Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maly mel vcera a v noci horecku 38,5-39,2. Protoze je pred vikendem a Silvestrem… tak jsme navstivli Dr. uz dnes. Jinak chodime az po tech trech dnech. Dr. zhodnotil, ze se jedna o bakterialni infekci. Maly ma povlak na jazyku a pry zarudle podnebi. V krku ho ale neboli, nekasle, nesopli. Hned zacal predepisovat ATB, ale ja po nem chtela jeste crp. Nema ho u sebe, musi posilat do labaku. Vysetreni crp ukazalo hodnotu 35 a pry ta ATB mame dat. Vyter z krku nedelal. Doma ted koukam na ty hodnoty crp a nijak z toho nejsem moudra… protoze vsude nachazim, ze bakterialni infekce je az od hodnoty 50. Nasadit ta ATB nebo pockat, jak se to vyvrbi? ![]()
Zalezi ty hodnoty crp i na veku? Maly ma 2,5 roku.
My dobraly atb, po 4 dnech jsme šly znova k dr..crp 42, teplota nízká a rengen ukázal že má zápal plic
CRP není jediný směrodatný ukazatel
. Dítě ho mělo nízké a přesto bakterie ve stěrech
.
V podobné situaci jsem byla přesně minulý týden, ale po třech dnech teplot. Doktor nám ATB nepředepsal, s tím, že počkáme jak se to vyvine, pokud by teploty přetrvávaly, měly jsme jít na pohotovost a nechat si znovu udělat crp. Pokud by byl i jen malý progres, pak by to bylo na ATB. Po jednom dni teplot bych s ATB počkala, pokud by teploty byly i dál, tak bych v neděli zašla na pohotovost a nechala si udělat znovu crp, a vidělo by se, zda se hodnoty zvyšují.
Ahoj!
Pokud budu mluvit za sebe, tak bych to udělala asi takto…
Horečku bych nesrážela a nechala proběhnout. Beru to jako nejlepší lék. Současně dodržovat pitný režim, klid a nenutit do jídla.
Pokud nemá žádné jiné příznaky, ATB bych nenasazovala a vyčkala.
CRP 35 je dost, u dospeleho je norma do 7. ATB bych nasadila, navic pokud to doktor poznal i bez crp jen z nalezu… Ale nechapu, ze si clovek musi neustale overovat nazor doktora na internetu. Pokud mu neveris, tak ho zmen.
@74paja já ti nevím, tak snad doktor ví co dělá, ne?
Věříš mu nebo pochybuješ, že si to ověřuješ tady?
Já mám zatím jedinou zkušenost, miminko vysoké horečky, crp 64 a okamžitě antibiotika nasazena, dr. na pohotovosti mi říkala, že ta hranice nasazení atb je kolem té šedesátky. I když byla atb večer nasazena, ráno bylo crp 120 a zápal plic jako vyšitý.
Pokud atb nenasadíš, tak si jdi crp zase brzy zkontrolovat! co vím, tak existují i domácí testy, ale jak je to s přesností, to nevím ![]()
@blumen No tak me hlavne matou ty rozdilne informace o tech hodnach. U dospeleho je norma do 7, jinde se pise ze do 35 je to virove, 35-50 neurcite a nad 50 bakterialni.
To to ma kazda laborator jinak?
Můj dr (a můj šéf) od 30 dává atb (i sobě, takže blbě to asik nebude, sebe by určitě zbytečně netrávil)a teplota se nemá srážet pokud možno do 38,5°C
@blumen
souhlasím
My jsme minule měly crp 27 atb. nenasazena. Za 3 dny kontrola crp stejné jen nález na plicích začínající zápal plic. Už máme vybrané dvoje atb. ty nej silnější co mohly být a už se v tom plácáme 3 týdny. CRp je jeden s ukazatelů, ale zálež i na klinickém obraze dítěte. Příště bych raději nasadila atb. i při crp 27 než to co prožíváme teď:-(
No a pochybnosti o nasem pediatrovi tak trochu mam… Minule mu taky predepsal ATB a sam zkonstatoval herpetickou anginu. Tak jsem chtela vyter z krku a nakonec to bylo negativni. No tak proste nevim, no…
Resi se tu kazdy prd, milion diskusi o prvnim prikrmu, protoze za posledni mesic se urcite spoustu veci zmenilo! Tak proc si nepokecat o angine, ze?
Ja si rada prectu zkusenosti ostatnich…
Zrovna jsme se vratili od dr, mála 3,5 roku od 25.12 taky 38,5 -39,2 teploty neklesaji moc ani po podani nurofenu a panadolu na střidačku, crp 42 - naše mudr řekla počkat do pondělka, pokud teploty neklesnou, pujdeme na krev…
Já tě chápu. Co doktor, to jiný názor na všechno možné. Proč se nezeptat, jak to probíhá u jiných… ![]()
Já taky hned s horečkou nechodím k lékaři ani u sebe a ani u dětí.
Ten by nejspíš přišel na řadu v případě, že horečka nebude do tří dnů ustupovat, příp. se přidají jiné příznaky, s kterými si nebudu vědět rady. Takže hodnoty CRP bych nejspíš ani netušila.
V případě těchto hodnot je možné, že jde o virovou infekci. Ale hodnoty můžou samozřejmě stoupnout a může jít o inf. bakteriální.
Sama jsem přemýšlela nad těmi domácími testy CRP. Mmch. neví někdo, jak je to s přesností?
Jak je na tom teď, má ještě horečku?
@Zizalka Horecku mel rano v pet 39,2. To dostal i panadol. Ted ma 37,7 - takze zatim jenom tekutiny a spi.