nemůžeš hold to já mám prostě tak............ ale právo
máte......
22:57Alena
díky za právo ale kdyby bylo ze srdce dané bylo by mi líp…alespoň dnes
22:59Já
já za to ale nemůžu no a dneska není den ničím vyjimečnej!!
23:00Já
Sakra tak mi nic nevyčítej.
já za to prostě nemůžu srdci neporučim
23:02Alena
nic nevyčítám ani neporoučím, jen čekám, promiň
23:03Já
nevím jestli se z mé strany někdy dočkáš asi to nepůjde.......... Neumím předstírat........
23:05Alena
myslela jsem si to. nevím proč, ale budiž, co navrhuješ dál?
Já
nevím nechat to tak jak je........ můžete kdykoliv přijet a tak… nevi jako co s tim dělat když není s čím…
23:08Alena
díky, to stačí
23:08Já
Mě to mrzí ale já fakt nemůžu jinak
23:11Alena
ty promiň, mám za sebou těžký den. vůbec jsem nechtěla být tak přímá…těším se na Tebe a Sama, mám
nová super trička a kalhotky, jen potřebuji číslo čepičky, změř mu prosím hlavičku..díky
23:16Já
50 cm tuším velikost 3.
možná je to dobře že si přímá byla, ale nezlob se prosím na mě když ti nevolám nepíšu a nemám potřebu sdělovat......... nechce se mi myslet na pavla!
23:25Alena
chápu, nechoval se jak měl, to obě
víme…promiň mi, ale já ho mám teď jako film…od malinka si ho pořád promítám, zdá se mi o něm ..na Tebe se nezlobím, žiješ si svůj život a já ti přeji jen to nejlepší, asi jsem se ti do něj blbě nabourala, ale díky tobě a pavlovi
23:28Já
Ježiši já pavla za nic neobvinuju sakra!!! hončim tuhle debatu akorát zas nebudu moct spát!! super!! Já ho pořád miluju!! víš? tak mi ho užý nepřipomínej!
23:31Alena
tak jsem se ti chtěla svěřit a ty se na mě zlobíš, moc se omlouvám
23:34Já
nezlobím se na tebe jen jsem ti už snad jednou říkala? že o tom a o ničem nechci mluvit? nebo ne?
23:38Alena
komu to mám říct, když ne tobě…líbám Sama a hezký víkend, pozdravuj doma
23:41Já
No komukoliv jinýmu! Hlavně ne mě!
nemáš jenom mě! máš evu petra......
23:45Alena je offline.
23:46Já
Já s tebou hold nikdy nebudu cítit lítost! protože litování se a toho co se stalo vede akorát k depresím! a je to zbytečný já prostě nehodlám řešit nic z minulosti!, protože ta se vrátit nedá!!
Tak toto je naše diskuse aby jste věděli jak to bylo… pište co vás napadne… děkuju
Podle mne ona v tobe vidi posledni vlakno, ktere ji se synem spojuje. Tebe mel nejradsi, tebe miloval, byla jsi mu nejblizsi. Ona ho ztratila, kdyz tys ho ziskala. A ted proste visi na tobe aby synovi byla co nejbliz. Mluvit o nem chce, protoze ji schazi, a nikdo v rodine mu pravdepodobne nebyl tak blizko. Dej tomu cas, ona ta laska prejde na syna, a zkus se vzit do jeji kuze, mela bys nedej boze prijit o sveho maleho…
Teda Míšo, já věřim, že je jí smutno, chce o tom s tebou mluvit, ale ty se staráš o malého, dle rozhovoru soudim, že budeš maturovat, takže další starost a ona tě takhle po nocích „otravuje“. A ty její řeči by mi fakt dost vadily. Určitě tě má ráda i malého, ale opravdu, řekni jí všechno, co ti vadí, o čem ať nemluví, snad to pochopí.
janno píše:
Podle mne ona v tobe vidi posledni vlakno, ktere ji se synem spojuje. Tebe mel nejradsi, tebe miloval, byla jsi mu nejblizsi. Ona ho ztratila, kdyz tys ho ziskala. A ted proste visi na tobe aby synovi byla co nejbliz. Mluvit o nem chce, protoze ji schazi, a nikdo v rodine mu pravdepodobne nebyl tak blizko. Dej tomu cas, ona ta laska prejde na syna, a zkus se vzit do jeji kuze, mela bys nedej boze prijit o sveho maleho…
Jejda to bych se do její kůže nechtěla vžít musí to být strašné přijít o dítě, jenže už v jedné diskusi tady jsem psala (už nevím jaká to byla) že ona se synem neudržovala posledních 6 let vůbec žádný kontakt nic, bylo jí jedno že á holku bylo jí vše fuck ani na vánoce ho nechtěla vidět víš odhlásili u od nich trvalý bydliště atd..... no to by bylo na dlouhý povídání… A ani neví proč, ale to už se nikdy nedozvím a radši ani nechci, jen vím, že pavel byl striktně proti bohu a oni jsou celá rodina věřící a také že aleny manžel není jeho otec, a on se to dozvěděl až 17… no jejich rodiné vzathy jsem nikdy nechtěla raději znát abych se do nich nezamotala… Jo a Pavel mě se svou mamkou taky nikdy nechtěl seznámit jen pořád mluvil o svojí sestře a nevl. tátovi je měl doopravdy rád.
Dana27 píše:
Teda Míšo, já věřim, že je jí smutno, chce o tom s tebou mluvit, ale ty se staráš o malého, dle rozhovoru soudim, že budeš maturovat, takže další starost a ona tě takhle po nocích „otravuje“. A ty její řeči by mi fakt dost vadily. Určitě tě má ráda i malého, ale opravdu, řekni jí všechno, co ti vadí, o čem ať nemluví, snad to pochopí.
Já se to snažím říkat věř, že tento rozhovor nebyl první ani poslední byli i horší… říkám co to jde jenže ona si prostě nedá říct.. Já vím že nás má ráda já bych jítaky chtěla mít ráda jen mi to prostě nejde.. A zase nechci k ní být nějak moc přísná nebo tak, protože jí chápu, že jí to musí bolet, přijít o syna a nechci jí nějak ublížit, protože ona to pak přenáší na svou 16 letou dceru, která mě pak obvinuje z toho že má její máma kvůli mě deprese! ![]()
jo a to že otravuje po věčerech je běžné pak nemůžu dlouho spát… no ale taky moje chyba že že nespím
a jsem napočítači.......
Míšo - v první řadě musíš řešit sama sebe a svůj život s maličkým Samem a teprve pak se ohlížet na „tchýni“ která neměla s tvým přítelem dobrý vztah.
Opravdu mi to připadá, že v tobě vidí pouto k synovi, jak už to tu někdo psal. Možná si vyčítá, jak to mezi nimi bylo a snaží se napravit aspoň vnoučkovi…
Markit.Hl píše:
Míšo - v první řadě musíš řešit sama sebe a svůj život s maličkým Samem a teprve pak se ohlížet na „tchýni“ která neměla s tvým přítelem dobrý vztah.
Opravdu mi to připadá, že v tobě vidí pouto k synovi, jak už to tu někdo psal. Možná si vyčítá, jak to mezi nimi bylo a snaží se napravit aspoň vnoučkovi…
No to pouto k samuelovi jako svému synovi, toho se bojím nejvíc! že se na něm bude snažit vynahradit to co pavlovi nedala. A to si nepřeji… Jen nevím jestli to můžu ovlivnit jinak než se s ní nestýkat?
nechci jí v ničem zas křivdit.....
Myslím, že teď v první řadě bys ji měla do matury hodit fakt za hlavu…
A pokud si nedá říct na slušnější a přímé, budeš muset trochu ostřeji. někdy to jinak nejde ani s blízkými,natož s „cizí“ protože v podstatě k tobě opravdu cizí je.
A tím, že je malý jejich vnuk a ty umožníš styk ti pořád budeš přítele připomínat a ona se k němu asi pořád bude vracet a bude Sama srovnávat......... nebylo by pro tebe jednodušší je odstřihnout úplně???? Máš na to to zvládat?? Já bych na to psychicky asi neměla sílu.
A Sam má sice právo na styk s babičkou, ale ona si musí přijet a respektovat tvé podmínky. Malý ji v asi nezná, pro něj je cizí a jako poslat ho tam, že by si ho odvezla, jak psala mi přijde jako postavené na hlavu… Pro něj je to cizí člověk.
A že nechceš křivdit, je třeba, aby se ona dala sama do kupy… a pak ji teprve můžeš řešit. Jak se na to její chování dívá její manžel??
Příspěvek upraven 09.05.10 v 01:17
Mám problém se svou tchýní, ona by asi nebyla tak špatný člověk, možná ani není špatný člověk, jen s ní prostě nechci mít nic společného protože mi strašně připomíná mého přítele. a mě to apk vadí a bolí. nechci jí volat psát navštěvovat atd. Ale řekla jsem jí, že může Samuela kdykoliv přijet navštívit atd...... no ale ona si po mě prostě vynucuje abych ji měla ráda. viz dnešek je to přesně rok co zemřel přítel a ona mi napsala jako vždy večer co dělá sam atd. já jí vždy odpovím ale dál s ní nedebatuji, jenže ona mi o pavlovi začala mluvit a začla se mi omlouvat za to že s námi není i když ona z to vůbec nemůže!! Pak mi píše a komu to má říct když ne mě? a to má tisíce kamarádek, dceru manžela - ale s nimi si nepovídá kašle na ně myslí si, že ona je ta jediná kdo je nejublíženější a nedokáže pochopit, že každý svůj smutek řeší jinak… je to asi otázka pro psychologa jen se z toho potřebuju nějak vypsat…