Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, jak byste to řešily? Dcera je večer kolem osmé najedená a vykoupaná. Pak si hraje v pokojíčku, třeba si v posteli prohlíží knížky a tak, nikoho neruší. Ale prostě nechce spát. Obvykle čeká, až si s ní přijde někdo lehnout a nakonec to dopadne tak, že taťka nebo já spíme dřív než ona. Usína tak kolem 23 hodin! Ráno pak samozřejmě stává v 9.30 nebo i v 10. Máme ještě malé miminko, které taky ráno dlouho spí, takže mi to vlastně vyhovuje. Školku má zatím soukromou, takže klidně přijdeme v 11 nebo jak se to hodí. Jde mi o to, jestli už nemám začít posunovat ten režim, ráno ji dřív budit, aby pak v budoucnu neměla problémy se vstáváním do školy. Díky všem za názory ![]()
Zatim to mame taky tak, ale postupne to zkracujem. Ja myslim ze nekvetsi pruser ke to ze si prohlizi ty knizky a tak, proste zhasnout a spat by neproslo?
Dcera taky od mala usínala hodně pozdě, ani školkový a teď už 5 let školního režimu na tom nic nezměnilo. Je jí 11 let a málo kdy usne před 23 hodinou, ráno musí vstávat před 7. Od mala to má stejně jako vaše. Umytá v posteli a stejně dřív neusne. Byly doby, kdy mě to docela rozčilovalo, že nebude vyspaná do školy, ale už jsem se s tím smířila.
@Ondrášovka.N píše:
Zatim to mame taky tak, ale postupne to zkracujem. Ja myslim ze nekvetsi pruser ke to ze si prohlizi ty knizky a tak, proste zhasnout a spat by neproslo?
Zhasnout není možný, děsně se bojí. Ale má jen malou lampičku.
@romcoch píše:
Zhasnout není možný, děsně se bojí. Ale má jen malou lampičku.
A co zhasnout a byt vedle ni? Nebo misto lampicky fakt malou bludicku?
@ivašot. Jé to jsem právě nechtěla. Tak jsem to měla já a ve škole pak ospalost největší. Vypadá to, že bude sova po mně, když tak nad tím přemýšlím ![]()
@romcoch tohle mám sama od mala - jsem noční sova - chodit spát dlouho, vstávat pozdě
u dětí bych se snažila to pomalu posunout, až budeš nucena ráno vstávat, aby to pro ně nebyl šok. Je jasné, že když se budí v 10, tak nebude chtít jít spát v 8 večer. ![]()
@Ondrášovka.N jj, to se jí líbí
. Ale tím pádem už večer nic neudělám, protože to zpravidla trvá dost dlouho, než usne.
Jo, taky teď usíná později, včera o půl desáté, ráno v 8 vstávala.. já počítám, že se školkou se to srovná, začne snad chodit v březnu a to plánuju v 7 budit, takže se to snad upraví. Jestli vám to nevyhovuje, asi bych začla dělat ranní režim a budit.
Ahoj, u nás se srovnalo, jak musely začít ráno vstávat do školky před sedmou..tak pokud vám ted vyhovuje, že ráno spí dlouho a večer je hodná tak bych to nechala tak…ono se to pak upraví..max. jestli ještě spí po obědě, tak to zkusit zrušit…
Máme to také tak. Dcera chodí spát mezi 22-23 a vstává většinou mezi Půl 10 až půl 11.Myslím si, že až začne chodit do školky, tak se to srovná. Jí je v podstatě jedno kdy si tu svojí 12tku udělá. Když jsme třeba u babiček, tak se tak těší na hraní s nimi, že vstává mezi 8-9 a spát chodí spát také tak.
@romcoch zkus budit dříve do školky…normálně děti vstávají třeba v 7, i dříve… ![]()
a jestli to nevadí, tak bych to nechala…
ale to je zabitej den..podle mě…
to jsi celé dopoledne s prckem doma, protože dcera spí?? ![]()
@Lenka512 ja delam rano na pocitaci veci do prace a spi mi tu obe deti. Kdyz dam malou do skolky, jdu s kocarkem na hodku ven, pak domu na obed a zase ven. Ted v zime bych rano venku stejne zmrzla a praci udelat musim. Malej ma teprve 4 mesice. Taky ji nekdy „hlida“ pri spani manzel (pracuje z domu) a ja jsem po meste. No proste nejak mi ten jeji rezim vyhovuje, mam spis obavu jak to bude se vstavanim do skoly. Asi pomalu zacnu budit driv. Holky diky za rady a zkusenosti ![]()
Mam to ale stejne jako @maraida taky kdyz jsme u babicky na teden nebo tak, spi treba od 21 do 9. Nema tam rusovy element - tatku ![]()