Čočková polévka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10631
31.5.13 13:25

A ještě moje babička dělávala čočkovku na slakokyselo a byla taky výborná :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
615
31.5.13 13:26

@00000 To jo, já také nejsem odborník na zdravou výživu. Byl to jen tip, pokud se někdo snaží používat jen koření, které neobsahuje dochucovadla… Já jen, že jsem tohle koření dostala a byla jsem docela příjemně překvapená. Sama tedy koření s dochucovadly nepoužívám, ale všeho s mírou. Myslím, že trochu toho nebo onoho nezdravého nevadí (samozřejmě vzhledem k věku dítěte, pokud je to pro něj).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
31.5.13 13:27

@Bublana Píšu si :potlesk: Prostě, jaký maso máš, takový tam dáš. Já dělala vždycky jen hovězí. Kuřecí se mi zdál slabej. Mám se ještě co učit. :oops: :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
31.5.13 13:28

@NikysekR To neznám! Snad ne kromě octa i cukr? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
31.5.13 13:28

@00000 nové koření, celý pepř, bobkový list

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
31.5.13 13:31

@HATI Vzhledem k tomu, že malé už budou brzy dva roky, už na to nejsem tak háklivá. Snažím se ale, aby měla aspoň trochu zdravější jídlo, než jsem byla zvyklá vařit, proto jsem taky obnovila tuhle diskusi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10631

@00000 Jojo, vařívala nám to a byla opravdu moc dobrá. Nedávala tam už ale česnek a majoránku. Jen sůl a pepř. Jinak ještě brambory, mrkev a čočku samozřejmě. Jíšku dělala se smetany a nakonec to ochucovala octem a cukrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000

@paola white Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
31.5.13 13:32

@00000 dělám cibulovou jížku a tu pak zaliju již připraveným vývarem, který mám v mražáku, nebo normálně vodou. čočku vařím zvlášť. Do vývaru přidám nakrájenou koř. zeleninu ( mrkev, petržel, celer ) dávám i jednu menší bramboru nakrájenou na kostičky, aby to nebyla jenom čočka. Před koncem přidám pepř, majoránku a česnek a hlavně libeček, petrželku a pažitku.

Vývar vařím v co největším hrnci cca 5-6litrů: hovězí maso( nejlepší jsou plátky klišky s kostí, dávám tak asi 2 ty plátky) můžeš použít i jiné, dám do studené vody. Pak dávám 2 celé mrkve, petržel a kus celeru, jednu celou cibuli i se šlupkou, 4-6 bobkových listů, kuličky nového koření a pepře dle chuti, dávám odhadem, vařím pomalu několik hodin. Sliju a nechám vychladnout a zamrazím, někdy to maso zaliju ještě jednou, dám novou zeleninu a koření a udělám znovu, tento vývar je slabší a je vhodný hlavně do omáček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
31.5.13 13:33

@NikysekR Jíšku ze smetany, to taky slyším poprvé. To musela být pochoutka, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10631
31.5.13 13:34

@00000 Tak jako myslím jíšku klasicky - máslo a mouku. A místo vody zalít mlíkem a smetanou. Pochoutka to byla. Ale skoro všechny babičky vaří dobře :hug:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.5.13 13:34

@00000 přesně tak, stačí i z kostí, to je za pár kaček. Jinak kuřecí dělám nejvíc z celého kuřete, právě, aby nebyl slabý. Taky moc záleží na tom, že nesmíš dát moc vody k množství masa, jinak by byl i hovězí slabej. Na tohle, než jsem přišla :roll:, jsem se taky musela radit s mamkou :oops:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
31.5.13 13:41

@Bublana Proto jsem se ptala na to množství. Ale to se asi musí vidět, ne o tom jen tady psát. Zkusím radši míň vody než na polívku.
Když už se tady ztrapňuju, tak mi prosím napiš, co pak děláš s tím vyvařeným kuřetem? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
31.5.13 13:43

@NikysekR Já jsem právě z babičky zklamaná. Vždycky jsem ji obdivovala, jak umí chutně vařit, ale poslední dobou jsem si uvědomila, že skoro do všeho dává bujón. :evil: A to já teda nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.5.13 13:51

@00000 prosím Tě, to není žádný ztrapňování :kytka:
Prostě, čím míň vody, tím silnější vývar bude. Třeba na ten z celého kuřete, dávám tak dva litry vody. Na vývar z kostí dám vody víc, protože tam kostí dám dost. To chce fakt vyzkoušet a poznáš sama.
Jinak s kuřetem… Mám dvouleťáka, takže kuře pak zbaští většinou on, něco oberu do polévky, nebo ho dám opéct, peče se chvilku, protože už je vlastně vařené, takže jen tak „na kůrčičku.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí