Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Proč potřebuješ pro rozhodnutí názory jiných? My snad žijem váš život?
@berry4 píše:
Proč potřebuješ pro rozhodnutí názory jiných? My snad žijem váš život?
Viz druhá věta ![]()
Já mám dětí ještě krapet víc, zrovna čtvrté bylo neplánované (nikoli nechtěné!). Rozhodně nelituji, i když život s tlupou dětí je náročný. Za mě je důležité vyhodnotit tato kritéria. Bydlení - máte, peníze - máte, vnitřní a zdravotní kapacity - máte? To je hooodně důležité, dobře to zvaž
K tomu bydlení - sjte ve městě, nebo na vsi? Protože poku na vsi, musíš do složité rodinné organizace ještě započítat veškerou rodinnou logistiku, což je taky náročné…
Pokud se ti/vám tyto faktory nejeví jako problém, tak do toho jdi.
Pokud máte opravdu vysoké příjmy tak proč ne, když si teda ze starších dětí nebudete dělat chůvy
Záleží jak to cítíš.. Bydlení, peníze máte.. Jak píšeš, budeš na to ale převážně zase sama, do toho ostatní děti a povinnosti, je to na tobě, jak to cítíš
já mám tři a vím že je to můj strop. A cítím, že už jsme komplet. ![]()
@pe-terka píše:
Já mám dětí ještě krapet víc, zrovna čtvrté bylo neplánované (nikoli nechtěné!). Rozhodně nelituji, i když život s tlupou dětí je náročný. Za mě je důležité vyhodnotit tato kritéria. Bydlení - máte, peníze - máte, vnitřní a zdravotní kapacity - máte? To je hooodně důležité, dobře to zvažK tomu bydlení - sjte ve městě, nebo na vsi? Protože poku na vsi, musíš do složité rodinné organizace ještě započítat veškerou rodinnou logistiku, což je taky náročné…
Pokud se ti/vám tyto faktory nejeví jako problém, tak do toho jdi.
Jsme na vsi, ale vše dostupné, škola, školka, bus, vlak. To nevidím jako problém, teď taky fungujeme, bez auta
obě děti do škol dojíždí denně, bez problémů. Školku máme 10 min pěšky. Auto ne, že bych neměla, ale zvládám zatím takto. Zdraví, jsme plně zdraví, kromě občasných slabších nervů
největší problém mám s prádlem, ale to mi pomáhá sušička
někdo říkal chůvy že starších. Hraní si venku s mladší, brání na dětské hřiště nepovažuji za chuvu. Spíš pěkný vztah mezi sourozenci, máme ve vesnici obě babičky, celkem vitální. ![]()
Za mě nikdy. K čemu prostě? Stačí mi dvě, bohatě mi stačila dvě mimina. Jsem ráda, že už jsou větší, nemusím už na ně tolik koukat, když jdou na zahradu a mám chvíli klid. Užívám si, že už lyžují, bruslí, jezdí na kole. A můžou vše dělat s náma.
Nechtěla bych kvůli tomu kupovat větší auto, jsem ráda, že mají každý svůj pokoj, že nás dovolená nestojí 150 tisíc, už tak stojí 100 ale tak furt 50 ušetříme. Jak bych to všechno stihla odvážet na tréninky, zápasy, kroužky, to fakt netuším. Já jako to kouzlo víc jak dvou dětí nevidím vůbec v ničem, nechci sedět deset let doma mateřský ale to je prostě všechno jen věc názoru. Takže pokud jich chcete mít třeba deset, jen směle do toho. ![]()
@Lainaire8 píše:
Záleží jak to cítíš.. Bydlení, peníze máte.. Jak píšeš, budeš na to ale převážně zase sama, do toho ostatní děti a povinnosti, je to na tobě, jak to cítíšjá mám tři a vím že je to můj strop. A cítím, že už jsme komplet.
Jak píšu je to tak 50:50, srdce velí ano. Rozum trošku pochybuje. Spíše kvůli budoucnosti, vysoké školy, zajištění děti do začátku života. Tam ty se ty výdaje hodně zvýší. Na druhou stranu mají velký věkový rozestupy, tak by to nebylo vše najednou
![]()
@Anonymní píše:
Jsme na vsi, ale vše dostupné, škola, školka, bus, vlak. To nevidím jako problém, teď taky fungujeme, bez autaobě děti do škol dojíždí denně, bez problémů. Školku máme 10 min pěšky. Auto ne, že bych neměla, ale zvládám zatím takto. Zdraví, jsme plně zdraví, kromě občasných slabších nervů
![]()
největší problém mám s prádlem, ale to mi pomáhá sušička
někdo říkal chůvy že starších. Hraní si venku s mladší, brání na dětské hřiště nepovažuji za chuvu. Spíš pěkný vztah mezi sourozenci, máme ve vesnici obě babičky, celkem vitální.
kroužky, zájmy, dostupnost. Mám 3 děti a nejmladší zabere hodně času. Mého. Chci jí ho dát, chci, aby se rozvíjela tam, kde ji to baví. O tom nepíšeš. Hřiště není všechno.
My jsme s manželem vždycky chtěli 4 děti. Na názor ostatních jsme se nikdy neptali, protože co je komu do toho
Manžel byl hodně pracovně vytížený a dětí máme víc než 4. Dřív byl mimo domov cca 7-19h, po narození 4. dítěte začal pracovat v zahraničí, kdy byl doma pouze na víkendy. V té době všechno bylo pouze na mě, protože prarodiče máme daleko a ještě pracující.
Ohledně organizace je to náročnější, ale pokud chceš, tak se to zvládnout dá.
Upřímně já silim ze dvou, natož představa 4. Ale jak jste sama napsala, je to na vás. Vy musíte zvážit pro a proti. Jestli zvládnete všechny své děti dostatečně zabezpečit. Ale ve vašem případě asi není co řešit. Máte velký dům, příjmy. Určitě by prcek ocenil parťáka. Držím palce.
@berry4 píše:
kroužky, zájmy, dostupnost. Mám 3 děti a nejmladší zabere hodně času. Mého. Chci jí ho dát, chci, aby se rozvíjela tam, kde ji to baví. O tom nepíšeš. Hřiště není všechno.
K tomu jsem se nedostala. Starší kroužky mají
mladší dceři se věnují denně, hřiště máme zde dostupné, kde rady chodíme mezi děti. Starší děti taky. Nic ne normálního. Nejmladší chodí do Valášku a má vitální babičky.
Ale ty ses myslím o dost starší, než já. Takže to samozřejmě vidíš zase jinak.
Ono taky záleží na tom, jak jste nastavení… pokud jste taková rodina co má barák se zahradou a tím to pro ně hasne, nebo jste takoví, co potřebují cestovat, jet aspoň jednou za rok na dovolenou k moři atd… my jsme ta druhá skupina, takže pro nás by 4 děti byly úplně šílený finanční zápřah kdybychom měli pořád cestovat nebo chodit za kulturou atd jak doposud
Mě furt zaráží jak každej řeší kroužky, naše děti na kroužky nechodí ani chodit nebudou a světe div se, žijou
to miluju, první věc, hlavně ať máte na kroužky
no, my se dětem věnujeme i bez kroužků
odložit je na kroužek je to nejjednodušší ![]()
Hezký vecer
Předem prosím o zachování anonymu.Vim, že rozhodnutí He na nás, ale přesto by mě zajímal nezaujaty názor a vaše zkušenosti. Je mi 32, jsem maminka 3 deti, 12,10,3. Máme velký dům, zahradu, prostě kde bydlet. Pevni 2 děti mám z předchozího vztahu, nejmladší s nynějším manželem. Manžel by chtěl ještě 1 dítě. Já to mám tak 50/50. Manžel vydělává, ale je pracovně velmi vytížený. Já jsem doma a zarizuji běžný chod domácnosti, kolem domu, děti. Privydelavam si z domu. Miminko bych si asi přála, líbí se mi představa, že nejmladší bude mít parťáka k sobě, tak jako to mají starší 2 děti. Bojím se organizace, školy, kroužky. Od okolí jsou na 4 spíše negativní názory… Že v dnešní době už jsou 4 hodně. Já většinou odpovídám tím, že nic jiného než děti nám nezůstanou. My žijeme především pro děti a nás život se točí kolem nich. Na druhou stranu, možná bych už měla říct stop a půdy zatrhnout. Vůbec nevím, jak se rozhodnout. Co vás přimělo si pořídit 4 dítě? Jak to zvládáte?