Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
I mě nasadily atb při nízkém crp, nejde totiž o jediný vserikajici činitel, podle kterého se atb nasazují.
@Anonymní píše:
Ahoj, poradí mi někdo, jak je to s crp a antibiotiky? Syn (6 let) včera dostal teplotu, v noci z toho byla horečka a dneska ho vzal manžel k doktorce (proto nemám úplně přesné info, ale jen reprodukované). Doktorka ho prý poslechla a na základě toho hned napsala atb - slyšela něco na průduškách. Pak dělala crp test z prstu a ten prý vyšel 6. Přesto antibiotika nechala. Tomu nerozumím. Je možné, že při takto nízké hodnotě prodělává bakteriální zánět, který vyžaduje antibiotika? O čem tedy vlastně vypovídá hodnota CRP?
Ono to crp může být zítra dvojnásobné, roste to pak rychle každým dnem, pokud slyšela něco na pruduskach, prostě je nasadila rovnou ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, poradí mi někdo, jak je to s crp a antibiotiky? Syn (6 let) včera dostal teplotu, v noci z toho byla horečka a dneska ho vzal manžel k doktorce (proto nemám úplně přesné info, ale jen reprodukované). Doktorka ho prý poslechla a na základě toho hned napsala atb - slyšela něco na průduškách. Pak dělala crp test z prstu a ten prý vyšel 6. Přesto antibiotika nechala. Tomu nerozumím. Je možné, že při takto nízké hodnotě prodělává bakteriální zánět, který vyžaduje antibiotika? O čem tedy vlastně vypovídá hodnota CRP?
Leci se clovek, ne laboratorni hodnota. Dite melo rano crp 8 a druhy den jasnou anginu. Videla jsem i par lidi s podobne nizkym crp pri akutnim zanetu slepaku. Clovek neni jednoducha zalezitost a kazdy nereaguje stejne.
Díky, antibiotika už samozřejmě dostal, ale nějak se mi to nezdá, protože už od oběda lítá jak střelený po celém domě, po teplotě ani stopy…První dávku dostal teprve v 10 hodin, tak pochybuju, že by to tak bleskurychle zabralo
No nic, má to na 10 dnů, tak to už musíme dobrat…
Co chcete poradit? Byl u Dr, dostal ATB. Mohli jste s návštěvou lékaře počkat do čtvrtku třeba.
Proto se má chodit k doktorce po cca 48 hod. trvání horečky, aby to CRP mělo nějakou vypovídající hodnotu a když tak se k tomu i přidaly další symptomy… Zánět průdušek může být i virového původu.
Od doby co byly dceři nasazeny ATB i při nízkém CRP už s návštěvou lékaře tolik nechvátám. Jsem přesvědčena, že tehdy nebyly potřeba, případ téměř totožný s vašim synem, jen CRP trošku vyšší, ale ne v hodnotách na ATB. I při viroze může teplota vyletět dost a kašel může být taky škaredý a nakonec se to zvládne bez ATB
CRP je pomocným parametrem, nižší CRP neznamená absolutně, že je to viróza a ATB nejsou indikována.