Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat maminek podobně starých dětí, jako je má dcera, jestli ještě chodí po obědě spát. Dcera je ve školce do oběda a dosud mi spávala po obědě doma, nyní už to moc nedává. Nejdřív jsme jí přestali dávat o víkendu, nebo když u nás byla návštěva, to samo jít nechtěla, protože byla celá natěšená a stejně by neusnula, navíc o víkendu mohla spát do půl osmé, to se budí sama. Spánek jí zůstal ve všední dny, kdy musela vstávat do školky, po školce bývala unavená, tak chodila a spala třeba tři hodiny. Nyní uvažuju, že odpol spánek zruším, protože jí uložím, ona dělá v posteli blbosti a usne až po třetí a spala by do půl páté. Jenže potom chci mít do devíti večer už klid. Koupeme ještě předtím miminko. Dcera je hodně akční, donedávna to vypadalo, že spánek poo nutně potřebuje, ale asi už je velká holka.
Jak to máte vy?
Uz asi rok mi 3a pul lety po obede nespi, ale nechodi do skolky.
Říkám si, že ve školce taky přeci jdou spát, nebo aspoň leží..asi jí nechám jen po obědě chvilku poležet to ona docela vydrží, s knížkou nebo medvídkem, alespoň půl hoďky, kvůli zvyku.
Syn po obědě nespí asi od 2 a půl, bylo to jak u vás a večer nemohl vůbec usnout, strašil tady do desíti. Když vstane hodně brzy, někdy se stane, že usne třeba odpoledne v autě, ale celkově mu to prospělo. Co nespí odpoledne, má hodně tvrdý noční spánek a spí dlouho
Starší syn spal po o. do 5, pak mu to narušili ve školce. Tam se většinou stejně jen odpočívá, čtou se pohádky nebo tiše hraje na klavír…
Mě dcera chodila spát ještě v 5-ti letech…i ve školce koukali asi byla jediná
…bylo to super, alespoń jsem něco doma udělala…a večer tak jako tak zalehla a spala jak špalek… ![]()
Příspěvek upraven 22.01.15 v 15:25
Malymu jsou 3r a 3m a asi 4 mesice nechodi spat po obede, on vstaval docela brzy kolem pul 7, takze si pak na hodinu a pul po obede sel lehnout, ale pak usinal mezi pul 10 az 10 vecer a to fakt ne
sam si pak rekl, ze spat po obede nechce, tak chodi vecer kolem pul 9 spat a spi do pul 8 nekdy i dyl, ale po obede uz ne ![]()
Syn ma 3,5 a nespi od dvou let, protoze pak byl problem aby usnul vecer, tak jsme to zrusili, jak tvoje dcera v jednu nechtel spat, usnul az ve tri a pak by spal do 6. Spat pak chodil v 8. Ve skolce spi, ale nechce tam spat protoze je to pro nej nudne dlouho lezet nez zabere a pak ho zas musi budit. Doma nespava. Jen v aute odpoledne usne.
Mám kluka 4,5 roku a pravidelně spí po obědě i tři hodiny
on spal docela dost od narození, většinou mu dávám vybrat - když chce, tak usne, kdy nechce, tak si tak hodinu a půl čte knížku a odpočívá. Večer mu nedělá problém jít spát a spí celou noc, když se v noci vzbudí, tak hned vím, že má teplotu nebo začne laryngitický záchvat. Ve školce je to docela problém, protože většinou usne a má pifku že ho po hodině vzbudí. Holt si chudák musel zvyknout. (ale když jsme na výletě apod. tak vydrží, tak nás to naštěstí neomezuje v cestování)
Příspěvek upraven 22.01.15 v 15:28
Hmm, tak to asi taky budu rušit. Zatím díky holky za reakce.
Mám syna, bude mu za měsíc 6 let a spát po obědě pořád chodí.
Dokud usne, nemám s tím problém a rušit mu spaní nebudu. Večer chodí spát mezi 20-21h. ![]()
Dcerka 3,5roku spí taky a večer chodí ve 20h. spát. ![]()
Malá spí jen ve školce. Ty dny jí budím 6.30 když jdu do práce, tak dokonce 5.50. Pak samozřejmě spí. Jinak doma nespí už dávno. Ale taky když nejde o víkendu do školky spinká trošku déle, tak do těch osmi.
Obcas. Spis ne. Pokud jde, davam spat schvalne az po druhe, prodlouzime si dopoledne venku. Odpo vstava tak v pet. Po devatejde do postele, ctu ji. Pak pustim audio pohadku nebo si prohlizi knizky. Ja mam klid.
@jamoni Mám doma stejný případ (i s tím miminem navíc
) a k mé velké žalosti (mimino totiž spí a já bych si klidně dáchla taky) dcera nedávno přestala po obědě spávat. To už musí být fakt jó výjimka (nemoc, divoká noc…), aby po-o usnula. Přitom taky bývala hrozně velký spáč, spávala mi po obědě i 3 a půl hodiny, a najednou nic. Příjemné na tom je, že mezi 19-20 h je úplně hotová a jde spát velice ochotně.
3,5 let, ve školce spí, doma o víkendu se mu moc nechce, ale já si jdu lehnu s ním a tak je to prospěšné pro oba… ![]()