Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak už napovídá nadpis, je tomu asi týden co jsme vzali dudel. Syn, čerstvě 2 roky, byl na něm dost závislý + má ještě bavlněnou plínku. Ty 2 věci používal na psaní a na sklidnění během dne. Ale co jsme ho vzali je to peklo, nechce usnout, vstává ještě dříve než kdy vstával - třeba v 5. A přes den je na zabití, ukňouraný, protivný, neví co by… jsem z toho zoufalá, už jsem mu jednu střihla. Nervy mám jen jedny.
![]()
Nečekám radu, ale spíše příspěvek, že v tom nejsem sama. ![]()
@Svistice píše:
@kve-tinka Vydrž a snaz se ho pres den znavit a zabavit.
teď se mi tu válí po gauči a řve, důvod nevím…je to na palici. ![]()
Syn, zítra bude mít 2 roky, má taky muchlací plínku a dudlík. Používá to na spaní a na zklidnění během dne. Nemám odvahu mu dudlík vzít násilím a najednou. Zatím se snažím, aby ho přes den používal, co nejméně. Je na něm opravdu hodně závislý a po jeho úplném odebrání by nastal horor podobně jako u vás. Radu nemám, snad to u vás dobře dopadne a syn si rychle zvykne.
@lucka_mac on už ten dudlík měl trochu střihlý a usnul v autě a v kočárku bez toho, tak jsem si říkala, že máme dobře nakročeno a pak ho prostě doma někde ztratil - do teď jsem ho nenašla.
Už musím vydržet.
![]()
@JayLee on je utahaný, má přes den dost podnětů, ale ty rána a usínání, to je na palici. Nabízela jsem plyšáka, měkkou deku, a nic… prostě otravný řev.
Sama v tom nejsi, máme doma už skoro 3.měsíc naprosto totéž!
![]()
Prcek špatně usíná, vstává mezi 5.-6.h a navíc se začal během noci stěhovat do mé postele, takže se téměř nevyspím.
Zvláštní je, že o dudlíku mluvil asi týden, teď už si na něj ani nevzpomene, ale ten spací neklid mu zatím zůstal. ![]()
Nedělám s ním nic, jen neustále pokládám zpátky do postýlky, ono to snad jednou přestane. ![]()
Dceři jsem dudlík brala až po druhém roce a taky se jí hrozně zhoršilo spaní, prakticky přestala spát přes den a špatně usínala večer. Mladšímu jsem proto dudlík zabavila mnohem dřív, když z toho ještě neměl rozum ![]()
Ono si to postupně sedne, neboj
Dceři jsou čtyři a spí celkem vzorně, cestou ze školky vždycky reklamuje, že ji tety vzbudily, když chtěla ještě spát ![]()
Já myslím, že jsme se ještě navíc blbě trefily do počínajícího období vzdoru a osamostaňování, takže ta ukníkanost a nerudnost možná ani není způsobena jen tím odebráním dudlíku. ![]()
Jo a to nabízení něčeho jiného na uklidnění nedělám, přijde mi to jako vyrážení klínu klínem. ![]()
Dcera měla ještě ve 2,5 letech tři dudlíky. Do každé ruky a do pusy a točila je. Je fakt, že ho měla vysloveně jen na doma a jen na spaní. Ven je nikdy nebrala a přes den jestli si dudla na tajňačku, ale prostě nikdy nechodila s dudlíkem v puse.
Potom jí museli vytrhnout horní jedničky a protože dudlat nemohla, přiletěla pro ně dudlíková víla. Okolnosti mi napomohli k naprosto bezproblémovému oddudlíkování.
Tím jsem chtěla říct, že sama bych jí dudlík vzít nebyla asi schopná. Max. zregulovat na jeden…
Myslím, že pokud je bez už týden, nezbývá než vydržet. Ještě bych dala pozor, aby ten starý nikde nenašel a nemuseli jste to podstupovat znovu. Zkus ho najít a dát mu jen to kolečko tvrdé s tím, že zbytek třeba spapkaly myšky??
Držím palce, ať to malý brzy přijme ![]()
Chce to vydrzet, kdyz uz jste mu ho vzali. my mu ho vzali taky ve 2 letech.Byl hrozny zavislacek, porad ho musel mit a jednou se po o vyspinkal, zacli jsme se o nej pretahovat a najednou nekam odlitnul a on koukal, tak mu rikam, dudu odesel ven a uz neprijde.tak to neresil, pak vecer ho hledal po posteli, rikam neni odesel a ted ho ma miminko, tak usnul, coz jsem cumela.mela jsem ho v ruce pro pripad nouze:-D. Takhle ho hledal jeste nasledujici den a pak uz si na nej nevzpomnel. Meli jsme fakt obavy mu ho vzit a byla to parada. Takze, jak jste mu ho vzali, uz nedavat, zapomene na nej a nebo mu za nej kupte co bude chtit.
@kve-tinka - A nemá něco, co opravdu miluje? Třeba můj syn se zamiloval do večerníčku Gorilí povídání a výborně zafungovalo, když jsem mu řekla pohádku o malé gorilce, která v zoo nemůže usnout, protože nemá dudlík, a tak jsme jeho poslali, protože už je na ně veliký. No a od té doby je klid. Občas sice zaal ještě při usínání kňourat, ale stačilo gorilku připomenout a dobrý.
Dítě ve dvou letech už pochopí, když mu místo toho dudla něco dáš. Kup mu za to nějakého malého plyšáka nebo drobnou hračku, se kterou bude moct spát. Já jsme dceři vzala dudel ve 14 měsících, dala jsme jí za to takovou tu gumovou kočičku (zvířátka do vody), a spala s tím ještě rok. Držela to v ruce a na dudel rychle zapomněla. Byla velký závislák.
@kve-tinka nevím,proč jste mu ho brali. To máte za to. Ještě není připravený.
Dudlík nejde vzít jen tak, že VY si umanete, musíte na to kluka připravit. Začít pracovat na tom, aby mu nechyběl přes den, vysvětlovat, nedat třeba na den, na usnutí ano. Potom pomalu zkoušet usnutí přes den bez a nakonec to na noc.
Není to otázka dní, ale někdy i měsíců.
Takhle jste ho dostali akorát do stresu a čekáte od tak malého děcka co. Zázraky? Myslíš, že on to vaše chování pochopil?
Těžko…
Dceři jsem brala dudlík po 2 letech, měla ho jen na spaní, po obědě už nespala, dlouho jsme ji připravovali, dala ho Mikulášovi a dostala za to nadílku, ale i tak se jí hrozně zhoršilo usínání a to na mnoho měsíců. Ona ale byla obecně strašně špatný spáč od narození, úplně ukázkově spí dá se říct až tak od 3,5. Příště bych se na to vykašlala i na všechny kecy kolem a brala později. S mladší to budu mít jiný, ta si dudlá palec. ![]()