4. dítě ano nebo ne

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
25.9.19 19:06
@Netopirek píše:
Tak my se bez auta obejdeme. Klidně jedeme vlakem. Ale když si spočítám kolik pak budou stát lístky až budeme platit za všechny. Tak cesta autem pak vyjde levněji. :?Já bych se v jejich případě hlavně bála toho bydlení. Pokud je to najem od soukromé osoby, je to nejisté

Jsem asi nejvetsi odpurce placeni najmu. Cely zivot zivit nekoho najmem. Ani omylem.
Ale clovek musi premysket i jinak do budoucna. Ze deti potrebuji skoly. Treba bude nutny internat. Nejake sporani pro ne. To nejde pouze bez myslenky plodit.
Kdyz vidim, jaky uvadi vek deti, tak brzo ji konci rodicak. Asi by to chtelo dalsi :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.9.19 19:35

Máme tři děti ( 7, 6 a 2 roky) a jsem ve 13 tt Čtvrté dítě už jsme neplánovali. Ale máme velký dům se zahradou, příjem má manžel dobrý. Nemáme žádné dluhy kromě nízké hypotéky. Věřím, že to zvládneme. Obavy jsme měli a řešili, jak s nečekaným těhotenstvím naložit. Věřím, že se o děti postaráme dobře i po finanční stránce. Neměl by být problém dopřát jim pohodové dětství, zaplatit kroužky, výlety, lyžáky. V létě bude muž s tchýni brát starší kluky k moři, mně se nechce s malými jet. Raději s nimi budu v klidu doma, ale starší se k moři těší už od léta. Kdyby se nám náhodně nepodařilo, tak jsem byla spokojená a do dalšího dítěte bych nešla, takhle jsme se k tomu museli nějak postavit.

• Citovat
  • Upravit
10461
25.9.19 19:45
@Pantalaimon píše:
Fakt? Nemyslím to jízlivě, ale překvapilo mě to…nevim no, ale neříkej mi, že vetší děti nechtějí aspoň jednou za rok s rodiči aspoň pod stan treba k Macháči, nemusí to být hned Maledivy…ale takové ty zážitky z obyč dovči. My si to třeba s dětma na dovolené fakt užíváme, takže si nedokážu představit je o to připravit kvůli dalšímu sourozenci, protože na to nebude…

Naprosto vazne. Nepopiram vyznam dovolenych, i my s detmi jezdime nekolikrat rocne (v ramci CR a Slovenska) a uzivame si to, ale z meho pohledu ani to pro me nevyvazi prinos sourozence. Jak jsem psala, dovolena je par dni v roce, sourozenec je kazdy den. Jezdeni k mori, stanovani a podobne se da delat i v dospelosti, sourozence si v dospelosti uz neporidis. Ja se sestrou necitim ochuzena, naopak se ji citim obohacena. A kdyz vidim sve deti, jaky spolu maji vztah, jak si spolu vyhraji, povidaji si, mazli se, pomahaji si, myslim, ze to maji stejne (i kdyz ony maji o dost vyssi zivotni uroven, nez jsem mela ja).
Ale k zakladatelcine situaci - ona sice psala, ze nejezdi na dovolene, ale pokud jsem to neprehledla, nepsala konkretne, jestli nejezdi vubec nikam, nebo nejezdi na zahranicni dovolene. Ono totiz nasetrit na dovolenou ve stylu par dni pod stanem nebo sjizdeni reky nebo nejaka tura po horach neni nic sloziteho, pokud vis, jak usetrit na zbytecnostech, a pokud toho rodina neni schopna, muze to znamenat, ze financne jede na dren. Coz by ale prekazka pro porizeni dalsiho ditete byla, to jsem psala na zacatku. A i kdyby na to teoreticky nemeli (protoze by napriklad davali vsechny uspory do nejake rekonstrukce apod), tak jsou i jine zpusoby traveni dovolene. Ja jsem tedy taky pod zadny stan nejezdila. Moje mama samozivitelka by na to sice nasetrila, ale na takove veci nebyla. Travili jsme prazdniny na chate a u prarodicu a byly to vzdycky skvele prazdniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.9.19 22:02

Jak tady řešíte ten nájem. Vlastník našeho bytu není žádný jeden člověk, co Vás vykopne raz 2,ale velká firma s mnoha byty, kde na vykoupnutí musíte neplatit nájem a jinak tam můžete bydlet xx let. Nechápu Váš vztah k nájmu u některých, já v tom žiji celý život a ano, chtěla bych taky barák na hypotéku, ale nejsem si jistá, že ho kdy budu mít a pro informaci některým ho spousta lidí také nemá.
Také není pravda, že by se mi nechtělo do práce, psala jsem přeci na začátku, že do práce chci.
Pokud bych se přesto rozhodla pro další dítě, já opravdu neřeším tolik ty finance a bydlení, prostě řeším, jestli bych to fyzicky zvládala, zorganizovala atd, v tom vidím největší problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
25.9.19 22:11
@Queenofthenight píše:
Jak tady řešíte ten nájem. Vlastník našeho bytu není žádný jeden člověk, co Vás vykopne raz 2,ale velká firma s mnoha byty, kde na vykoupnutí musíte neplatit nájem a jinak tam můžete bydlet xx let. Nechápu Váš vztah k nájmu u některých, já v tom žiji celý život a ano, chtěla bych taky barák na hypotéku, ale nejsem si jistá, že ho kdy budu míta pro informaci některým ho spousta lidí také nemá.
Také není pravda, že by se mi nechtělo do práce, psala jsem přeci na začátku, že do práce chci.
Pokud bych se přesto rozhodla pro další dítě, já opravdu neřeším tolik ty finance a bydlení, prostě řeším, jestli bych to fyzicky zvládala, zorganizovala atd, v tom vidím největší problém.

Tím že si pořídíš další dítě se ke svému snu nepřiblížíš, naopak.
K tomu podnájmu. Je možné, že vlastník nemovitosti je stabilní pronajímatel, ale kdo ti garantuje, že jednou neúnosně nezvýší nájemné? A peníze, které dáváte jemu, byste třeba mohli dávat do hypotéky na tebou vysněný dům :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.9.19 22:19
@Queenofthenight píše:
Jak tady řešíte ten nájem. Vlastník našeho bytu není žádný jeden člověk, co Vás vykopne raz 2,ale velká firma s mnoha byty, kde na vykoupnutí musíte neplatit nájem a jinak tam můžete bydlet xx let. Nechápu Váš vztah k nájmu u některých, já v tom žiji celý život a ano, chtěla bych taky barák na hypotéku, ale nejsem si jistá, že ho kdy budu mít a pro informaci některým ho spousta lidí také nemá.

A proč hned barák? Koupím si to, na co mám. Já si teda nedokážu představit bydlet celý život po podnájmech, co budete dělat v důchodu? Z čeho to chcete platit když důchody budou nula nula prd? Ty vidíš největší problém tam, kde vůbec není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
26.9.19 00:31

Já po mé zkušenosti radim: nejdřív si polož otázku, jestli by si je dokázala sama uživit, kdyby jste se rozešli (rozvedli). Podle mě je tohle záchytný bod, pokud si jseš jistá, že je třeba za 6 let uživila z platu a alimentů, směle do toho. Ale je to pak finanční nářez, tábory, školy, kroužky, výbava na sport.. je toho fakt hodně. Mám 4 děti, 10,9,7,6. Jdeme koupit boty a je přes 6tis v háji. A takhle je to xdo roka + dalších x potřebných bot. A to je fakt jen špička ledovce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.9.19 08:22
@Queenofthenight píše:

Tak krom finanční a bytové situace jsme se tě také ptali, zda máš někoho k ruce na pomoc (babičky) a zda se manžel zapojuje do péče o děti a domácnost. Mám pocit, že jsi celkem záměrně neodpověděla, z čehož mi vyplývá, že jsi na to víceméně sama. Takže za mě další NE.
A zbyly ti nějaké zájmy z doby před dětmi? Máš čas také sama na sebe? Ono se to na tom zdraví může taky značně podepsat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.9.19 08:28

@Opiska Ano, s tím musím souhlasit a to naštěstí tu zkušenost nemám. Ale když vidím, kolik vše stojí, ty boty konkrétně - syn v září například přezuvky do školy, boty na tělák, celoroční obuv a kecky na lítání (z posledních vyrostl během 3m) a jsme v tom za nějaké 3tis (a to ještě musíme pořídit nové kopačky 8):zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
26.9.19 09:17
@Opiska píše:
Já po mé zkušenosti radim: nejdřív si polož otázku, jestli by si je dokázala sama uživit, kdyby jste se rozešli (rozvedli). Podle mě je tohle záchytný bod, pokud si jseš jistá, že je třeba za 6 let uživila z platu a alimentů, směle do toho. Ale je to pak finanční nářez, tábory, školy, kroužky, výbava na sport.. je toho fakt hodně. Mám 4 děti, 10,9,7,6. Jdeme koupit boty a je přes 6tis v háji. A takhle je to xdo roka + dalších x potřebných bot. A to je fakt jen špička ledovce.

Nojo jenze pokud pocitas tu horsi variantu, a sice, ze bude sama zivit deti, pak bys mela pocitat i dalsi horsi variantu, ze chlap platit alimenty nebude. A to je casto v kelu i mama dvou deti :nevim: Cimz samozrejme nepopiram zbytek, narez to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
26.9.19 10:46

@VilaAnalka tak nepočítám s variantou, že chlap je prostě z*rd, že by na své děti platil. Každopádně mě zakladatelka zaráží, že co se týče financí, tak je dost free, zajímá ji, jen jestli to fyzicky zvládne, což jí prostě nikdo nedokáže poradit. Zvládnout se to musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
26.9.19 10:58

Co se týče nájmu, je to dost diskutabilní. Jsem v nájmu, ne že by to byl můj životní sen, ale protože barák i byt ex, neměla jsem jinou možnost, než nájem. Teď potřebuju byt min 4+1, cenově se pohybují od 2,5-3mil a to na těch pár let co se mnou děti budou žít nejsem ochotná dát. Až se odstěhují, odstěhuju se i já do bytu 2+1 a buď si na něj vezmu část hypotéky a nebo v lepším případě na něj budu mít našetřeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4470
26.9.19 11:04

Dovolené, barák, kroužky nejsou až tak nutné, je to prostě něco navíc. Ale zkus si představit, co musí stát vybavit 4 děti do školy? Já mám školačku jen jednu a v září letěla jedna tisícovka za druhou. Při představě tohle absolvovat 4×, no, klobouk dolů.
Teď máš ty děcka ještě malé, ale jak porostou, ty náklady budou jen růst.

Teď koukám, že nejstarší má 9 - takže to musíš vidět, co školní dítko obnáší. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
26.9.19 11:20

@cverunka důležité to není, ale aby dítě celé roky sedělo jen na zadku, taky není dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.9.19 11:30
@Opiska píše:
@cverunka důležité to není, ale aby dítě celé roky sedělo jen na zadku, taky není dobrý.

Tak ale to není buď a nebo, přece. Když nejsou penízky na kroužky, ale rodiče jsou zodpovědní, tak dítěti/dětem zajistí pohyb a aktivity jinak. Procházky, běhání, kolo (z bazaru za pár stovek udělá radost na roky), kreslení doma atd. Ale když nejsou prachy na pomůcky do školy, tak to těžko nějak ošulíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová