Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, zajímal by mě Váš názor. Mám už 3 děti ve věku 9,3 a půl a 2 a 4 měsíce. Mám je ráda, ale moc si při nich nesednu.
Můj přítel nedávno v intimní chvíli nadhodil, že by chtěl 4. dítě. Já jsem mu říkala, že jsem po konizaci a už teď nás je hodně, že už bych chtěla do práce atd, že radši ne. Jenže druhý den mi to přišlo líto, říkala jsem mu, že kdyby on strašně chtěl, tak že bychom to mohli možná zkusit, ale že aby prostě pochopil, že to bude pro mě těžké. Tak najednou obrátil že teda radši ne, jenže já pořád přemýšlím, jestli nebude naštvaný a jestli bych vlastně já chtěla nebo ne. Šli byste do toho? Případně maminky 4 a více dětí, napsali byste mi negativa/pozitiva/jak to zvládáte?
To záleží… Jestli bydlíte ve velkém domečku ze zahrádkou, rodiče poblíž tak proč ne
. Jestli jste v malém bytě, obrácite každou kačku, tak ne. Taky záleží jak moc je doma manžel. Můj třeba chodí domů z práce po poledni, takže o 3 přemýšlím
kdyby ale chodil pozdě večer tak ne. Taky záleží na věku, jak se cítíš, jaké byli předchozí těhotenství a porody
. Všechno je třeba zvážit.
No, jenže ono to zkusit nejde, to dítě už pak je napořád
Já bych do toho nešla, miluji své děti, ale mám ráda i svůj klid. Mě by 4 děti zabily ![]()
Já teď právě čekám čtvrté, je plánované a chtene. Jestli mám z něčeho strach, tak aby to dobře dopadlo, ne z toho, že jich bude moc
. Ale až teď citím jistě, že to je konečný počet. Přeji ať se rozhodnete správně.
Je to jednoduchy, muzete si to dovolit? Nemyslim tim, vsak to se nejak zvladne. Myslim, opravdu dovolit, ze dokazete zajistit budoucnost uz vsem stavajicim detem a i kdyz dalsi pribude, aby nestradaly? Uz tri je luxus, pokud myslis na jich budoucnost, aspon pro me. A pokud ano a deti jsou tva napln a citis se na to, pak neni co resit a nazory na epipinu prece nepotrebujes, my ti deti ani zivit, ani vychovavat nebudem, prece.
Jak píše @Lucius08, záleželo by na okolnostech. Jestli leží veškerá péče na tobě, tak ne, v žádném případě. Pokud máte dost prostoru, financí, hlídání a taky pocit seberealizace, pak klidně.
Nešla. Děti jsou ještě malé. Možná později, tak o 2-3 roky. Podle toho, jak jsi na tom se zdravím, financemi, bydlením, atakdale.
K té finanční a bytové situaci - jsme v nájmu, byt celkem velký, boháči nejsme, ale ani chudáci. Máme se celkem dobře, i když na dovolené nejezdíme a na luxusní večeře taky nechodíme, peníze navíc padají na nábytek, spotřebiče a vše, co je třeba koupit dětem.
@Queenofthenight píše:
K té finanční a bytové situaci - jsme v nájmu, byt celkem velký, boháči nejsme, ale ani chudáci. Máme se celkem dobře, i když na dovolené nejezdíme a na luxusní večeře taky nechodíme, peníze navíc padají na nábytek, spotřebiče a vše, co je třeba koupit dětem.
Ne. Z nájmu vás můžou vyhodit. A shánět nájem s dětmi je horor. A čím víc jich je, tím hůř.
Se čtvrtým dítětem by jste museli pořídit větší auto, máte na to?
@Queenofthenight píše:
Omlouvam se, ale tak v teto situaci bych o tom ani neuvazovala.
@Queenofthenight píše:
A sporeni, pojistky, fin. rezervy resite? Je to samozrejme vase vec, ale v tomto jsem proste ja tvrda.Deti si umi udelat kazdy.Ale mel by u toho premyslet.Neco jineho je nehoda, jsem proti potratum a vse se zvladnout nejak da…Ale, planovane…
@Queenofthenight píše:
Obávám se, že v nájemním bytě jsou i 3 děti víc, než by většina lidí považovala za přijatelné ![]()