Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
chtěli bychom se zeptat zda můžeme nechat naše 6m ratolest cucat, ocumlávat, strkat do pusy různé (bezpečné) předměty a jiné.
Kdesi jsme četli, že do 1ruku by dítko mnělo nachytat nějaké ty bakterie
a vytvořit si v těle dostatečně silný imunitní systém , aby pak později nebylo alergické na ledaco.
Dá se na netu najít nějaké další info ? Googlovali jsme a nic. Dik za radu.
ahoj Miso,
to je o pristupu kazde maminky.Jak co kdo snese ![]()
Dle meho ano,muzes
Stejne tomu nezabranis,za chvilicku tve detatko bude mobilni a bude do pusiny strkat kde co.Me by docela zajimalo,spis jak bys tomu chtela zabranit? ![]()
A prijdou „zajimavejsi“casy,kdy deti neokusi jen domaci ""spinu"",ale takove vajgly,odpadkove kose,vykladni skrine,madlo nakupniho kosiku…to jsou ty prave chutarnicky..
Tak vzhuru do zkoumani ![]()
PS:vice informaci nez googlovanim najdes zarucene na na tomto servru
![]()
Any
Já myslím že oculmávání je normální, neptala bych se jiných a selekci předmětů bych dělala podle sebe a svých hygienických nároků ![]()
U nás to bylo tak, že jsem postupně povolovala a povolovala. Když byl úplně malý, tak jsem mu dokonce prala plyšáky, co spadly doma na zem, pak už padaly pořád a Pepi se jal zemi prozkoumávat sám, na moje sterilní deky nebral ohledy
pak začal lízt a dostal se na boty, do hlíny v květináči… teď už chodí, venku se hrabe v hlíně, v písku, vyválí se v kdejakém bahýnku. Myslím, že je to normální.
Ale každá mamča má asi svoje hranice někde jinde. Dělala bych to dle svého citu.
Věrka
přesně sterilizujeme lžičky, vyváříme a pereme hračky.....
následně dítě strčí do pusy ovladač, mobil, olízne ruku, kterou pořádá maratony po zemi..... …a když si chtěl strkat do pusy i kočičí ocas…tak jsem rezignovala. Špína je zdravá… ![]()
Co kdo snese…
NiKi
Ahoj.
Mé kamarádce řekla dr., že do jednoho roku má dítko sníst 7kg špíny.
V rozumných mezích jsem se toho držela a držím. Takže běžné domácí věci - papuče, vytahané nádobí, ťapkání po podlaze, kterou vytírám naprosto normálně… jsou podle mě v pořádku. To vajgly venku mě naprosto iritují.
Přehnaná a úzkostlivá hygiena je nanic. Dítko přece nežije ve skleníku.
Beruška ![]()
Myslím, že nejdůležitější je hygiena právě do toho prvního půl roku a potom by se dítko mělo pomalu zvykat i na ty „bakterie“, protože jakmile začně lézt, chodit a půjde mezi ostatní děti, byl by to pro něj ze sterilní domácnosti asi dost šok. Alespoň já to tak dělám, malá zatím nebyla nějak více nemocná a vše v pohodě. Pa Šárka
Já rezignovala na omývání poté, co se Vojtulínek dostal k psounům a snědl jim seno (pár stébel). Poté co jsem ho nachytala u květináče s umatlanou pusinkou od hlíny a druhý den kadil jenom hliněná hovínka (kdyby tvaroval figurky - dalo by se to pak jenom strčit do keramické pece a vypálit) už ani neomývám dudlíka a nechám Vojtína pusinkovat psouny
![]()
Vždyť je to čistá špína
![]()
Jája už taky vleze všude, deku jsem už dávno odstranila - byl všude možně jen ne na ní. Takže hračky ocumlává vesele. Pak mu chutnají kabely od PC, židle, gauč, TV stolek, kočár - prostě otevře pusu a ocumlá cokoli. No, kytku jsem mu zarazila a snažím se hlídat. Stejně tak bačkory, oblečení a pod. Venku se snažil sníst kotě - naštěstí jsem ho včas zachránila (to kotě
)
Myslím že přehnaná čistota je spíš na škodu
.A už se těším, až bude chtít ochutnávat věci venku - hmm, kamínky, písek, trávu … ňami ńami ňami
![]()
Tanisku , tys mně dostala s tím senem od psounů
a hliněnými bobky
.
Naše malinká stihla z těch vypečenějších věcí ožužlat tatínkovi palec u nohy, samozřejmě v zapařené špinavé ponožce
, než si toho všiml, měl palec skrznaskrz mokrý
. Jinak standardně ožužlává vše, co doma najde, chráním ji před nebezpečně malými předměty, které by mohla spolknout a kterých má sestřička v pokojíčku mraky.
Jak psaly holky, zlatá domácí špína, až začně dítko venku sbírat klacky, kameny a jiné hrůzy a strkat to do pusy, bude hůř. Starší dcera jednu dobu fungovala jako vysavač, sbírala smetí z koberce a strkala je do pusy. To mi připadá horší než ožužlávání, kdovíco to všechno mohlo být za smetí. Přežila
.
A jelikož miminka (aspoň ty naše) ožužlávají všechno
s takovou vervou, musí to být pro ně nějak užitečné, příroda by to jinak takhle nezařídila.
Ožužlávání zdar!
ahoj,
to snad někdo dokázal aby jeho dítě neocumlávalo co mu pod ruku - parodn pusu přijde....... Michal to dělá dodnes, ale už jsem vyměkla a nechala ho naočkovat ještě na žloutneku Ačko…
až se dítko začne samo pohybovat, tak věř že ožužlá tisíc věcí, ze kterých vůbec nebudete nadšení…a to počkej až začne běhat po venku a chodit na písek......
takže cucání zdar
(ps nám dokonce i okousal nábytek… ach ty zoubky)
Tak teď zrovna okusujeme v předsíni deštníky.Když byl Maty malý,taky jsme omývali to co mu spadlo na zem.Myslím,že každá máma se snaží ze začátk dělat aspoň trochu čisté prostředí.Časem,ale jak prcek roste,pomalu povolujeme a povolujeme.Takže to pak končí trávou,hlínou,kamínky i zvířátky.Takže prostě to k tomu patří.Musí si všechno vyzkoušet,ocucat okousat.Co kdyby to bylo něco móc dobrýho.
Hodně zdravých bacilů.
markéta
Ahoj,
chachá,to je super téma a historky!No tak tojá taky jednu přidám:odskočila jsem si jako čerstvá maminka tříměsíčí Barunky do obchodu pro chleba-jen vzít a zaplatit.Bára spala.Když jsem vylezla ven,skláněl se nad mým čisťounkým miminečkem romský popelář,co vyvážel zrovna popelnici a povídá:„Mladá pani,tak mrně řvalo,tak jsem mu šoupnul dudlik a už je hodný!!“
Od půl roku jsem začla mávat rukou,když se babička tázavě podívala,jestli tohle opravdu může žumlat a teď už bych se umávala.Oblíbenou ingrediencí se stala travička podél deky na hraní,když jsme venku.
Jitka
Ahoj,
chachá,to je super téma a historky!No tak tojá taky jednu přidám:odskočila jsem si jako čerstvá maminka tříměsíčí Barunky do obchodu pro chleba-jen vzít a zaplatit.Bára spala.Když jsem vylezla ven,skláněl se nad mým čisťounkým miminečkem romský popelář,co vyvážel zrovna popelnici a povídá:„Mladá pani,tak mrně řvalo,tak jsem mu šoupnul dudlik a už je hodný!!“
Od půl roku jsem začla mávat rukou,když se babička tázavě podívala,jestli tohle opravdu může žumlat a teď už bych se umávala.Oblíbenou ingrediencí se stala travička podél deky na hraní,když jsme venku.
Jitka
Ahoj,
Jitka
U nás je ožužlávání velice aktuální, malá se naučila se celkem hbitě přesunovat stylem meresjev a z pokojíčku slyším každou chvíli řev: „Jani, do pusinky nééééé!“
Taky jsem si vzpomněla, jak starší coby batole ožužlala odpadkový koš na sídlišti, zvědavě do něj koukala a přitom ožužlávala jeho okraj, fuj, mně dobře nebylo, do huby bych to nevzala
. Kamarádce takhle kluk v nestřežené chvílce olízal v masně vitrínu s masem. Ještě jsem naštěstí nikdy neslyšela, že by nějaké ožužlávající dítě dostalo žloutenku
.