Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A taky mco rada vyndava oblecnei ze skrine, vytahne jednu vec, prohlidne, hodi za sebe a jede dal..moc rada taky boura brachovo vytvory z kostek, a miluje auta, takze cely den mame doma bbrrm, brrrm, a taky ted dela bubliny ze slin..velka legrace
@Aknyt píše:
@mona.k.79 a co bys po ní chtěla? Vždyť ani Karolínka nechodila sama v jejím věku. Hlavně že leze!!! A prý je lepší z hlediska psychomotorického vývoje, když déle leze a posiluje si ty svaly, které pak potřebuje pro zdravý vývoj páteře. Neboj, času ještě má dost. Každé dítě je jiné - Hanička začla chodit sama těsně před rokem, ale měly jsme kolem sebe děti, které chodily od 9 měsíců a děti, které začly v roce a půl. Důležité jsou pokroky, ne jestli „uteče roku“. A taky se ti může stát, že během týdne se ti postaví a rozběhne a budeš koukat jak puk, že to „nešlo“ a najednou ji nemůžeš zastavit
karolínka nechodila!!! jen lezla, ale ona byla po těžkym porodu..ALE ZATO UMĚLA UKAZOVAT NA ZVÍŘÁTKA, POZNALA CO JE CO, UMĚLA KRÁVU, PSA, KOČKU, DRŽELA SI SAMA PITÍ ATD ATD, to ta moje mimi holčička neumí NIC.. jen oblézat nábytek, tancovat, pacipaci, kuku a žvatlat ![]()
@mona.k.79 Neboj, Hanička taky neuměla zvířátka v Berunky věku, tedy uměla psa, protože ho máme doma. Není to taky tím, že jsi měla víc energie a času, když byla Karolínka sama? Přece jenom jsi měla asi víc času s ní trénovat, teď máš ty holčičky dvě a času už tolik není. Sestřenky synek v roce a půl si ani nestoupal, nemluvil, nic neuměl… a teď bude promovat na právech, sportuje… dej vaší princezně čas. Podle tabulek by dítě mělo umět kdovíco, taky se kamarádky ptali, jestli její dítě (rok a půl) mluví ve větách… v roce a půl mi malá říkala stěží jednotlivá slova. A pokud se pamatuju, tak Karolínka mluvila moc pěkně už ve 14 měsících, kdy jsme spolu byly venku.
@Aknyt píše:
@mona.k.79 Neboj, Hanička taky neuměla zvířátka v Berunky věku, tedy uměla psa, protože ho máme doma. Není to taky tím, že jsi měla víc energie a času, když byla Karolínka sama? Přece jenom jsi měla asi víc času s ní trénovat, teď máš ty holčičky dvě a času už tolik není. Sestřenky synek v roce a půl si ani nestoupal, nemluvil, nic neuměl… a teď bude promovat na právech, sportuje… dej vaší princezně čas. Podle tabulek by dítě mělo umět kdovíco, taky se kamarádky ptali, jestli její dítě (rok a půl) mluví ve větách… v roce a půl mi malá říkala stěží jednotlivá slova. A pokud se pamatuju, tak Karolínka mluvila moc pěkně už ve 14 měsících, kdy jsme spolu byly venku.
no právě…:-( nemám čas a pěkně mě to se…
![]()
Jsem ráda, že jsem našla tuhle debatu, hodně jsem se uklidnila
, naše malá měla rok 27.1, byli jsme na roční prohlídce a doktorka byla úplně zděšená, malá by prý už měla sama chodit a spojovat slova a nevím co ještě
![]()
asi týden po té poradně se začala postavovat, další den se naučila padat na zadek a za 2dny začala obcházet nábytek
, ale slova pořád nespojuje, nevím jak ji to mám naučit
, čtu ji, ukazuju v knížce zvířátka a povídám ji jak dělají, ona mi vezme knížku a mrskne ji pryč
![]()
umí ukázat jak je veliká, paci paci, naháže kostičky do mluvícího hrnce a vždycky si zatleská, má z toho radost
, dává pusinky, dělá pá pá
@Sefa spojovat slova - to jako do vět? S tím začala naše malá asi ve 22 měsících - do té doby to byla jednotlivá slova (i když hodně slov). Ve dvou letech malá mluvila v kratších jednoduchých větách, spřátelené maminky z porodnice chlapeček už v souvětích… ale doteď si neřekne na záchod i když by ti uměl v souvětí vysvětlit, kde ten záchod je, jakou má barvu atd ![]()
@Sefa píše:
Jsem ráda, že jsem našla tuhle debatu, hodně jsem se uklidnila, naše malá měla rok 27.1, byli jsme na roční prohlídce a doktorka byla úplně zděšená, malá by prý už měla sama chodit a spojovat slova a nevím co ještě
![]()
asi týden po té poradně se začala postavovat, další den se naučila padat na zadek a za 2dny začala obcházet nábytek, ale slova pořád nespojuje, nevím jak ji to mám naučit
, čtu ji, ukazuju v knížce zvířátka a povídám ji jak dělají, ona mi vezme knížku a mrskne ji pryč
![]()
umí ukázat jak je veliká, paci paci, naháže kostičky do mluvícího hrnce a vždycky si zatleská, má z toho radost, dává pusinky, dělá pá pá
paní doktorka je nějaká divná… ![]()
No asi je divná
ona mě tak od počátku stresuje, prvně, že malá málo pije, málo přibírá…pak nosila třmeny a začala se plazit později, to taky hrozně prožívala
, ale teď už na ní prdím ![]()
myslela spojovat slova jako maminko bumbat, maminko papat a tak
jasně, některé dítko to asi zvládne, naše malá ale vůbec ![]()
Tak naše Sára bude mít rok za dva týdny. Umí paci paci, jak je veliká, kde má vlásky, bříško, nohy a očička.. Pak teda vařila myška, dělá pápá, ze zvířat jenom pejska. Plazit se začala v devíti měsících, sedla si před měsícem, nestojí, nechodí. Chdíme na rehabilitace, je naprosto v pořádku, vše začala pohybově dělat později. Snaží se přitáhnout se u pohovky a stoupat ale ještě jí to nejde. Dr je v pohode, že ma čas, do 18ti měsíců má dítě samostatně chodit… tak jsem v klidu…
![]()
@Sofiee píše:
Tak naše Sára bude mít rok za dva týdny. Umí paci paci, jak je veliká, kde má vlásky, bříško, nohy a očička.. Pak teda vařila myška, dělá pápá, ze zvířat jenom pejska. Plazit se začala v devíti měsících, sedla si před měsícem, nestojí, nechodí. Chdíme na rehabilitace, je naprosto v pořádku, vše začala pohybově dělat později. Snaží se přitáhnout se u pohovky a stoupat ale ještě jí to nejde. Dr je v pohode, že ma čas, do 18ti měsíců má dítě samostatně chodit… tak jsem v klidu…![]()
ale holčičku máš jenom jednu viď??
![]()
@Sefa tak u nás v roce teda spojování neexistovalo… v roce a půl bylo jen papat, pití atd. nebo samotné oslovení… cca ve 20 měsících začala spojovat mami pití, chcu papat apod. Rozmluvila se ve 2 letech a teď furt žvaní. Ale v roce jsme měli maximálně spojování typu Háňa (dlouhá pauza) bác, táta (dlouhá pauza) pa ![]()
Naše malá má 11 měsíců a umí pacipaci, udělá tuli tuli, udělá pápá, udělat prosím prosím, dát pusu, ukázat jak bude velká, silná a jak se má, když řeknu kde je pejsek, kůň a podobná zvířatka, ukáže na ně, svoje hračky taky rozezná - kde má auto, beruška medvídek, čiti (knížka) - nejraději má plyšovou šmoulinku, když se zeptáme jak děla šmoulinka, tak začně zpívat (zpívali jsme jí tu melodii ze šmoulů) má ráda písničky, ráda tancuje, ukáže kde má vlásky, zuby a pusu. Postaví se o nábytek ale nechodí za to umí dlouho už sama stát. Už celkově rozumí kde je blik blik (světlo), auto, kytí(kytičky). Mluvit umí táta, ještě, kde, někdy máma, ne, houpy. A co na ní všichni chválí je to, že poslouchá. Řekneme ne a hend ví která bije. Ale myslím že každé dítě je jiné a taky hodně závisí na tom, jak se rodiče věnují. Já jsem s malou nonstop a manžel jak příjde z práce se jí taky hodně věnuje. Je to naše
moc jí milujeme a dělá nám velkou radost.
@miki230590 píše:
Naše malá má 11 měsíců a umí pacipaci, udělá tuli tuli, udělá pápá, udělat prosím prosím, dát pusu, ukázat jak bude velká, silná a jak se má, když řeknu kde je pejsek, kůň a podobná zvířatka, ukáže na ně, svoje hračky taky rozezná - kde má auto, beruška medvídek, čiti (knížka) - nejraději má plyšovou šmoulinku, když se zeptáme jak děla šmoulinka, tak začně zpívat (zpívali jsme jí tu melodii ze šmoulů) má ráda písničky, ráda tancuje, ukáže kde má vlásky, zuby a pusu. Postaví se o nábytek ale nechodí za to umí dlouho už sama stát. Už celkově rozumí kde je blik blik (světlo), auto, kytí(kytičky). Mluvit umí táta, ještě, kde, někdy máma, ne, houpy. A co na ní všichni chválí je to, že poslouchá. Řekneme ne a hend ví která bije. Ale myslím že každé dítě je jiné a taky hodně závisí na tom, jak se rodiče věnují. Já jsem s malou nonstop a manžel jak příjde z práce se jí taky hodně věnuje. Je to našemoc jí milujeme a dělá nám velkou radost.
Mě to přijde, že ji to moc biflujete. Prej udělá papa a tulituli
zkus ji chválit za její originalitu a na co si prisla sama. To pak nenápadně podporujte a rozvijejte. Aby pro samé páči paci a jak jsi velká a dej pusinku měla prostor na rozvoj osobnosti dle genetických předpokladu a vnějšího inspirativniho okolí.
Já treba zůstala v nemem úžasu, když si kluk ve vaně namacel ruce pod kohoutkem a věrnými pohyby si myl obličej, pak tělo…fakt jak dospelej ![]()
Já tohleto učení nikdy moc nechápala k čemu je to dobré, děcko není cvičená opička co na povel dá pusinku nebo zatleská
neučila jsem to ani jedno a nemám pocit, že by byly o něco ochuzené nebo že bych se jim méně věnovala ![]()