co učit 15-cti m. dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
162
14.6.07 16:52

co učit 15-cti m. dítě

Ahoj,
poraďte mi, dochází mi inspirace. Co mám učit malou?
Umíme ukázat nos, ucho,zoubky, pusinu,pupik, pipinu, prdelku. Dělá jak je velká, paci, šiju boty, prosim, tyty.Umí vařila myšička, pak nějaké říkanky z plavča. Žvatlá slovíčka táta, bába, děda, dej to,máma, auto.Ví, že kravička dělá bu, pejsek vrr, kočička mňau, ovečka be, slepička koko, kačanka kač, kač.Rozeznává ham a mňam (to, co jí chutná), ale tí jsem já vystřílená. V okolí nemáme žádné malé dítko v rozmezí 0-3, takže nemůže nic okoukat a když se zeptám švagrové, tak skončíme u diskuzem že jsem vadná, protože malá nechodí na nočník, zatímco její děti na něm sedí od 6m., takže jí mám učit nočníkovat.
Nechci porovnávat, co které dítko v tomhle věku umí nebo neumí, jen chci poradit, co se jim snadno učí a co by je mohlo bavit.
Moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
14.6.07 17:49

Už si to nepamatuju tak přesně (synovi jsou už 4 roky), ale já jsem si okolo těch 15 měsíců všimla, že synovi jde učení čehokoliv docela dobře a baví ho to. Takže jsem začala s učením těch praktičtějších věcí, než je že kravička dělá búú. Zkusili jsme nočník a on se to naučil dost rychle a bez problémů. Někdy v té době dostal rýmu, takže jsme učili smrkat. Prostě myslím, že v tomhle věku už se dá naučit i něco z takovýchhle dovedností (ale chce to vyzkoušet, nenutit, učit zábavnou formou). Ještě si pamatuju, že jsme víc cvičili pojmenovávání různých věcí a zkoušeli jsme čmárat pastelkou a „malovat“ prstovýma barvama.

• Citovat
  • Upravit
20656
14.6.07 19:55

určitě bych doporučila pokračovat s říkankama a písničkama, dost to pomáhá k rozvoji řeči (nebo spíš pazvuků ;-) ) a co si tak pamatuju, tak u nás hodně vládlo kreslení vším na všechno.
Učila jsem malovat kolečko - teda říkali jsme klubíčko a k tomu říkanku, co mi poradila máma: „Motám, motám klubíčko, co to bude Aničko, jeden metr, druhý metr, jé to bude krásný svetr.“ a u toho se prostě čárá dokola, nejdřív jsem jí vedla ruku, protože jí to nešlo, ale docela rychle to díky tomu pochopila.
No a pak samozřejmě ukazování obrázků a napodobování všemožných zvuků. Ještě k těm říkankám jsem si vymýšlela různý pohyby, který jsem si snažila zapamatovat, abych je dělala pořád stejně a malá se je mohla naučit. … třeba na „prší prší jen se leje“ jsem dělala prstama jako déšť od shora dolů, „kam koníčky pojedeme“ ruku nad oči a rozhlížet se apod :-)

Víc už mě fakt nenapadá, ale zkusim ještě popřemýšlet ;-) Sandra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
15.6.07 20:17

Ahoj stepiku,
nevím, jak starou máš holčičku, my máme dvojčata, je jim 16,5 měsíce. Části těla, které umíme ukázat na dětech i na nás dospělých, jsme rozšířili ještě o oko, tváře, krk, ručičky, nožičky a zadeček. Děti poznají bebí, pihu. K dopravním prostředkům - pořád venku sledujeme a umíme ukázat a říct auto, kolo (jízdní i kolo u auta), éro. Zvířátka jsme rozšířili o jak dělá kukačka, vrána, had a tygr (řve). Poznáme pipi (bydlíme kousek od lesa, tak to u nás všechno pěkně zpívá). Učím děti pochopit jednoduché dotazy, třeba: kam půjdete? PA. S kým půjdete, kdo půjde také: máma, kdo ještě? mimi. Co jste dneska viděli? ija (koně), bů, pipi, auto..... Hanička umí na otázku, jak se jmenuje říct Hana. Děti si chodí pro knížky, když je pošlu, ať si nějakou přinesou (dost často přinesou takovou, kde není ani písmenko :-)). Hodně čteme, nejraději Krtka, pak ukazují, kde jsou kytky, kde jsou zvířátka. Mám také pár knížek, kde jsou skutečné fotky, třeba z farmy, tak si říkáme, co tam je. Někdy mi taky dochází fantazie, ale pak buď mě, nebo babičku něco napadne a učíme je zas něco nového. Ale při vší snaze, nejčastější slovo je stejně papat!
Pokud jde o nočník, nechtějí o něm ani slyšet. Asi by si s ním děti hrály, ale sednout si na něj bez pleny, to ani náhodou.
Ahoj Jana s dvojčaty

• Citovat
  • Upravit
1685
24.7.07 22:56

Ahojky…já jsem naučila naši Jáju ještě dupy dupy a cupy cupy (pásla ovečky), utřít si ruce do utěráku po jídle, utřít si nos a taky nosí drobný odpad (nitku, papír) velice ochotně do koše. Občas zametá smetákem i smetáčkem a taky vaří pro kočku, panenku i maminku.

Učím jí měsíce části těla,ale stejně neustále ukazuje bříško na krku :-) Pejsek dělá u nás mňau, stejně jako kočka,ale sova ta dělá húf húf…

Dle mého názoru se dítě v 15 měsících může s nočníkem seznámit(dcera ho nosí a hlásí, že dělá aaa) ale aby se do něj vyprazdňovalo je celkem brzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
26.8.07 00:00

Já mám takový úchylné nápady, protože naše dcerka se naučila v tomhle věku (a o chvíli později) spíš potrhlé věci, než třeba chodit na nočník (stále dělá „čí“a „ee“ kamkoli, jen ne do nočníku či na záchod). Během oblékání se naučila rozeznávat, která ruka (noha) je levá a pravá. V roce a půl uměla spočítat věci nebo lidi do pěti (ostatní bylo „moc“). Taky je čas na barvy (u nás ovšem dodnes neumíme dát do vkládačky správné tvary do správných otvorů :oops: ). Kreslení je skvělá věc, ty kolečka jsou perfektní, taky je fajn nechat dítě „domalovat“ obrázek (nakresli medvídkovi čepici, ucho…). Dá se zkoušet s xylofonem nebo třeba piánem, jestli pozná písničku jenom podle melodie (hafhaf - skákal pes…). Hmmm, a taky je legrace učit dítě hledat věci podle „navigování“ - panenka je pod tou židlí u okna… No, a my jsme se v tomhle věku hlavně teprve učili chodit… A jezdit na odrážedle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí