Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
CRP pod 8 podle mého laického rozumu není na antibiotika ani náhodou.
Nemůže ten kašel souviset s tím ekzémem, jakože alergická reakce (počínající astma)? ![]()
Pokud to trvá tak dlouho, tak bych je dala a to jsem proti atb a dost otrlá, protože mám doma dítě, co nedostává atb ani když má CRP přes 100 (doktorka o tom ví, chodíme na kontroly, crp klesá samo). Na druhou stranu měl v září crp 10, měsíc kašlal, poslechově na hraně, dostal atb, dala mu jen slabší a nakonec to přerostlo v zápal plic a musel dostat Klacid a za měsíc druhý zápal a další silná atb. Takže bych si nezahrávala a atb dala.
@Dadys Záleží z čeho kašle. Může kašlat jen z té rýmy a zahlenění. Asi bych do antibiotik při crp 8 taky nešla. Ale řešila bych to s lékařem již v ordinaci, ne po příchodu domů na internetu.
Holky, ja si nezahravam…s dr.jsem to resila, ta mi rekla, ze to je na me, jak chci…kdyby nebylo toho atopu a kozni plisne tak asi nevaham…vic nez ten kasel ji trapi to svedeni a kozni problemy, antibiotika to jen zhorsi, kdybych si byla jista tak se tu neptam…o deti pecuju jak nejlepe umim. ![]()
@Billi píše:
Pokud to trvá tak dlouho, tak bych je dala a to jsem proti atb a dost otrlá, protože mám doma dítě, co nedostává atb ani když má CRP přes 100 (doktorka o tom ví, chodíme na kontroly, crp klesá samo). Na druhou stranu měl v září crp 10, měsíc kašlal, poslechově na hraně, dostal atb, dala mu jen slabší a nakonec to přerostlo v zápal plic a musel dostat Klacid a za měsíc druhý zápal a další silná atb. Takže bych si nezahrávala a atb dala.
Dekuji, nejakou takovou reakci jsem asi potrebovala…ze ani nizke crp nemusi znacit, ze to je jen virove…
@Dadys ono ani vysoké crp nemusí značit, že to je na atb. Právě s mladším synem o tom už uvažuju jinak. Chce to posuzovat podle celkového stavu dítěte a hlavně jeho individuálních potřeb.
Jsou děti, jako je můj syn, co jim vyjede crp, mají horečku a nic k tomu a ať se to léčí nebo ne (u něj bylo podezření na periodické horečky, ale nevím, když má podobný stav 3× za rok naprosto nahodile a pokud nedostane atb, tak se mu to už nevrátí klidně 3-4 měsíce).
No a pak jsou stavy, kdy nezáleží na hodnotě crp a pomohou jedině atb, u nás to byl teď ten zápal plic a poprvé to bylo v jeho 6 měsících, kdy měl buď černý kašel nebo zápal plic (dodnes nikdo neví) a to měl taky crp asi 8 a jen kašlal, to neměl ani horečku a taky mu doktor dal Klacid a po 3 dnech byl klid. DO té doby nepomohlo nic.
@Lucie66 píše:
Nechapu ze ses rozhodla ji je nedat vzdyt jeto male miminko. Nenapadlo by me udelat opak nez rika lekar.
Kdyby mi. lekarka nerekla, ze to je na me a muzeme jeste pockat, tak nevaham…atb ji zhorsi kuzi a tim trpi vic nez kaslem… ![]()
Ver mi, ze chci aby to byla krasna zdrava holcicka a chci pro ni to nejlepsi, jako kazda mama.Taky jsem ze zdravotnictvi a vim, ze atb na virovy zanety nepomuzou a crp pod 8 neznaci bakterialni infekci…chtela jsem reakcu, tak hold mam i negativni ![]()
@Dadys
S antibiotiky a ekzémem máš pravdu. Nejmladší dostal ATB asi v jednom měsíci, doteď si myslím, že zbytečně, pak je potřeboval asi v 5 měsících a v 7 měsících se mu rozjel šílený ekzém po celém těle. Pak měl ATB ještě dvakrát, naposledy letos v dubnu, a vždycky s nimi se ukázal i ekzém. Od dubna je nepotřeboval a kůži má čistou, ťuk ťuk ťuk.
Souhlasím se @Svistice, že kašel může být od toho, jak jí stékají hleny do krku a ty ji dráždí ke kašli. Zkuste hlavně vyřešit rýmu (zahlenění) - odsávat nos, stříkat Vincentku, v postýlce zvýšenou polohu, zvlhčovat vzduch.
@Billi dekuji,jeste nemame zadne ockovani, tak ja je radsi uz podam a nebudu jeste tyden cekat…a s kuzi si hold projdeme vsim nanovo… ![]()
Dekuji za zkusenost ![]()
@Lucie66 píše:
Nechapu ze ses rozhodla ji je nedat vzdyt jeto male miminko. Nenapadlo by me udelat opak nez rika lekar.
Je vidět, že máš s doktory jen dobré zkušenosti. Závidím a přeji, aby ti to dlouho vydrželo.
Já takto věřím jen naší doktorce. S ostatními mám po svých zkušenostech problém.
@Dadys píše:
Ozivuji diskuzi.
Dcera 5mes. Ma uz mesic kasel, chodime k dr. jednou tydne.Dnes nam napsala antibiotika, nechala jsem ji udelat crp, to ma pod 8,je zahlenena, ale poslechove bez nalezu.Me se do nich nechce i z duvodu, ze lecime atop. ekzem a plisen, kojim, takze drzim prisnou dietu, do sebe leju Hylak, ji davam probiotika. Bojim se, ze jsou v tomto pripade stejne k nicemu, ze to bude dle crp spise virove a akorat ji tim zhorsim kozni problemy.
Potrebuji akorat ujistit, ze jsem se rozhodla spravne:nedavat…uz jsem z tech doktoru fakt unavena, v pondeli jdeme znovu na kontrolu…
Dekuji za reakce a odpovedi.
Dala bych je, sama za sebe a u sebe vím, že když se to táhne takto dlouho, obvykle pomůžou během 2 dnů. Něco jiného počkat pár dnů, ale něco jiného měsíc, tam už jsou na místě nezávisle na CRP, ono pak už není tak průkazné.
@IvaB rymu na odsavani nema, ma to ale pouze v hornich cestach…mam jeste dvouletaka, ten mel ted nejakou virozu, tak se nam to mitna jen toci a jinak uz by byla fit…
Ja proste uz fakt nevim…
Jinak vsechna ta opatreni uz mame za sebou…ma ti uz mesic…
My meli CRP 13 a dostali jsme jak ATB tak i jsme byli hospitalizovany ![]()
Holky tak dekuji vsem za rady a zkusenosti a uz tu asi nebudu cerit vodu ![]()
@Dadys píše:
@IvaB rymu na odsavani nema, ma to ale pouze v hornich cestach…mam jeste dvouletaka, ten mel ted nejakou virozu, tak se nam to mitna jen toci a jinak uz by byla fit…
Ja proste uz fakt nevim…
Jinak vsechna ta opatreni uz mame za sebou…ma ti uz mesic…
Hele dej je, já jsem teď řešila něco podobného u sebe, chytla jsem děsný kašel od dětí, zatímco ony se z toho dostaly v pohodě během týdne, já horečka, pak pár dní klid, teď hnědé hleny, bolest na prsou a děsný kašel, mám je 2. den a cítím se o dost lépe, takto bych se s tím crcala ještě další 3 měsíce.