Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Čočkovou vařím z vody. Ochutím majoránkou, trochou česneku a octem.
My máme rádi moc čokovou z červené čočky, ta je i líp stravitelná, nemá slupku.
Na oleji zpěnit cibulku a česnek nakrájené na malé kousky. Přidat rajčatový protlak, čočku, zalít vodou a uvařit do měkka. Na závěr osolit. Do talíře se může přidat jogurt nebo zakysaná smetana. V původním receptu se polívka vaří s pár sušenými chilli papričkami, polívka je hodně pikantní.
@Bublana Ahoj, můžu se jen zeptat, jak máš vývar v mrazáku? Já už nad tím delší dobu přemýšlím, že to začnu praktikovat taky, četla jsem tady, že to ženský dávají do tvořítka na led. Pořád ale přemýšlím, jestli třeba do omáčky stačí dvě-tři „ledové“ kostky z tvořítka nebo kolik? Jak to prosím tě skladuješ v mrazáku ty?
@Kamila Jakub, mám ho v litrových dózách, někdy zpracuju i dvě najednou.
Ty jo, tvořítka na led
Nepoužívají to třeba jen tak jako na porci jídla pro malinké děti? ![]()
Rozmixuju vařené brambory i trošku čočky (asi 10-20%) Dochutím solí, majoránkou, pepřem. Dcera se po tom může umlátit. ![]()
Já nenapsala, že klasickou čočkovou polívku zahušťuju jíškou.
@Bublana Právě se mi to zdálo taky divné, ty tvořítka. Ale včera to říkal večer i Pohlreich v té škole vaření co je teď na primě, tak tam dělal právě vývary a taky to tam zmiňoval, že je to dobré si udělat do mrazáku buď do pýtlíku nebo taky říkal ty tvořítka na led. A právě mi to není moc jasné, to bych musela dělat vývar strašně silný, aby to k něčemu bylo, tak dvacet kilo kostí na půl litru vody
Aby mě pak do omáčky stačily dvě kostičky tak jak bujónu
Nějáké ty velké dózy nebo sklenice mě taky napadli, ale mám jen malý mrazák, kliasickou kombinovanou chladničku, takže jen tři šuflata a už takhle mám furt plno, natožpak tam narvat litrový sklenice
A u pytlíku se bojím protržení ![]()
@Bublana Není to kuře pak bez chuti? Když ho peču, tak aspoň s máslem. ![]()
Já taky dělávám vývar z uzeného a pak v něm dodělám čočkovku a z uzeného plněné knedlíky se zelím nebo k bramborové kaši
doma se po tom můžou utlouct ![]()
Já dělám čočkovou polévku bez všelijakých umělotin a nepoužívám ani vývar, voda stačí, jen si pak člověk musí pohrát s dochucením.
Začínám tím, že si čočku aspoň na 2 hodiny namočím do vody, v té samé vodě ji pak uvařím, když je poloměkká, přidám na kostičky nakrájené brambory a event. zeleninu a dovařím doměkka. V jiném hrnci osmahnu dozlatova cibulku (je důležité, aby byla cibule zlatá, i to dodá chuť), lehce zapráším moukou, zaliju vodou, dobře prošlehám, přidám sůl, trochu pepře, česnek a vařím aspoň 15 minut. Potom přidám nasekaný libeček, ten dodá polévce skvělou chuť, přiliju uvařenou čočku s bramborama (i s tou vodou). Podle potřeby ještě dochutím solí a česnekem, klidně i ten libeček, já ho mám hodně ráda a nakonec přidám majoránku. Takhle se mi daří skvělá polévka a není třeba přidávat bujóny, vegetu a další chuťovky, ty by to akorát zkazily…
@Kamila Jakub Já si takhle mrazila zeleninovej vývar na jídlo pro malou. Ve skleničkách od výživy.
Já bych chtěla jen upozornit, že pokud dáváte nějaké ochucovadlo bez glutamátu, tak doporučuju ještě jednou přečíst složení. Protože ve většině výrobků, kde se píše „bez glutamátu“ je vetšinou něco z tohoto: kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky, kvasničný extrakt, hydrolyzovaný protein, maltodextrin, kaseinát sodný nebo bílkovinný hydrolyzát. A je to pořád glutamát, jen tomu říkají jinak. http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?… poslední odstavec.
Já kupuju bio sypkou směs z Alberta a tam je teda max jen sůl.
K čočce
taky dávám jen sůl, majoránku A česnek. Čočku vařím společně s osmahnutou cibulkou a nastrouhanou kořenovou zeleninou, nakonec trochu zahustím jíškou a okyselím šťávou z citronu.
@Kamila Jakub ty jo, tak to fakt nevím. Ale tak asi je to tak myšleno. Buď uděláš extrémně silný, který pak jen vyklepneš z tvořítka vlastně do vody a nebo není tak extra silný, je to v podstatě „polévka“, ale už do té omáčky neliješ vodu, ale samotný vývar. Třeba je to právě kvůli úspoře místa v mrazáku. Ale to by fakt muselo být z hodně kostí, aby to množství z tvořítka stačilo třeba na dva litry omáčky.
@00000 já to kuře normálně ochutím (sůl, pepř, kmín, ke konci papriku), podliju tím čerstvým vývarem
, hodím kostičku sádla, nakrájenou cibuli, houby a na málo stupňů dám opéct. To, že je vařený, má vliv jen na to, že je brzy hotový, jinak je to stejný, jak když děláš syrový.
@Kamila Jakub není to blbost, já dělám vývar 12 hodin a pak je silný. takže pak stačí 1-2 kostky do jídla. pokud děláš vývar dvě hodiny tak to ani není pořádný vývar a ten tam musíš nalít v mnohem větším množství
Dávám na kostičky mrkev a petržel, pak dávám majoránku, hodně česneku a sůl a cibulovou jíšku. Vůbec žádný kostky, bujóny ani vegety nedávám.