Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Já nemám obvoďáka roky. K ničemu mi nikdy nebyl a ani teď ho nepotřebuju ![]()
Ale je fakt, že jsem OSVČ.
No nevim, pochybuju, ze by neschopenku mohl vystavit nekdo jiny. Ale podle nadpisu jsem myslela, ze neco prodáváš. ![]()
Teoreticky může neschopenku vystavit i např. gynekolog nebo psychiatr, ale asi ne v souvislosti s karanténou covid.
Buď najdeš nějakého dobráka, který tě zaregistruje hned, nebo asi budeš muset vyčerpat dovolenou nebo neplacené volno. Nebo nevím ![]()
Zakladatelko, jste stále registrována u toho předešlého
vy se od něj sama aktivně nemůžete "odhlásit ", odhlašuje se novou registrací jinde, tzn až datem registrace jinde a podepsáním registračního lístku
na základě toho pojištovna ukončí registraci u předešlého a přehlásí vás k novému
tzn toho času jste stále registrována u původního, kontaktuje jej mailem a neschopenku by vám měl vystavit, stejně jako i vše kolem karanteny pořešit, protože vás má zatím registrovanou
Jinak je to běžný postup
mám x pacientů, co již jsou dávno odstěhováni, ale zůstavají zatím u nás, někteří vyloženě chtějí a chtějí dojet i z dálky a i dojedou když je třeba
jiní si zatím nepořešili nového, časem si jej pořeší
jakmile nás někto z nich kontaktuje a potřebuje řešit aktuální věci, tak řešíme, jelikož jsou stále registrování, je to běžné, tak se nebojte a kontaktujte stávajícího…měl by to pořešit
piste mail nebo volejte, nevolejte hned v pondělí ráno, to tam je peklo
![]()
@vokishka píše:
No nevim, pochybuju, ze by neschopenku mohl vystavit nekdo jiny. Ale podle nadpisu jsem myslela, ze neco prodáváš.
neschopenku vystavuje ten kdo pro danou nemoc léčí
tzn gynekolog, psychiatr, zubař, kdokoliv, prostě ten kdo řeší daný problém
v případě karanteny asi fakt nikdo jinej by neschopenku vystavovat neměl, než ten kdo vede karantenu / praktickej /, ale zakl. je stále registrována u svého původního, tzn řešit to tam, je k tomu kompetentní
@Borrealis píše:
Zakladatelko, jste stále registrována u toho předešléhovy se od něj sama aktivně nemůžete "odhlásit ", odhlašuje se novou registrací jinde, tzn až datem registrace jinde a podepsáním registračního lístku
na základě toho pojištovna ukončí registraci u předešlého a přehlásí vás k novému
tzn toho času jste stále registrována u původního, kontaktuje jej mailem a neschopenku by vám měl vystavit, stejně jako i vše kolem karanteny pořešit, protože vás má zatím registrovanou
No, on je problém v tom, že jsem se sice od něj „odhlásila“, resp. „mě odhlásil“ sám jelikož to byl můj dětský lékař (před měsícem jsem měla 19). Byla jsem tam v únoru zjistit co a jak, dostala jsem od něj složku a že si mam najít již lékaře pro dospělé.
Takže bohužel je to tak, že aktuálně opravdu nejsem nikde registrovaná ![]()
Nicméně na webu mzcr píší, že karanténu může nařídit jak praktik, tak hygienická stanice. Tak snad je to tak ![]()
Aha, no tak ale to byl pediatr, máte to napsat hned
ano, pokud to byl pediatr, tak u něj automaticky registrace končí datem 19 narozenin a pojštovna vyřaduje z kapitace a ukončuje registraci
jestli už vám je 19, tak jste byla vyřazena a nového nemáte
jestli vám ještě nebylo 19 tak u něj zatím jste
možná bych to u něj zkusila, napište mu že nemáte nového a že vás nikdo neveme narychlo, karantenu i neschopenku by pořešit mohl, i když nevím jak s tou neschopenkou
ale asi jo, však asi má nějaké 18 leté pracující kteří občas potřebují pn, že?
Jistě karantenu může nařídit i hygiena, měla by vám v tom pomoct, běžně jí nařizují a běžně i posílají na testy
a ano, není žádná povinnost mít praktika pro dospělé, jsou lidi co ho nemají, nejou povinni se registrovat nikde / pojištovna k tomu nenabádá, bo ušetří za kapitaci /
neschopenku by pak měl vést ten kdo léčí
Jestli tomu dobře rozumím, před měsícem vám bylo teprve 19, aha
nooo tak vzhledem k pomalosti některých pojištoven
vás možná ještě ani nestihli vyřadit, nebo vyřazují někdy v těchto dnech…to je fakt těsně, to je v klidu
kontaktovala bych jej, kdyby bylo potřeba, poraděj si s tím
@Borrealis píše:
Aha, no tak ale to byl pediatr, máte to napsat hnedano, pokud to byl pediatr, tak u něj automaticky registrace končí datem 19 narozenin a pojštovna vyřaduje z kapitace a ukončuje registraci
jestli už vám je 19, tak jste byla vyřazena a nového nemáte
jestli vám ještě nebylo 19 tak u něj zatím jste
možná bych to u něj zkusila, napište mu že nemáte nového a že vás nikdo neveme narychlo, karantenu i neschopenku by pořešit mohl, i když nevím jak s tou neschopenkou
ale asi jo, však asi má nějaké 18 leté pracující kteří občas potřebují pn, že?
Ano, to jsem právě u něj ověřovala (mám 19+) a již mi to nemůže vystavit. Prostě je to neřešitelná situace
![]()
@Borrealis píše:
Jestli tomu dobře rozumím, před měsícem vám bylo teprve 19, ahanooo tak vzhledem k pomalosti některých pojištoven
vás možná ještě ani nestihli vyřadit, nebo vyřazují někdy v těchto dnech…to je fakt těsně, to je v klidu
kontaktovala bych jej, kdyby bylo potřeba, poraděj si s tím
Dcera mela tesne po 19.narozeninach, ještě nestihla noveho lékaře a mela streptokoka. A ta detska ji odmitla vyšetřit, ze by ji to pojišťovna nezaplatila.
Na stránkách ČSSZ je uvedeno, že by mělo stačit i potvrzení od hygieny (jen je pouze papírové, tak se jim to asi nechce dělat a odkazují na praktiky, kteří mohou vyřešit elektronicky a rychleji
): V případě nařízené karantény zaměstnanec uplatní nárok na nemocenské tiskopisem „Potvrzení o nařízení karantény“, který mu vystaví ošetřující lékař nebo hygienik, a to tak, že svému zaměstnavateli předloží díl I. tohoto tiskopisu (tj. oznámení o nařízení karantény). Tímto potvrzením současně uplatní u zaměstnavatele nárok na náhradu mzdy od 1. do 14. dne trvání karantény. Pokud karanténa zaměstnance trvá déle než 14 kalendářních dnů, zaměstnavateli je třeba předložit III. díl předmětného tiskopisu (tj. potvrzení o nařízení karantény pro uplatnění nároku na nemocenské). Zaměstnavatel následně doklad postoupí příslušné OSSZ. V případě, že je pro účely nařízení karantény využita eNeschopenka, probíhá tato komunikace pochopitelně zjednodušeně a elektronicky.
Není to někdo kdo pracuje u ČSSZ a poradil by? Nebo kdo je v podobné situaci a poradí, resp. mě uklidní, že je možné dané vyřešit i s hygienou? ![]()
Já nedávno řešila v ordinaci taky. Mladík (24 let) volal že nemá obvodního lékaře a měl příznaky covid 19. Volal na to dětské tam ho poslali do háje. Tak volal k nám (máme tam registrovanou jeho sestru, tak asi proto). No jsem asi moc hodná, ale po telefonu jsem mu vystavila neschopenku i žádanku na test. Na vstupní prohlídku a registraci jsme domluveni až se situace trochu uklidní. Navíc vyšel pozitivní tak je v izolaci. Už byla i situace, že někdo byl objednán na registraci a mezitím onemocněl, tak tam taky nemám problém vystavit žádanku, hlavně tedy u těch co jsou registrováni na dětském, nebo nemají žádného lékaře. U nás dokonce jeden pediatr skončil takže oni fakt nemají kam jít. Ostatní pediatři mají plno, takže ty co můžeme registrovat tak ty jsem ochotna pořešit.
Ahoj
dostala jsem se do nepříjemné situace. Při stěhování 2/2020 jsem se odhlásila od svého obvoďáka a skrze stres se stěhováním, zařizováním bytu, hypotéky atd. jsem nějak zazdila to, že si mam najít nového.. nového jsem již našla (a za dalo zabrat měsíc než jsem našla volného a měsíc čekám na termín - možná i vzhledem k situaci nepřijímají nové pacienty), ale jdu k němu až v polovině listopadu. U obou jsem ověřovala, že mi nemohou vystavit žádanku na test ani neschopenku, jelikož nejsem u nich registrována. Vím, že žádanku na test vystaví i hygiena, ale jak je to s neschopenkou, vystaví ji také? Najde se tu někdo kdo nemá registrujícího lékaře jako já (ano stydím se
) a potřeboval neschopenku skrze karanténu - jak jste to řešili?

Prosím negativní komentáře si ponechejte, už tak jsem z celé této situace vystresovana a zcela chápu, že je to ma blbost..