Covid, ucpané dutiny a druhý trimestr

1441
8.12.21 16:40

Covid, ucpané dutiny a druhý trimestr

Prosím o radu, lékaři jsou celý týden nedostupní a v lékárně mi moc nepomohli. Mám covid a jsem v 18 tt. Víceméně už mi nic není, ale pořád mě trápí ucpané nosní dutiny. Jak se úplně ucpou, nemůžu vůbec dýchat. Jediné co mi pomáhá je Muconasal plus. V příbalovém letáku uvádí, že se nesmí v 1. trimestru, v dalších po konzultaci s lékařem. Snažím se ho používat opravdu jen v největší krizi. Používám ho od soboty 3× denně. Jenže se nesmí užívat déle jak týden a já nevím, čím to mám případně nahradit. Obvoďák i gynekolog jsou nemocní a v lékárně mi řekli, že můžu pouze solný roztok, který bohužel vůbec nepomáhá. Nemáte prosím někdo zkušenost, co doporučili lékaři vám?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35914
8.12.21 16:42

Teplou bramboru na obličej, inhalovat, nahrivat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
8.12.21 17:04
@Luciiik13 píše:
Prosím o radu, lékaři jsou celý týden nedostupní a v lékárně mi moc nepomohli. Mám covid a jsem v 18 tt. Víceméně už mi nic není, ale pořád mě trápí ucpané nosní dutiny. Jak se úplně ucpou, nemůžu vůbec dýchat. Jediné co mi pomáhá je Muconasal plus. V příbalovém letáku uvádí, že se nesmí v 1. trimestru, v dalších po konzultaci s lékařem. Snažím se ho používat opravdu jen v největší krizi. Používám ho od soboty 3× denně. Jenže se nesmí užívat déle jak týden a já nevím, čím to mám případně nahradit. Obvoďák i gynekolog jsou nemocní a v lékárně mi řekli, že můžu pouze solný roztok, který bohužel vůbec nepomáhá. Nemáte prosím někdo zkušenost, co doporučili lékaři vám?

Řešila jsem nyní totéž a po konzultaci s lékaři mi bylo řečeno, že základ v těhotenství je udržovat nos volný kvůli přístupu kyslíku. Takže kapky do nosu klidně ano, navíc působí jen lokálně.
Koupila jsem si OTRIVIN, ale myslím, že na značce až tak nezáleží, protože účinná látka bude asi plus mínus všude stejná (= bude to něco, co zužuje cévy, aby opadl ten otok sliznice).
Dávala jsem si ho teda jen na noc, abych se vyspala, přes den jsem dýchala pusou a víc jsem pila a mazala se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
8.12.21 17:08

Taky mi pomohl při covidu jen ten, používala jsem určitě skoro měsíc, nejdřív snad i sestkrat denně, pak třikrát a pak jen na noc a pak byl klid. Ale nebyla jsem těhotná a i tak sem pak dostala ceres u doktorky, ale co máš dělat, nemoct dýchat při covidu fakt nechceš. Zkus tu konvičku na proplach dutin, to je zázrak, ale stejně to prostě neuvolní jako ten muconasal. Držím palce, ať je to brzy lepší. Nechodíš někam na ORL, tam by mohli poradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
8.12.21 19:19

Zkus jemně máznout pod nos tea tree olejíček nebo - to mi zabírá nejvíc a fakt to protáhne: tygří mast. Máznu pod nos a a pak kolem lícních kostí a to je hukot…

Ať je brzy líp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1441
8.12.21 20:01

Děkuji holky za rady. Vyzkouším. Inhalace na mě nějak nezabírá. Dokonce mám Eukalyptus od Justu, ale taky úplně bez efektu. Nevím, jestli na to může mít i nějak vliv, že jsem přišla o čich :nevim: No snad to brzy přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
8.12.21 23:18

Hele ja bych teda nepouzivala nic kde neni napsany ze to muzu, doktori by meli snad mit zaskok ne? Taky nechapu proc nedychas pusou.. ja mam to same uz od zari a jo je to opruz, ale riskovat nic nechci, takze ja pouzivam ten solny roztok, inhlaci a koupila jsem si nosni sprej pro deti se snizenou davkou - pouzivam ale jen v nejnutnejsich pripadech tzn tak 1-2× tydne a urcite bych nepouzivala vic jak 3× denne a 7dni v kuse, sliznice se na tom stane zavisla a pak teprve bude pruser, oni vi proc to tam do toho letaku pisi.
To je fakt vtipny, jak se nekdo treba brani ockovani, prestoze je to prozkoumany (jako jo, chtelo by to dlouhodoby studie) a dovoleny, ale pak treba da nosni sprej, kde je prozkoumany (a to i dlouhodobe) ze to tehotny nemuzou :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1441
9.12.21 06:22

@Tinareii Bohužel, chodím do Moje Ambulance, normálně se tam během dne lékaři střídají a bývají tam 2 najednou. Teď tam prostě nikdo není, jenom sestřičky. Dýchat pusou se dá, ale problém nastává při jídle. To se začnu úplně dusit, chybí kyslík. V noci se spát nedá, asi zapomínám dýchat pusou a vzbudím se, protože se nemůžu nadechnout. U toho Muconasalu je napsané, že se smí používat po konzultaci s lékařem. Takže tak stejně jako u paralenu a jiných léků. Tohle je prostě jiné než rýma. Při té to většinou zvládám bez kapek nebo stačí použít max. 2 dny. A pomáhá mi na to třeba i ten solný roztok. Na tohle prostě new. Ty dutiny otečou, uzavřou se a můžu se klidně postavit na hlavu, prolévat se solným roztokem, ale s těmi dutinami to ani nehne.

Co se týče očkování, tak proti tomu nic nemám. Když to lékař doporučí, tak půjdu. No teď se mi ta 3. dávka asi bude muset posunout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1047
9.12.21 07:53
@Tinareii píše:
Hele ja bych teda nepouzivala nic kde neni napsany ze to muzu, doktori by meli snad mit zaskok ne? Taky nechapu proc nedychas pusou.. ja mam to same uz od zari a jo je to opruz, ale riskovat nic nechci, takze ja pouzivam ten solny roztok, inhlaci a koupila jsem si nosni sprej pro deti se snizenou davkou - pouzivam ale jen v nejnutnejsich pripadech tzn tak 1-2× tydne a urcite bych nepouzivala vic jak 3× denne a 7dni v kuse, sliznice se na tom stane zavisla a pak teprve bude pruser, oni vi proc to tam do toho letaku pisi.
To je fakt vtipny, jak se nekdo treba brani ockovani, prestoze je to prozkoumany (jako jo, chtelo by to dlouhodoby studie) a dovoleny, ale pak treba da nosni sprej, kde je prozkoumany (a to i dlouhodobe) ze to tehotny nemuzou :zed:

S tvým názorem úplně souhlasit nemůžu. Na nosní kapky ti každý normální doktor řekne, ze je používat můžeš, ale ze ani jindy ani v těhotenství není dobré je používat dyl než ten týden. Já jsem zastánce očkováni i v těhotenství, ale zrovna srovnat “overene” očkováni, kterým se těhotné ockuji už cely rok (v pár zemích světa) a vyvolává reakci imunity s kapkami do nosu, které rozumné těhotné s rozumným doktorem používají daleko déle a ty kapky se nedostanou jinam než do nosu je proste úlet. Já jsem měla zanet dutin a kapky (otrivin pro dospělé) jsem kapala několikrát denně se schválením orl lékaře - ono když nemůže dobře dýchat matka, tak kolik kyslíku má asi tak to dítě? A navíc tím ucpaný nosem a násilným smrkanim to akorát zhorsujes, protože se ty změny dostávají kdoví kam. Takze pro zakladatelku: s klidným srdcem bych si kapala kapky do nosu a pokud už úroveň našeho ambulantniho lékařství opravdu klesla tak hluboko, tak jdi normálně večer na pohotovost. Akorát pokud jsi covid pozitivní, tak jim dopředu zavolej, ať jsou na tebe připraveni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
9.12.21 08:01

Ty kapky a volne prodejne leky se tehotnym nedoporucuji uz tak nejak z tradice, proste to neni testovane pro tehotne, tem firmam se tyhle levne doplnkove leky nevyplati ani testovat. Volne prodejne kapky do nosu i na kasel jsem pouzivala bezne, vzdyt se tehotnym predepisujou i atb, kapky to fakt nevytrhnou. Chodit kvuli ucpanemu nosu na pohotovost a chytit tam leda neco dalsiho mi neprijde dobry napad. Kdyz si clovek uvedomi, co dycha, co je v chlorovane vode atd, tak fakt kapky do nosu jsou to nejmensi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
9.12.21 08:17
@Luciiik13 píše:
Děkuji holky za rady. Vyzkouším. Inhalace na mě nějak nezabírá. Dokonce mám Eukalyptus od Justu, ale taky úplně bez efektu. Nevím, jestli na to může mít i nějak vliv, že jsem přišla o čich :nevim: No snad to brzy přejde.

Používala jsem i tu nosní konvičku, ale na ucpaný nos nefungovala. Možná v některých momentech ten nos ucpávala ještě víc.
Jinak ale na ty kapky pozor, ony by se opravdu neměly užívat déle než týden (pokud je teda užíváš v maximální možné dávce), a to ani ne tak proto, že by to mohlo nějak fatálně škodit, ale proto, že po tom týdnu přestanou fungovat a efekt je přesně opačný (nos se ucpe totálně).

BTW, to doporučení mít nos volný za každou cenu jsem dostala v porodnici a pak ještě e-mailem od svého gynekologa. Názor, že není možné užít nic, na čem není výslovně napsáno, že to těhotná může, opravdu nesdílím, protože to bys zaprvé nesměla opravdu nic, zadruhé je moc zajímavé, že o vakcíně to neplatí (aby bylo jasno, nejsem odpůrce očkování, sama jsem jako těhotná očkovaná - a přesto jsem COVID chytila… ale připadá mi to jako bizarní paradox).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
9.12.21 09:59

@Luciiik13 ja vim ze je to strasne neprijemne, jak rikam, mam to to uplne stejne, u jidla muzu jednou kousnout, pak se nadechnu pusou, pak zase kousnu, nekdy vdechnu jidlo, proste muceni. V noci taky to co rikas, dusim se, nevyspim se, jsem nekolikrat vzhuru, me teda do toho otika i krk, takze nekdy myslim ze se proste fakt udusim :nevim: byla jsem i na orl a na nic neprisli, proste to tak je, rikali ze za to nejspie muze tehotenstvi - hormony. Jinak to me napada, nemusis na pohotovost do nemocnice, ale do nemocnicni ambulance orl te taky vezmou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
9.12.21 18:11

Ptala jsem se na to tří různých doktorů a všichni mi řekli, že se to v těhotenství bez problémů může, protože působí jen lokálně a k dítěti se to v podstatě vůbec nedostane. Mám chronickou rýmu, používala jsem Muconasal během celého těhotenství. Je to lepší než se v noci dusit, čímž bych vlastně dusila i dítě a sobě akorát zhoršovala bolehlavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.1.22 18:11

Já za sebe můžu doporučit 100% přírodní esenciální olejíčky od české firmy BEWIT. Nedají se srovnat s oleji běžně kupovanými v obchodech, lékárnách atd. Já jsem trpěla na rýmy a s tím vždy ucpané dutiny, suchý kašel atd. Od té doby co používáme tyto olejíčky mám pokoj a obejdu se bez Muconasalu, ibalginu příp. antibiotik. Nejlepší zkušenost mám s levandulí: https://bewit.love/…t/levandule/?…
tea tree olejem: https://bewit.love/…kt/tea-tree/?…
a směsí olejů breath, která obsahuje eukalyptus, mátu, borovici a další: https://bewit.love/produkt/breath/?….
Jinak na imunitu a odkyselení je super olejíček Miracle: https://bewit.love/…ukt/miracle/?…
Dávám do aroma lampy, napařuji, mažu po kapce na dlaně a chodidla a používám v obýváku a ložnici přímo difuzéry od Bewit : https://bewit.love/…-orange-5ml/?….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí