Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Za mě 4.dítě ano, sama mám 4 děti a jsem spokojená, je to supr, někdy chaos, zmatek, ale i pohoda a klid.
Máme tři děti a čtvrté bych nedala psychicky ani fyzicky, ikdyz mě to trošku mrzí. Mám svou kapacitu naplněnou. Každý tu hranici máme jinde. Podle popisu mi to přijde, že to dáte. Trochu vidím problém v autě. 4 děti už je na dodávku. My máme Ford Galaxy a je to akorát. Kroužky bych nehrotila. Naše děti nějaké mají v rámci školy, školky a něco i odpo, ale taky mají volné dny, ptz potřebují si jen tak hrát, nudit se atd.
Já zrovna začala trochu pracovat jako záskok za nemoc na pár týdnů a nejmladší dítě hlídá babička a je to mazec to skloubit všechno dohromady. Za rok nastoupim na plný úvazek a říkám si, že se mi fakt nechce, takže bych klidně byla doma. Být ženou v domácnosti je taky na plný úvazek.
Ahoj, tak já to čtvrté právě teď čekám. U nás rozhodlo to, že jsme se oba cítili ještě nekompletní a taky, že všechny děti jsou kluci, tak jsme zvědaví, zda přijde děvčátko. Čtvrté dítě je tak zhruba na hraně toho, abysme to po všech strankach ještě ustáli, takže už je určitě poslední, ale máme z toho radost. Jako základ všeho považuji dobrou organizací nás všech mezi sebou. Bohužel už s příchodem třetího jsem se rozloučila s tím, že by se doma dal udržet pořádek víc než pár hodin, ale zároveň jako bych se stala lepší mámou a daleko víc se dětem venuji teď, když je jich více a vím, že nás to tmeli. Za sebe ti můžu říct, že srdce stejně vyhraje nad rozumem a je to tak dobře
i když to mnohým připadá nezodpovědné, je to vaše věc a vy víte, zda se dokážete zodpovědně a s láskou postarat.
@Anonymní píše:
Prosím, už si zjistila, kde sakra je ta druhá ponožka?![]()
![]()
![]()
já jsem fakt z toho na mrtvici
můj chlap každý měsíc kupuje u větví igelitku ponožek.
sežrala ji pračka ![]()
Máš po ruce babičky, takže velká pomoc. Já ani jednu, muže do pozdních hodin v práci a se třemi kmitam..Až mi do toho za rok naskočí práce, tak to bude teprve hukot…
Proto u 3 zůstanu..
@Pvln34 píše:Napodobně ,zřejmě zajišťuje blahobyt
@tezi toto napríklad vôbec nechápem… Manžel chce 4 deti a potom takner vôbec nie je doma, nehrá sa s nimi a ty si na všetko samaale ak ti to tak vyhovuje, je to fajn
@pe-terka píše:Špatně mi připadá, že on chce a přitom tam skoro není…když něco chci, tak se tomu chci i věnovat
pokud správně chápu, tak on své děti živí! A holt je pracovně často pryčZajištuje rodinu finančně, volný čas tráví s nimi
Co je na tom špatně?
@Lainaire8 píše:
Mě furt zaráží jak každej řeší kroužky, naše děti na kroužky nechodí ani chodit nebudou a světe div se, žijou![]()
![]()
to miluju, první věc, hlavně ať máte na kroužky
no, my se dětem věnujeme i bez kroužků
odložit je na kroužek je to nejjednodušší
no vzhledem k tomu, ze deti na krouzkach nemas, tezko muzes hodnotit, ze odlozit je na krouzek je nejjednodussi. nevim, jak mas male deti, ale pokud chodis normalne do prace, tak co delaji do te doby nez prijdes z prace? ja zas miluji, kdyz to ma nekdo jinak, tak hned zacne zesmesnovat. ale pokud sve deti napr. ucis anglictinu, ruzne vytvarne techniky, sportujes, ukazujes skautske dovednosti, apod. s nima v tydnu, a jsi v tom tak dobra, ze muzes predavat zkusenosti, tak vsechna cest.. ja treba chci, aby me deti neco umely, aby videly, ruzne moznosti zivota a tak misto, aby drepely do 15 hod v druzine, tak si zajdou na vytvarku, keramiku, vareni, do anglictinky, na atletiku, programovni… proste, to co je bavi. ale pokud nekdo preferuje flakani se po venku s klicem na krku, nic proti tomu, ale urcite bych to nezesmesnovala.
zakladatelko - za mne 4.dite - tezko od pc soudit, nikdo nezna vasi financni situaci, nevi, jak zvladas nyni 3 deti, a hlavne, co ony na to bo jich se to taky velmi dotkne. ja misto nazoru z emimina, ktery ma absolutne nulovou vypovidaci hodnotu, bych chtela znat nazor sve rodiny. ![]()
@markytka3 píše:
no vzhledem k tomu, ze deti na krouzkach nemas, tezko muzes hodnotit, ze odlozit je na krouzek je nejjednodussi. nevim, jak mas male deti, ale pokud chodis normalne do prace, tak co delaji do te doby nez prijdes z prace? ja zas miluji, kdyz to ma nekdo jinak, tak hned zacne zesmesnovat. ale pokud sve deti napr. ucis anglictinu, ruzne vytvarne techniky, sportujes, ukazujes skautske dovednosti, apod. s nima v tydnu, a jsi v tom tak dobra, ze muzes predavat zkusenosti, tak vsechna cest.. ja treba chci, aby me deti neco umely, aby videly, ruzne moznosti zivota a tak misto, aby drepely do 15 hod v druzine, tak si zajdou na vytvarku, keramiku, vareni, do anglictinky, na atletiku, programovni… proste, to co je bavi. ale pokud nekdo preferuje flakani se po venku s klicem na krku, nic proti tomu, ale urcite bych to nezesmesnovala.zakladatelko - za mne 4.dite - tezko od pc soudit, nikdo nezna vasi financni situaci, nevi, jak zvladas nyni 3 deti, a hlavne, co ony na to bo jich se to taky velmi dotkne. ja misto nazoru z emimina, ktery ma absolutne nulovou vypovidaci hodnotu, bych chtela znat nazor sve rodiny.
musí každé dítě dělat všechno?
Pardon za off-topic, ale musím reagovat na ponožky. Mně se osvědčilo kupovat jednobarevné (především černé) a ve velkých baleních. Takže když se jedna ztratí/roztrhá, dá se snadno nahradit. Některé sady mají zespodu i velikost, takže děti pak hned ví, čí ta ponožka je. A ještě si nemůžu vynachválit „párovače“ ponožek. Nevím oficiální název, ale je to takové plastové udělátko, do kterého se zasune konec ponožek a hodí se to tak do pračky. Má to háček, takže pak to za ten háček jen pověsím. Nic nemusím párovat, páruje rodina před dáním ponožek do špíny. ![]()
My máme 4 děti a zvládnout se do dá, i když je to někdy záhul. Nedávno jsem nastoupila do práce na plný úvazek do práce a i to se dá. Při více dětech, zvlášť když jsou mezi nima malé rozestupy, si člověk tak nějak zvykne na určitý chaos a taky řeší jen věci podstatné.
A s těma kroužkama, osobně považuju za daleko jednodušší a pohodlnější pro rodiče dítě na žádné kroužky nedávat.
@Venetia píše:
musí každé dítě dělat všechno?
pisi napr.
tzn. napriklad ![]()
@Anonymní píše:
Hezký vecerPředem prosím o zachování anonymu.Vim, že rozhodnutí He na nás, ale přesto by mě zajímal nezaujaty názor a vaše zkušenosti. Je mi 32, jsem maminka 3 deti, 12,10,3. Máme velký dům, zahradu, prostě kde bydlet. Pevni 2 děti mám z předchozího vztahu, nejmladší s nynějším manželem. Manžel by chtěl ještě 1 dítě. Já to mám tak 50/50. Manžel vydělává, ale je pracovně velmi vytížený. Já jsem doma a zarizuji běžný chod domácnosti, kolem domu, děti. Privydelavam si z domu. Miminko bych si asi přála, líbí se mi představa, že nejmladší bude mít parťáka k sobě, tak jako to mají starší 2 děti. Bojím se organizace, školy, kroužky. Od okolí jsou na 4 spíše negativní názory… Že v dnešní době už jsou 4 hodně. Já většinou odpovídám tím, že nic jiného než děti nám nezůstanou. My žijeme především pro děti a nás život se točí kolem nich. Na druhou stranu, možná bych už měla říct stop a půdy zatrhnout. Vůbec nevím, jak se rozhodnout. Co vás přimělo si pořídit 4 dítě? Jak to zvládáte?