Čočková polévka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12272
31.5.13 19:41
@mersii píše:
Já bych chtěla jen upozornit, že pokud dáváte nějaké ochucovadlo bez glutamátu, tak doporučuju ještě jednou přečíst složení. Protože ve většině výrobků, kde se píše „bez glutamátu“ je vetšinou něco z tohoto: kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky, kvasničný extrakt, hydrolyzovaný protein, maltodextrin, kaseinát sodný nebo bílkovinný hydrolyzát. A je to pořád glutamát, jen tomu říkají jinak. http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?… poslední odstavec.
Já kupuju bio sypkou směs z Alberta a tam je teda max jen sůl.K čočce :lol: taky dávám jen sůl, majoránku A česnek. Čočku vařím společně s osmahnutou cibulkou a nastrouhanou kořenovou zeleninou, nakonec trochu zahustím jíškou a okyselím šťávou z citronu.

A jsi si jistá, že kvasničný a kvasnicový extrakt je to samé? Já to už jednou zjišťovala a vyšlo mi z toho, že kvasničný extrakt = glutaman a kvasnicový extrakt je z kvasnic. Odkud jsi čerpala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
31.5.13 21:12

@paola white Já neřekla, že je to blbost, jen říkám, že mi to není jasné jestli potom opravdu stačí jen kostka z tvořítka na dochucení omáčky a jak přesně se musí takový vývar udělat, aby to mělo smysl do tvořítek. Můžu se tě zeptat, to děláš vývar z masa nebo kostí? A jaké zhruba množství, kolik kg kostí nebo masa a zeleniny na litr vody. Nebo to děláš obyčejný vývar, běžné množství, jen teda ta síla je daná délkou vaření? Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
31.5.13 21:16

@Kamila Jakub dělám ho z hovězích morkových kostí a dám jen vařit do vody. bez zeleniny. dělám do největšího hrnce, ten je asi 7 litrů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
31.5.13 21:18

@kolozubka Tak já nevím, myslela jsem, že je to to stejné a hlavně že to není glutaman, když je to právě v přísadách BIO nebo NATUR? 8o Třeba tady http://www.chemievjidle.cz/…orr-unilever tato přísada nesvítí modře, takže by to nemělo být nic umělého, natožpak glutaman. Všechny E a podobný srajdy jsou tady vždycky označeny modře, ale ty kvasnicové ani kvasničné extraky nejsou, tak jsem zmaten :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
31.5.13 21:18
@mersii píše:
Já bych chtěla jen upozornit, že pokud dáváte nějaké ochucovadlo bez glutamátu, tak doporučuju ještě jednou přečíst složení. Protože ve většině výrobků, kde se píše „bez glutamátu“ je vetšinou něco z tohoto: kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky, kvasničný extrakt, hydrolyzovaný protein, maltodextrin, kaseinát sodný nebo bílkovinný hydrolyzát. A je to pořád glutamát, jen tomu říkají jinak. http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?… poslední odstavec.
Já kupuju bio sypkou směs z Alberta a tam je teda max jen sůl.K čočce :lol: taky dávám jen sůl, majoránku A česnek. Čočku vařím společně s osmahnutou cibulkou a nastrouhanou kořenovou zeleninou, nakonec trochu zahustím jíškou a okyselím šťávou z citronu.

extrakt z kvasnic NENÍ glutamát. respektive je, ale je to přírodní glutamát na který se nakonec rozloží většina potravin. já kupuju bujón od Alnatura a ve 100 g je 6× menší množství metabolizovaného glutámátu než ve stejném množství rajčat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
31.5.13 21:20

@Kamila Jakub buď v klidu. tohle je dost populární mýtus, ale kvasnicový extrakt není glutaman sodný ;) klidně ho dávej není nijak závadný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
31.5.13 21:20

@paola white Děkuju! Vyzkouším. Chystám se na to už dlouho, ale odrazovalo mě to, že na litrové sklenice nemám v mrazáku místo a na ty tvořítka jsem si říkala, že to bude málo a nebude to fungovat na kostičky :D Tak vyzkouším, ještě jednou díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
31.5.13 21:22

@Kamila Jakub dej ho vařit večer a pomalinku probublávat do rána. jak jednou uvaříš už nikdy nebudeš chtít jiný ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
31.5.13 21:35

@paola white A ani to nesolíš? Fakt jen samotné kosti, jo? Ty brďo, jsem zvědavá, udělám asi hned zítra :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
31.5.13 21:36
@Kamila Jakub píše:
@kolozubka Tak já nevím, myslela jsem, že je to to stejné a hlavně že to není glutaman, když je to právě v přísadách BIO nebo NATUR? 8o Třeba tady http://www.chemievjidle.cz/…orr-unilever tato přísada nesvítí modře, takže by to nemělo být nic umělého, natožpak glutaman. Všechny E a podobný srajdy jsou tady vždycky označeny modře, ale ty kvasnicové ani kvasničné extraky nejsou, tak jsem zmaten :)

Ne není to to samé. Kvasničný extrakt je glutaman, kvasnicový je z kvasnic, takže přírodní. Mrkni tady: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
31.5.13 21:56

@Kamila Jakub rozhodně nesolit! kdy to osolíš, tak jak se ta voda vyvařuje tak by se to hodně koncentrovalo a bylo by to pak přesolené. dosolíš to vždy když budeš vařit z té menší dávky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1258
31.5.13 21:59
@kolozubka píše:
A jsi si jistá, že kvasničný a kvasnicový extrakt je to samé? Já to už jednou zjišťovala a vyšlo mi z toho, že kvasničný extrakt = glutaman a kvasnicový extrakt je z kvasnic. Odkud jsi čerpala?

tady to pisou http://m.vitalia.cz/…-z-podravky/

jinak zrovna dnes jsem se o tom bavila s pani ze zdrave vyzivy. a ta mi rekla, ze jedna firma vyrabi bio korenici smes s a bez kvasnic. takze neco na tom bude. a i kdyby ne, tak ja si stejne pro klid duse koupim ten bez :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
31.5.13 22:00

@mersii tak hodně štěstí při výběru potravin bez droždí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
31.5.13 22:08
@paola white píše:
@Kamila Jakub rozhodně nesolit! kdy to osolíš, tak jak se ta voda vyvařuje tak by se to hodně koncentrovalo a bylo by to pak přesolené. dosolíš to vždy když budeš vařit z té menší dávky

OK, super, díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
31.5.13 22:09

@Kamila Jakub dej vědět jak si dopadla ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí