Čočková polévka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15225
31.5.13 13:55

Čočkovou vařím z vody. Ochutím majoránkou, trochou česneku a octem.
My máme rádi moc čokovou z červené čočky, ta je i líp stravitelná, nemá slupku.
Na oleji zpěnit cibulku a česnek nakrájené na malé kousky. Přidat rajčatový protlak, čočku, zalít vodou a uvařit do měkka. Na závěr osolit. Do talíře se může přidat jogurt nebo zakysaná smetana. V původním receptu se polívka vaří s pár sušenými chilli papričkami, polívka je hodně pikantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
31.5.13 13:56

@Bublana Ahoj, můžu se jen zeptat, jak máš vývar v mrazáku? Já už nad tím delší dobu přemýšlím, že to začnu praktikovat taky, četla jsem tady, že to ženský dávají do tvořítka na led. Pořád ale přemýšlím, jestli třeba do omáčky stačí dvě-tři „ledové“ kostky z tvořítka nebo kolik? Jak to prosím tě skladuješ v mrazáku ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.5.13 14:05

@Kamila Jakub, mám ho v litrových dózách, někdy zpracuju i dvě najednou.
Ty jo, tvořítka na led :?: Nepoužívají to třeba jen tak jako na porci jídla pro malinké děti? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
31.5.13 14:07

Já dávám vývar do sáčků a mrazím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
31.5.13 14:09

Rozmixuju vařené brambory i trošku čočky (asi 10-20%) Dochutím solí, majoránkou, pepřem. Dcera se po tom může umlátit. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
31.5.13 14:10

Já nenapsala, že klasickou čočkovou polívku zahušťuju jíškou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
31.5.13 14:12

@Bublana Právě se mi to zdálo taky divné, ty tvořítka. Ale včera to říkal večer i Pohlreich v té škole vaření co je teď na primě, tak tam dělal právě vývary a taky to tam zmiňoval, že je to dobré si udělat do mrazáku buď do pýtlíku nebo taky říkal ty tvořítka na led. A právě mi to není moc jasné, to bych musela dělat vývar strašně silný, aby to k něčemu bylo, tak dvacet kilo kostí na půl litru vody :mrgreen: :mrgreen: Aby mě pak do omáčky stačily dvě kostičky tak jak bujónu :D Nějáké ty velké dózy nebo sklenice mě taky napadli, ale mám jen malý mrazák, kliasickou kombinovanou chladničku, takže jen tři šuflata a už takhle mám furt plno, natožpak tam narvat litrový sklenice :( A u pytlíku se bojím protržení :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
31.5.13 14:14

@Bublana Není to kuře pak bez chuti? Když ho peču, tak aspoň s máslem. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
31.5.13 14:14

Já taky dělávám vývar z uzeného a pak v něm dodělám čočkovku a z uzeného plněné knedlíky se zelím nebo k bramborové kaši ;) doma se po tom můžou utlouct :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
31.5.13 14:15

Já dělám čočkovou polévku bez všelijakých umělotin a nepoužívám ani vývar, voda stačí, jen si pak člověk musí pohrát s dochucením.
Začínám tím, že si čočku aspoň na 2 hodiny namočím do vody, v té samé vodě ji pak uvařím, když je poloměkká, přidám na kostičky nakrájené brambory a event. zeleninu a dovařím doměkka. V jiném hrnci osmahnu dozlatova cibulku (je důležité, aby byla cibule zlatá, i to dodá chuť), lehce zapráším moukou, zaliju vodou, dobře prošlehám, přidám sůl, trochu pepře, česnek a vařím aspoň 15 minut. Potom přidám nasekaný libeček, ten dodá polévce skvělou chuť, přiliju uvařenou čočku s bramborama (i s tou vodou). Podle potřeby ještě dochutím solí a česnekem, klidně i ten libeček, já ho mám hodně ráda a nakonec přidám majoránku. Takhle se mi daří skvělá polévka a není třeba přidávat bujóny, vegetu a další chuťovky, ty by to akorát zkazily…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
31.5.13 14:15

@Kamila Jakub Já si takhle mrazila zeleninovej vývar na jídlo pro malou. Ve skleničkách od výživy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1258
31.5.13 14:18

Já bych chtěla jen upozornit, že pokud dáváte nějaké ochucovadlo bez glutamátu, tak doporučuju ještě jednou přečíst složení. Protože ve většině výrobků, kde se píše „bez glutamátu“ je vetšinou něco z tohoto: kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky, kvasničný extrakt, hydrolyzovaný protein, maltodextrin, kaseinát sodný nebo bílkovinný hydrolyzát. A je to pořád glutamát, jen tomu říkají jinak. http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?… poslední odstavec.
Já kupuju bio sypkou směs z Alberta a tam je teda max jen sůl.

K čočce :lol: taky dávám jen sůl, majoránku A česnek. Čočku vařím společně s osmahnutou cibulkou a nastrouhanou kořenovou zeleninou, nakonec trochu zahustím jíškou a okyselím šťávou z citronu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.5.13 14:22

@Kamila Jakub ty jo, tak to fakt nevím. Ale tak asi je to tak myšleno. Buď uděláš extrémně silný, který pak jen vyklepneš z tvořítka vlastně do vody a nebo není tak extra silný, je to v podstatě „polévka“, ale už do té omáčky neliješ vodu, ale samotný vývar. Třeba je to právě kvůli úspoře místa v mrazáku. Ale to by fakt muselo být z hodně kostí, aby to množství z tvořítka stačilo třeba na dva litry omáčky.
@00000 já to kuře normálně ochutím (sůl, pepř, kmín, ke konci papriku), podliju tím čerstvým vývarem ;), hodím kostičku sádla, nakrájenou cibuli, houby a na málo stupňů dám opéct. To, že je vařený, má vliv jen na to, že je brzy hotový, jinak je to stejný, jak když děláš syrový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
31.5.13 15:45

@Kamila Jakub není to blbost, já dělám vývar 12 hodin a pak je silný. takže pak stačí 1-2 kostky do jídla. pokud děláš vývar dvě hodiny tak to ani není pořádný vývar a ten tam musíš nalít v mnohem větším množství

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
31.5.13 19:36

Dávám na kostičky mrkev a petržel, pak dávám majoránku, hodně česneku a sůl a cibulovou jíšku. Vůbec žádný kostky, bujóny ani vegety nedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí