Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už si nevím rady se svou čtyřletou dcerou. Jde o to, že neposlechne, když řeknu, ať počká na konci chodníku a společně se rozhlédneme a přejdeme. Pořád dokola vysvětluji, co by se mohlo stát, ale je to k ničemu. Pouštím jí pořad Kostičky atd. Kde děti učí, jak přecházet. To ji baví, v praxi žádný efekt…
Jak ji přesvědčit? Trestat? Pokud jdeme spolu sami je zlatá. Problém je, když jdeme společně 22ti měsíčním bráškou. Když jede na motorce je pomalý a ona nechce na nás počkat… Jak to řešíte vy?
Děkuji za rady Veronika
Tak ve 4 letech mě už kluk u silnice poslechne. Ale začínala jsem s výchovou id chvíle, co začal chodit. A ano pokud neposlechl pokyn, tak v určitém období dostal na zadek. Ale ve 4 letech začínat s tresty je už celkem pozdě
ale nic jinýho vám asi nezbyde
@Gemm Dostala by na zadek a hotovo. Čtyřletý dítě není žádný pitomec moc dobře ví co smí a co ne. Domluvy evidentněnefungují tak ji jednu švihni a je to.
@Gemm já to řeším vozením za ruku. Může chodit sám, ale nezastaví u kraje chodníku, vběhne do silnice atd. tak jde za ruku. Dle toho jak se chová, tak pak opět pustím na volno nebo jde za ruku až domů. To funguje vcelku spolehlivě, protože chození za ruku většinou nemá rád.
Pokud se blížíme k frekventované silnici beru ho pro jistotu za ruku rovnou, tam zase ví, že máme zastavení o kus dřív, kde bereme pejska na vodítko.
Tohle je (byla) situace, kdy pro trestání jsem. Jinak v tomhle věku by mohlo pomoct ukázat něco přejetého, s komentářem proč se to stalo, jak to dopadlo atd. Je to trošku „brutus“, ale u nás to má nejlepší výchovný efekt
![]()
No, na plácnutí už taky došlo, jenže jí je to fuk. A já jsem z toho špatná. Děti plácnu, jen když jde o život. S tresty nezačínám ve čtyřech letech. Dříve to celkem šlo. Přijde mi to jako reakce na bráchu. Dokud byl v kočárku, tak nebyl problém.
Přejeté zvíře už taky viděla. Někdy ji za ruku vedu, ale chtěla bych ji nějak naučit, že prostě musí čekat automaticky, už není tak malá… děkuji všem za názory a rady ![]()
U nás pomohlo kolo taky byl problém. Rekla jsem ji ze pokud nebude ooslouchat a nezastaví nebude se mnou kolo brat. Plus ji davam předem body kde na me musi pockat. Ona je spokojena ze ma,.volnost,, Já zas uz vim ze pocka. Ze zacatku to bylo na konci baraku u stromu atd. A ted uz se nebojim rict na konci chodniku a vim ze zastavi.
Plus stacila jedna demonstrace pri neposlechnuti kdy musewka odevzdat kolo a jit domu pesky s nasupem na prdel☺. Od te dioby vi ze to myslim vazne staci pripomenout ![]()
No, protože na ni není spoleh, tak kolo ještě nemá. Když se malej plouží na motorce, tak ona by nepočkala a byla dávno pod autem.. Ona má golfáče, ale i s těma běhá jak závodník ![]()
@Gemm Jednoduchý, neposlechne, jde za ruku… případně bych klidně vytáhla kočár a přikurtovala ji tam jak mimino. Mladý takhle jezdil v kočáře celkem dlouho, u něj tedy nebyl problém, že by nezastavil před silnicí, ale nechtěl se vracet z procházky domů, takže prvn půlku cesty dítko šlo, druhou jsem vezla vztekajícího se v kočáru.
Syn mi na jaře začal na motorce ujíždět a nezastavil. Chodník nebo silnice, bylo mu to jedno. Letěla jsem za ním, volala, že pokud nezastaví dostane na zadek. Nezastavil. Doběhla jsem ho, dala mu na zadek a DŮRAZNĚ jsem mu to po x té vysvětlila a dodala, že pokud to ještě jednou udělá, nikam na motorce nepojedeme, vezmeme jí do ruky a vrátíme se domů. Zopakoval to, já vzala motorku a šlo se domů, scéna jak vyšitá…já nezájem. Na druhý den slíbil, že už bude na motorce a hodný a tak jsme to zkusili - poslouchal…úplnej vzorňák! Synovi bude v říjnu 3,5r.
@Gemm pokud vysvětlování nepomáhá, šla by vedle mě, případně za ruku. Kdyby se ptala proč, řekla bych ji, že se na ni nemůžu spolehnout, že se před silnicí zastaví. Dělala jsem to tak s dcerkou. Nyní vím a můžu se na ni spolehnout, že zastaví a počká na mě. Jediný problém je, když jde s někým ze školky, to je ale jiný případ.
Případně, že přeběhla silnici sama bez dovolení, musela se vrátit ke mě (já silnici nepřešla), spolu jsme se rozhlédly a šly dál.
@Špuntice1986 píše:
Syn mi na jaře začal na motorce ujíždět a nezastavil. Chodník nebo silnice, bylo mu to jedno. Letěla jsem za ním, volala, že pokud nezastaví dostane na zadek. Nezastavil. Doběhla jsem ho, dala mu na zadek a DŮRAZNĚ jsem mu to po x té vysvětlila a dodala, že pokud to ještě jednou udělá, nikam na motorce nepojedeme, vezmeme jí do ruky a vrátíme se domů. Zopakoval to, já vzala motorku a šlo se domů, scéna jak vyšitá…já nezájem. Na druhý den slíbil, že už bude na motorce a hodný a tak jsme to zkusili - poslouchal…úplnej vzorňák! Synovi bude v říjnu 3,5r.
Presne u nas zabralo to same☺.
Díky za rady. No, dokud máte jednoho, tak to jsem si pro ni došla, jenže, když hlídám malého na motorce, tak mu najednou nemůžu utéct. Pokud se dcera nepochlapí bude asi pořád za ruku nebo ji budu mít na vozících kšírách…
Těžko ale budu přes silnici držet v ruce motorku, za ruku synka a dceru, když jdu bez kočáru, tak to se fakt dá těžko…