Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jezis marja, vzdyt je to dvouletej kluk! Jo jasne, jsou deti co sedi na zadku a hrajou si s babovickama a kdyz jim reknes NE tak poslechnou. Ale kazdy dite je jiny a nektery jsou jako ten tvuj. Jak psaly holky - tohle je tezky obdobi. Vyplati se porad mu stat za zadkem - hrat si s nim, zkoumat veci s nim. Vyslevtlovat. Do mice se kope, do zviratek ne. Kaminky se hazi do vody ne na lidi. Tluce se do bubnu ne do deti…byt dusledna. Predvidat a byt opatrna. Kdyz mu dam do ruky kladivo nemuzu se divit ze „spravoval“ televizi:):) cim vic kriku a mlaceni tim to je horsi…
Muj je velmi podobnej. Samostatne hrani se hodne zlepsilo, ale lumparny vymysli porad. Ne az ze by neposlech, ale treba vezme kus blata a jde s tim"myt" sprchovej kout. ![]()
![]()
Proste jsem varila kdyz spal, nechodila do obchodu ani do banky, kdyz vylozene neposlech tak jsem splnila trest jsky jsem rekla…
@celipipka54 píše:
Tak chybu ve výchově jsi udělala, to je jasný. Ale dobrý je, že to chceš řešit a nevymlouváš se na jeho věk a nečekáš, že to přejde samo. Nepřejde to, bude to jen horší a ten diagnosťák je taky dost reálný.
Zkus si pročíst knížky o výchově, např. Malý Tyran. Ale knížek na tohle téma je dost, stačí pohledat. Určitě s tím něco dělej, protože tohle je fakt extrém, co si tvůj kluk dovolí a zatím jsi měla štěstí, že jste nenarazili na někoho, kdo je víc od rány a nedostal už od cizího člověka po čuni
@celipipka54 píše:
Tak chybu ve výchově jsi udělala, to je jasný. Ale dobrý je, že to chceš řešit a nevymlouváš se na jeho věk a nečekáš, že to přejde samo. Nepřejde to, bude to jen horší a ten diagnosťák je taky dost reálný.
Zkus si pročíst knížky o výchově, např. Malý Tyran. Ale knížek na tohle téma je dost, stačí pohledat. Určitě s tím něco dělej, protože tohle je fakt extrém, co si tvůj kluk dovolí a zatím jsi měla štěstí, že jste nenarazili na někoho, kdo je víc od rány a nedostal už od cizího člověka po čuni
Jako COŽE??? ![]()
@Anonymní píše:
Krrenka, taky hezký. Myslím že mýmu by se to povedlo taky. Jasně, vydržet, snad se s ním bude dát taky za pár měsíců domluvit. Já se nejvíc bojím, že mi ho ze školky po dvou dneh vrátí domů s tím, že neposlouchá, je nezvladatelnýa bije děti. Mám mateřskou až do 4 let ale mám sto chutí ho strčit do školky už ve třech.
ahoj bud v klidu muj prcek je to same nejhorsi je ze ve 2.5 letech navic ani nemluvi(jen asi cca 10 slov) a pridaly se k tomu tezke hysteraky obdobi vzdoru:( ve skolce je tedka 2.tyden teda v soukromeale k detem se chova hezky zatim presne jak rekla pani ucitelka ze skolky oni se pred kolektivem bez mami chovaji uplne jinak nez pak s mamou to se ji snazi vytocit do bela
@Anonymní píše:
Já mluvila o cizíchlidech, že mi říkaj ať jsem ráda že je hlavně zdravej. Jenže problém je v tom, že jeho nic nebaví, dlouho u ničeho nevydrží. Krájet jsemmu dala taky - příborovým dětským nožem mrkev a vydržel u toho ai 3 min.Pak odběh něco kramařit. Já už jsem otrávená z těchvěčných zákazů a příkazů.
Jinak si teď uvědomuju, jako malejmi šacoval v kabelce, já ho nechala že aspoňu něčeho vydrží a stihnu něco málo udělat. Když balím na dovču nebo víkend, tak mi pak taky hrabe v taškách a vytahuje věci, tak nevim jestli jsem to tímhle nezpůsobila třeba nevědomně já, že si teď dovolí klidně lidem hrabat v tašce, nevim, možný to je
Mne hned po uvodnim prispevku napadli, zda to ma doma dovolene a koukam ze jo. Mne deti parkrat vlezly do batohu, to jsem rvala, jsou zkratka mista, kam nesmi. Mam tam doklady, penize, bryle, zkratka pres to nejede vlak. Urcite bych byt tebou zavedla stejne normy doma i venku, zadne vyjimky, deti jsou v tomto veku zviratka, nechapou, proc jednou tak a podruhe onak.
A jak to mate doma s vlastnictvim hracek, jeho veci, urcite mu nekdy musis neco jeho vzit z ruky, mozna by stalo za to posilit svu respekt k jeho osobnim vecem, aby chapal rozdil mezi svym a cizim.
Ale chapu te, taky mam prostredniho syna z hadich ocasku, zkratka takove nektere deti jsou, clovek musi videt i jejich kladne vlastnosti, muj prostredni je sasek, nestydi se, je komunikativni, energicky. Ted jsou mu ctyri roky, je to mnohem lepsi, a je to opravdu jen o duslednosti. Ale ty vysledky se projevi u techto deti az v radu mesicu a let.
A nejde to mu misto tech vsech ne, nesmis, nesahej, neber, nedelej, nechod atd. nabidnout jinou alternativu? Chybu ve vychove jsi neudelala, protoze mezi 2a 4 rokem se zacina dite vychovavat. Tedy vedome. A nebij ho. To fakt nic neresi. V tu chvili, kdyz dostane, to znovu neudela, ma strach.Ale jak se otocis, udela Ti to znovu. A horsi, ze to udela treba kdyz nebudes nablizku a nejak si ublizi.Mam stejne starou vnucku vychazime, spolu dobre bez biti, domluvou a vysvetlovanim. No a vidis, zrovna vcera jsme byly, ona a ja, v ramci „socialniho zacleneni“ v restauraci. Prinesli jidlo, masova omacka a pasta. Okolo vsicni chvalili, jak je vychovana atd. Mila holka se na vsechny usmivala, vsechny zdravila a najednou PRASK. Naprahla se, ja myslela, ze chce nekomu zamavat, a vsi silou prastila otevrenou rukou doprostred talire. Ja mela spagety jak nausnice a vsichni okolo vypadali jak berusky(puntikovany).
A do toho jeji krik, mam spinavou ruku, chci udelat mydly, mydly. Vyresilo se to bez biti, domluvou a moji omluvou. A ty ruce jsme si sly umyt. Dneska na stejnem miste, u stejneho stolu, stejne jidlo, ja ve strehu, zadny problem. Klid.Ja chapu, ze mas honicku. Ale bude lip, uvidis ![]()
@Anonymní píše:
Právě že on vypadá jako malejandílek, takže se zatím všichni usmívaj, jak je roztomilej a mě říkaj ať jsem ráda žeje hlavně zdravej, takže po čuni ještě nedostal a doufám že by si to k takhle malýmu dítěti snad ani nikdo nedovolil(myslím z dospělých).Jeho právě nic nebaví, jen chvilku knížka s obrázkama. Ale co mám třeba dělat když potřebuju apoň půl hodinku na vaření? To ssi sám nehraje, ale kňourá pod linkou že chce naharu a vařit taky. Jednou jsem to zkusila, ale dělá kraviny a bordel, což je jasný
pokud potrebujes varit sup s nim na linku dej mu hrnec do toho neco co udela nejmin bordelu treba vodu varecku do ruky ty si vari svoje a on svoje nebo me hodne pomahalo ho do vseho zapojovat vyndej mi nakup sla sem ukazala mu to a vyplatilo se mi to tyhle veci jako uklidit si po sobe atd I pres tuhle svoji silenou povahu uz dela neak automaticky jo a taky vypada jak andilek a taky ho logicke hry nebavi
zatim vede utikani hazeni vecma ted pridal malovani
@MarieOVMUC na uklizeni aby si uklidil pomohlo ho neak namotivotat treba ze uz je velkej kluk podivej mamka to taky tak dela ale pokud vidim ze neco dela vylozene naschval chytam ho za ucho nebo za pejzy ne moc jen naznak ono je to neprijemny kdysi to delal jeden nas ucitel
a kupodivu to pomaha
@Jensina píše:
No, k dobré radě, by bylo zapotřebí s vámi alespoň pár dní pobýt. Dle mého názoru strašně záleží na Tvých reakcích a na celkovém klimatu rodiny. Mně přijde, že jsi zatím nepřišla na to, co Tvůj syn potřebuje. Každopádně zničené zařízení bytu a obtěžování okolí u dvouleťáka, to problém je. Mám pocit, že ho necháváš zajít do extrémů. Proč zničil dva foťáky? Proč bral jedné a té paní hůl a poté tašku? Co jsi dělala v té době Ty? Neber to jako výčitku nebo rýpání. Jen bych se nad tím zamyslela. Rozhodně dřív, než mu nechám napsat diagnozu a utlumit ho lékama.
ano souhlasim presne to uz je prekracovani hranic niceni veci, brani lidem hul to je pres caru a za tohle ja ho proste taham za ucho a vsak on uz vi hned v tu chvilku ze to nema delat kupovdivu to zabralo pres zadek to nepomahalo
@aspagi píše:
@MarieOVMUC na uklizeni aby si uklidil pomohlo ho neak namotivotat treba ze uz je velkej kluk podivej mamka to taky tak dela ale pokud vidim ze neco dela vylozene naschval chytam ho za ucho nebo za pejzy ne moc jen naznak ono je to neprijemny kdysi to delal jeden nas ucitela kupodivu to pomaha
obe deti jsem zkousela opakovane motivovat, pozitivne i negativne. Uz i nektere hrcky letely oknem a nebo v pytli na odpadky:D nic… kdyz varim nebo se venuju jine cinnosti, kdy nemuzu sedet s nima, tak je bordel neskutecny. naucili jsme se zamykat vsechny dvere, kam nechci aby chodili, dcera se naucila odemykat, takze schovavam i klice a nemuzu najit klice…DD ucitelka v jeslich mi rikala, ze ej to spatne, ze nemame mit zamcene, ze maji chapat, ze tam nesmeji.. zkouseli jsme se a vratili se k zamykani..
![]()
Diskuzi nečtu. Musíš najít něco, co na dítě platí. Každé dítě je jiné. S některým se dá domluvit, jiné je třeba namotivovat a některé děti musíš 100 % času zabavovat - to bude asi Váš případ. Nedat mu prostor, aby lumpačil. Dvouleté dítě v bance se nudí, to je jasné. Pokud tam musíš jít s ním, buď tam jen nezbytně nutnou dobu a po tu dobu mu dej nějakou aktivitu, která víš, že ho na těch pět minut zabaví. Pokud víš, že když z něj na minutu spustíš oči v parku vyrve stařence hůl, zadej mu na dvě minuty, kdy musíš hrabat v tašce úkol. Běž a dones mi támhle ty tři žluté listy dáme je do kočárku a doma z nich vytvoříme zvířátko. atd atd. U vody teda z dítěte nespouštím oči vůbec, takže tam mi je až trochu divné, jak může hrabat lidem v taškách a krást jídlo. U vody se dítě z očí přeci nespouští ani na ty dvě minuty.
@Anonymní píše:
Právě že on vypadá jako malejandílek, takže se zatím všichni usmívaj, jak je roztomilej a mě říkaj ať jsem ráda žeje hlavně zdravej, takže po čuni ještě nedostal a doufám že by si to k takhle malýmu dítěti snad ani nikdo nedovolil(myslím z dospělých).Jeho právě nic nebaví, jen chvilku knížka s obrázkama. Ale co mám třeba dělat když potřebuju apoň půl hodinku na vaření? To ssi sám nehraje, ale kňourá pod linkou že chce naharu a vařit taky. Jednou jsem to zkusila, ale dělá kraviny a bordel, což je jasný
Dát mu dolů hrnec, vařečky kelímky a nějakou surovinu co se dobře uklízí např. těstoviny. Nejlépe v každém kelímku jinou barvu. A dávat mu instrukce -teď do hrnce nasypej trochu žlutých - zamíchej, teď trochu zelených zase zamíchej a bla bla bla. Suroviny přidávej, obměnuj, prostě ho zabav. Chce vařit, tak bude vařit.
Ja také napíši.
Mam TO STEJNE!!!Od utleho věku rychlejší dite ve 2 měsících života pasl koníčky jak nic v 5,5 měsících lezl po byte jako drak a ještě neseděl. V 7 měsícich obcházel nábytek v 10 ti měsících chodil sám bez opory.Od te diby je jako tryskomys.Vse co popisuješ do posledních řádku jsme meli stejne i s tou fackpu Před rokem ji dal holcice
jak mně hamba fackovala.
Co pomáhá???Neustále byt za zadkem, durazne neustále vysvětlovat co se smi a co ne.Byla jsem z toho taky znavena.Ale dnes již vidim výsledek po roce kdy syn dovršil v Červnu 3 roky.Je hodně živé dite kolikrát mně s necim tak srazil na kolena, že jsem si říkala " jsem neschopna" dnes je to opravdu už lepší. Chvíli posedi, ledas čemu pprozumi..je to zkrátka lepší a lepší radim vydržet ono se to vyplatí. hlavně hodně SIL budou ještě potřeba.
Stát za zadkem, stát za zadkem. Nespouštět oči. Nic jiného. A vysvětlovat a jasně určit, co ano a co ne. Tvoje dítě v popsaných situacích dost nehorázně obtěžuje okolí. A jak to popisuješ, tak to vypadá, že spustíš oči víc jak na chvíli nebo jsi pomalá a to fakt hodně.
Zlepší se to časem, pokud na tom budeš pracovat.
@celipipka54 píše:
Já se obávám, že dovolí, už jsem tady párkrát něco podobnýho četla
To by mě teda zajímalo kdes to četla, že cizí dospělý člověk dá cizímu dvouletému dítěti po čuni. Já už četla a viděla lecos ale tohle teda ještě ne.