Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. S malou jsme chytily covid. Nemame zrovna jednoduchej průběh. Kašel -chvili s hlenem, chvili se dusíme. Ja uz jedu 7. den, dcerka 5. Unava, bolesti hlavy, nechutenství.. vsechno komplet. Co ně děsí jsou teploty. Od 3tiho dne u male uz jen v noci 39,5.. ale proste pokazde prijdou. Nechci nic podcenit a covid fakt neberu na lehkou váhu. Jeden den vypada, ze uz bude vcelku v klidu a dlasi den zas uplne mimo, přepadla. Mam o ni velky strach. Samozrejme jsme u dr byly, pri vysokých teplotách i na pohotovosti. Crp nízké. Mame obe hnusnou rymu. Mala hodne s krvi. Uz fakt nevim jak ji ulevit. Měl tu taky nekdo komplikovanější průběh? Jak jste to zvladli? A měli jste nejake nasledky? Budu rada za jakoukoliv vasi zkusenost a zpětnou vazbu 🥹 🙏
Obě dcery měly covid vícekrát, mladší poprvé v půlroce. Nějak se to zvládlo, následky nemaj. Horší teda byla 2× bronchitida, covid byl akorát dlouhej a protivnej, že měla furt vysoké horečky a nespala a kašlala, ale nakonec to přešlo. Covid je prostě viróza, je to protivný a léky na to nejsou, ale bude dobře ![]()
Nejmladší dcera měla covid v 11 měsících. Několik dní měla horečky přes 40, hrozně ji bolela hlava (to jsem fakt poznala, i když mi to neřekla) a hrozně ji bolel kašel. Ale k lékaři jsme nešly. S nekomplikovaným covidem se stejně nic nedělá. Ale nedusily jsme se. Byly jsme tehdy na testu v testovacím centru. Případně mám doma CRP testy. Nikdo z rodiny žádné následky nemá.
Při RS viru o rok později nám bylo snad ještě hůř, také bez následků.
Moje nejmenší ho teď měla v září v 8 měsících a taky to nebylo nic pěkného. Vysoké horečky několik dní, kašel se ji tahnul snad měsíc, ještě teď má divný chraplak, to dřív nemivala
Střídala jsem ji Paralen a Nurofen, na kašel Tusin a asi po týdnu ji bylo viditelne lip.
Následky neřeš. To je loterie, zbytečně budeš ve stresu. Zeptala bych se doktorky jestli může Imunoglukan třeba nebo něco na imunitu.
Masivne podporit imunitu, i kdyz se to u 17 mes dela blbe. Cecko, decko, zinek, med, Montelucast muze i prcek. Na kasel cibuli k posteli, hodne zvlhcit vzduch.
Jestli kojis, je to vyhoda.
@weyky a muzu se zeptat, zmenilo se ji po tu dobu nejak chovani? Byla “jina”? Nevrla? Protivna? Ja totiz dcerku ted vubec nepoznavam 🥺
@Naturali píše:
@weyky a muzu se zeptat, zmenilo se ji po tu dobu nejak chovani? Byla “jina”? Nevrla? Protivna? Ja totiz dcerku ted vubec nepoznavam 🥺
A ona je poprve nemocna? Urcite ma bolesti, je ji neprijemne. Tak je nevrla.
@Janča6 ano poprve takhle hodně. Zatim mela jen rymicku vzdycky tak na 3 dny ale byla furt stejna. Spis me tak jako odstrkuje hodne, kdyz ji chci pohladit, škube prsa, štípe, tahá, máchá rukama a furt : ne ne ne ne. Zadne dalsi dite nemam tak se mozna hloupe ptam. Nemam tojak srovnat ![]()
@Naturali píše:
@Janča6 ano poprve takhle hodně. Zatim mela jen rymicku vzdycky tak na 3 dny ale byla furt stejna. Spis me tak jako odstrkuje hodne, kdyz ji chci pohladit, škube prsa, štípe, tahá, máchá rukama a furt : ne ne ne ne. Zadne dalsi dite nemam tak se mozna hloupe ptam. Nemam tojak srovnat
Chapu. Prvni dcera byla poprve nemocna ve vice nez 2 letech. Davas ji nejake leky? Ja vetsinou na horecky leky nedavam. Ale jak maji bolesti, tak davam. Pri tech bolestech jsou prave nekdy protivne, urvane, vztekle ![]()
Napr. tady pata nemoc v 16 mesicich. Nenechala na sebe sahnout.
@Naturali píše:
Jasně, že byla. Já když jsem nemocná, tak jsem taky. Bylo na ni hodně vidět, že ji něco bolí a vůbec se necítí dobře. Chytila ten covid ode mne a tak jsem si moc dobře uměla představit, jak se cítí (ja málem chcipla
)
@Janča6
chudaaatkooo! No vzhledem k tomu, ze mala mela 40,5,tak jsem davala panadol a nurofen. Jinak ji v nemocnici dávají na tiseni kašle a ventolin. Pak mi jeste dela starost, ze uz tyden skoro neji :/
@Naturali píše:
@Janča6![]()
![]()
chudaaatkooo! No vzhledem k tomu, ze mala mela 40,5,tak jsem davala panadol a nurofen. Jinak ji v nemocnici dávají na tiseni kašle a ventolin. Pak mi jeste dela starost, ze uz tyden skoro neji :/
Takze jste skoncily v nemocnici kvuli tomu duseni?
Ze pri nemoci tyden neji je UPLNE v pohode. A to rikam jako mama velmi hubenych holcicek. Napr. 113 cm a 16,5 kg nebo 137 cm a 24,5 kg. Dulezity je prijem tekutin.
@Janča6 kvuli vysokým horečkam 40,5 a nepřijímají tekutin.. a pak se přidal dusivy kasel no..