Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Možná krutá rada, ale na mého bratrance, když byl takový (jak popisuješ), mu teta dávala nějaké prášky na zklidnění. Dnes je v pohodě.
Mam radu, která pomáhá jinak bych měla doma to samé, co nejvíc ho utahat a skoro snim nebýt doma. Co nejdřív do školky
Moje ségramá oba dva syny z ADHD a prášky jim nedává. Byli po nich tak utlumený, že jen seděli a koukali do blba, tak radši trpí. My chodili na neurologii kvůli predilekci, ale na jaře nám docházku ukončili s tím že je to v pořádkua syn je jen trochu víc zbrklej
Ahoj. Já jsem něco podobného měla s malou někdy kolem roku a půl. Bylo to příšerné, nemohla jsem nikam. Jednou jsem si troufla do kavárny, než jsem se otočila, byl na ni stůl a ona seděla ve střepech z cukřenky. Furt všechno musela zkoušet, nemohla jsme se s ní zastavit na ulici se známýma, okamžitě prchala pryč. Připadala jsem si jak honicí pes. Dokonce jsem s ní byla i na neurologii, jestli nemá náběh na nějakou poruchu v chování. Testy ok a dnes je to živá holčička (2,5 roku), ale dá se s ní domluvit a je to zkrátka o padesát procent lepší. Takže za mě rada: Vydržet! Poleví to ![]()
Venku jsme skoro pořád, celý dopol.aa pak odpol. chodíme i když prší, má oblečenído dště. Jenže přijdeme domu a stejně poskakuje a dělá kraviny. U pohádek odpočívá sotva 5 min. Avšimla jsem si že než usne, pořád musí hýbat nožkama
Taky mam dvouletou, ale tohle by nedelala ani v nejmensim-doma je sice zivejsi, ale v kolektivu se chova hezky. Urcite jsi neudelala chybu ve vychove, kdyz prece vysvetlujes, venujes se mu- zkusila bych to konzultovat s detskym psychologem, tim nic neztratis a treba se na neco prijde.
@Anonymní píše:
Venku jsme skoro pořád, celý dopol.aa pak odpol. chodíme i když prší, má oblečenído dště. Jenže přijdeme domu a stejně poskakuje a dělá kraviny. U pohádek odpočívá sotva 5 min. Avšimla jsem si že než usne, pořád musí hýbat nožkama
Syn mi od 2 let nespí naštestí chodí do jeslí jinak by to nešlo. Každý víkend i dopoledne i odpoldne jsme venku kolikrát do 9 do večera. Spí tak od 10-11 do 7 a to je vše a zbytek dne běhá. Pokud je dostatečně zabaven tak nevymyšlí hovadiny
Krrenka, taky hezký. Myslím že mýmu by se to povedlo taky. Jasně, vydržet, snad se s ním bude dát taky za pár měsíců domluvit. Já se nejvíc bojím, že mi ho ze školky po dvou dneh vrátí domů s tím, že neposlouchá, je nezvladatelnýa bije děti. Mám mateřskou až do 4 let ale mám sto chutí ho strčit do školky už ve třech.
Za mne teda myslim ze ve dvou letech je to normalni. Proste zivej zvedavej kluk. To ze u niceho nevydrzi a je „beha a dela bordrl“ je normalka. U nas se to zlepsilo kolem 2 a ctvrt, vic si sam hraje. Takze rada - unavit ho- musi behat, skakat byt na cerstvem vzduchu. Nebit, pokud mozno. Ale vxchovat a usmernovat - drzet ruce, opakovat ze se to nrsmi, pokud jeste jednou udelat jdem pryc( ze hriste). Hlavne byt dusledna. NIKDY se nesaha na televizi, nebeha po silnici a podob. Kdyz reknes: jeste jednou to udelas..tak to hned splnit. No a zvyknout si na to ze je to zivej kluk a neocekavat ze bude hodiny sedet v koutku…a chyba ve vychove? Podle mne vychova nejvic zacina ted…
Neporadím, mám obě děti takové
jediné, co u nás pomáhá je děti zabavit a nedat prostor pro lumpárny
No mě malej naštěstí hezky spí - chodí kolem 20 hod. a spí tak do 7-půl 8,pak po obědě kolem půl 1 jedný až do 15 hod. někdy míň. Já už jsem z něj tak vyšťavená, že večer když usne už nemám na nic sílu. Na podzim s ním jdu na dvouletou prohlídku, tak se zmíním doktorce, třeba nás někam pošle
Tak chybu ve výchově jsi udělala, to je jasný. Ale dobrý je, že to chceš řešit a nevymlouváš se na jeho věk a nečekáš, že to přejde samo. Nepřejde to, bude to jen horší a ten diagnosťák je taky dost reálný.
Zkus si pročíst knížky o výchově, např. Malý Tyran. Ale knížek na tohle téma je dost, stačí pohledat. Určitě s tím něco dělej, protože tohle je fakt extrém, co si tvůj kluk dovolí a zatím jsi měla štěstí, že jste nenarazili na někoho, kdo je víc od rány a nedostal už od cizího člověka po čuni ![]()
Dnešní zážitek s mým téměř dvouletým synem mě přiměl k velkému zamyšlení a napsání tohoto příspěvku - snad mi tu někdo poradí, přispěje radou a vím že ai i odsoudí, bohužel.
Syn je vymodlený, mě skoro 38.Od mala je živější, ale poslední dobou si říkám zda je tohle ještě normální, nebo už zahranicí. Dnes jsme šli do banky, malej místo aby si hrál v kotku, pobíhal po celý bance, obtěžoval lidi, chodil k přepážkám…dala jseem ho zpátky do kočáru a řev. Pak nakoupit, syn se nahnul z kočárku a strhnul krabice sunaru, u kasy v úzké uličce kde není kam se uhnout ani popojet šahal pani co stála před námi pod sukni a tahal jí za ní. Cestou domů jsem ho v parku vypustila z kočárku aby se proběh, syn pobíhal za mnou, já zrovna něcco hledala dole v košíku a když se otočím na malýho, koukám, že tahá starý paní hůl z ruky, hamba. Když nemoh mít hůl, ještě chtěl její tašku na kolečkách.
Na hřišti u ničeho nevydrží, na písku si hraje sotva pár minut, kolikrát bere dětem hračky, zatahá je za vlasy, bere jim klobouk, něěkdy i štípne. Tuhle se dostal do hádky o míč s asi šestiletým hlapečkem, můj si ho půjčil a on mu ho vytrh z ruky, můj mu vrazil facku. Samozřejmně syna kárám, dostane vynadáno, vysvětluju, dostane po zadku, přes ruku…ale nic nepomáhá. Je jako nezřízená střela, nic nenechá na pokoji, doma ho hračky nezajímaj, to jen chodí a dělá bordel. Už mi rozbil pračku jak při pranínepozorovaně otáčí cciferníkem, televizi, když jsme koupili novou, druhý den už jezdil autíčkama po obrazovce a na svědomí má už i dva digitální foťáky. Neustále ho musím mít na očích, chodit mu za zadkem, což ale taky nejde pořád, musím doma občas udělat to nejnutnější, zbytek dodělávám když spí.
Syna moc miluju, ale poslední dobou si říkám kam až to povede, co z něj vyroste a jestli ve 12 letech neskončí v diagnosťáku. Byli jsme se koupat a malejmísto toho aby si hrál na břehu jako ostatní děti, chodil po dekách a lez lidem do tašek, bere jim jídlo…hamba mě fackuje, vždycky zakročím, ale na chvililinku z něj spustím oči a už jede. Udělala jsem chybu ve výchově? Jak dál? Je mi z toho do breku. Hodně lidí mi říká jak je živej a neposednej, spraví se to věkem nebo to bude horší?